News

ÎPS Teodosie critică tăierea fondurilor pentru BOR: „Vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica”

18.02.2021 | 21:44
IPS Teodosie critica taierea fondurilor pentru BOR Vor sa braveze ca ingenuncheaza ei Biserica
ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie știe de ce au fost tăiați bani de la culte. „Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica”, susține înaltul cleric.

Președintele PLUS Dacian Cioloș a anunțat că se dorește impozitarea tuturor veniturilor cultelor, după ce în mandatul său de premier din 2016 nu a acordat niciun leu cultelor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, premierul Florin Cîțu a decis să aloce de la buget 28 de milioane de lei față de cele aproape 250 de milioane alocate pentru anul 2020, după o serie de rectificări.

ÎPS Teodosie critică tăierea fondurilor de la Biserică

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat la Radio Dobrogea că e nefiresc ceea ce își dorește Guvernul și se urmărește, astfel, o subfinanțare a cultelor religioasă, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Nu știm, deocamdată sunt zvonuri. Orice e posibil! Ce să vedem? Un lucru nefiresc, asta pot să spun, pentru că Biserica are o misiune foarte importantă. Cum să tai pe cei care fac această misiune, ca să țină poporul în demnitate, cu conștiință trează, cum tocmai aceasta? Noi avem și o explicație foarte limpede.

Biserica a cedat averile pentru stat, pe vremea lui Cuza. Sunt țările din Apus care dau din impozitul lor pentru culte, mult mai consistent decât dau creștinii ortodocși la noi în țară. Noi ne legăm de asta. Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica. Foarte rău, acelea (n.r. reparații la clădirile cultelor) nu trebuie întreținute?”, s-a plâns Teodosie.

ADVERTISEMENT

În acest context Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și președinteke Klaus Iohannis s-au întâlnit la Palatul Cotroceni.

„Este firească întâlnirea, nu ni s-a comunicat ce au vorbit. O să aflăm mai în amănunt”, a adăugat ÎPS Teodosie.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Guvernului au redus semnificativ bugetul alocat anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, cu aproape 89% față de 2020. Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe în 2021, iar suma cumulată ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei

ADVERTISEMENT
Tags: