News

ÎPS Teodosie, critici dure față de președintele Iohannis: ”Să nu se mai facă astfel de afirmații că vom avea înmormântări. E ca un blestem”

16.04.2020 | 07:43
IPS Teodosie critici dure fata de presedintele Iohannis Sa nu se mai faca astfel de afirmatii ca vom avea inmormantari E ca un blestem
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut o serie de critici dure față de președintele Iohannis, după ce șeful Statului a avut o ieșire publică și a modificat protocolul din Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română.

ÎPS Teodosie, critici dure față de președintele Iohannis: ”Să nu se mai facă astfel de afirmații. E ca un blestem”

Înalta față bisericească IPS Teodosie a afirmat, miercuri, că acele cuvinte ale președintelui Klaus Iohannis, prin care i-a îndemnat pe români să stea acasă, altfel, după Paşte, vom avea înmormântări, sunt “ca un soi de blestem”.

ADVERTISEMENT

În opinia omului bisericii, mesajul de la Cotroceni “A creat panică între credincioşi după o bucurie atât de mare că se aduce sfânta lumină”, a spus înaltul ierarh la România TV.

”Creștinii se simt neglijați și părăsiți. A mai fost o pandemie în secolul XIX, iar la o săptămână de la Înviere nu a mai fost niciun mort. Toți regii României (n.r. etnici germani) au simțit ortodox.

ADVERTISEMENT

Ei au luptat să nu jignească ortodoxia. Domnul Vela e un om de credință. Creștinii așa văd, ca pe un atac. A încetat ciuma când s-au scos moaștele Sfântului Dimitrie. Jandarmii ne-au cerut: veniți și ne aduceți lumină și paște.

Acea afirmație, ”după sărbători vom avea înmormântări”, e ca un soi de blestem. Să nu se mai facă astfel de afirmații. De la vârful țării s-a spus așa ceva. Noi, de acolo, așteptăm ocrotire.”, a spus prelatul.

ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie: ”Protocolul s-a făcut după discuții cu premierul și președintele”

La ieșirea sa publică de miercuri, președintele Klaus Iohannis a dat de înțeles că el nu a știut de protocolul MAI – BOR. Cu toate acestea, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, spune că acordul a fost realizat după o înțelegere în trei: ministrul Vela, premierul Orban și Palatul Cotroceni.

”Domnul ministru nu a făcut de capul lui acel protocol, a vorbit cu premierul și cu președintele. Noi nu ne-am gândit decât la ordine, nu la dezordine. Creștinii care vor Sfânta Lumină știu de ordine.”, a mai spus ÎPS Teodosie la postul de știri.

ADVERTISEMENT

”E regretabil să observăm că cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă cu un așa-zis acord încheiat între MAI și Biserica Ortodoxă”, a spus Klaus Iohannis.

În același timp, președintele a anunţat că va cere ministrului de Interne şi premierului să revină asupra acordului MAI – BOR și să găsească o formulă care respectă principiul ”Stați acasă!”

ADVERTISEMENT