News

ÎPS Teodosie contestă protocolul de înmormântare a pacienților Covid: „Am fost dezonorați”

07.04.2021 | 10:38
IPS Teodosie contesta protocolul de inmormantare a pacientilor Covid Am fost dezonorati
ÎPS Teodosie este împotriva restricțiilor impuse pentru înmormântarea pacienților Covid. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Protocolul stabilit de autorități pentru înmormântarea persoanelor răpuse de boala Covid-19 este criticat în termeni extrem de duri de înalții prelați. Într-un interviu acordat recent, Arhiepiscopul Tomisului atrage atenția că aceste restricții încalcă demnitatea persoanelor decedate și împiedică respectarea obiceiurilor religioase, atât de importante în astfel de situații.

Nu găsesc nicio deducție sănătoasă în aceste măsuri înjositoare, care cu adevărat ne încalcă drepturile noastre. Cum să dărâmi un asemenea fundament, atât de solid?”, a declarat ÎPS Teodosie la Antena 3, salutând în același timp inițiativa tuturor cultelor religioase.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un document comun, ajuns deja la Ministerul Sănătății, care le-ar permite familiilor îndoliate să înmormânteze creștinește rudele răpuse de noul coronavirus.

ÎPS Teodosie este împotriva restricțiilor pentru înmormântarea pacienților Covid

În sfârșit s-au gândit să propună această scrisoare ca să ne redobândim demnitatea și onoarea. Am fost dezonorați prin aceste practici. Omul trebuie respectat și după moarte.

ADVERTISEMENT

Este o totală lipsă de respect, față de om, de demnitatea lui și mai ales, cei ce nu au credință parcă îi invidiază pe cei ce au credință. Acestea sunt reguli ale credinței și ale tradiției noastre.

Nu trebuie să fie încălcate. Se cuvine, cât de urgent, să fie rezolvată această problemă. Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor, din aceste motive înguste, fără logică și fără orizont.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie să se mai tolereze așa ceva. Omul are o demnitate chiar și după ce a murit. În legile organice există această prevedere ca oamenii să nu fie tratați sub nivelul celor necuvântătoare cum au fost tratați până acum.

Mi s-au plâns creștinii! Trebuie să aducem oamenii la demnitatea lor! Demnitatea oamenilor continuă și după moarte, pentru că trupul este sortit învierii, după credința noastră.

ADVERTISEMENT

Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze. De aceea îl îmbrăcăm în hainele cele bune pe cel care pleacă. Avem o tradiție de 2.000 de ani care nu trebuie călcată în picioare.

Personal m-aș duce la domnul ministru și domnul prim-ministru și domnul președinte trebuie să ia aminte că trebuie să ne respecte demnitatea.

Trebuie să vedem în cei ce ne cârmuiesc niște oameni care ne respectă, nu niște oameni care ne amendează, ne sfidează, ne dezbracă de demnitatea noastră și nu au respect și grijă de sufletele,  de tradițiile și de istoria noastră

  Nu am înțeles de ce în stare de urgență a fost interzisă intrarea în cimitir. Ce ne făceau morții?! Toate lucrurile sunt pe dos. Nu știu ce minte a pus bazele unei măsuri lipsite de orice logică și orice altă deducție”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

ADVERTISEMENT