News

ÎPS Teodosie, desființat de Patriarhul Daniel: „O atitudine provocatoare, lipsă de tact pastoral, răzvrătire”

Patriarhul Daniel l-a criticat dur pe ÎPS Teodosie. Acesta a precizat că arhiepiscopul Tomisului a dat dovadă de o atitudine provocatoare, lipsă de tact pastoral și răzvrătire.
20.05.2021 | 11:58
IPS Teodosie desfiintat de Patriarhul Daniel O atitudine provocatoare lipsa de tact pastoral razvratire
ADVERTISEMENT

Avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit i-au fost refuzate arhiepisopului Tomisului de către conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, în scrisoarea oficială, prin care este informat de acest lucru, lui Teodosie i se aduc acuzații grave, scrie G4Media.

Cancelaria Sfântului Sinod „din încredințarea” Patriarhului Daniel a fost cea care a trimis decizia. Aceasta conține și o analiză a comportamentului clericului.

ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie, desființat de Patriarhul Daniel: „O atitudine provocatoare, lipsă de tact pastoral, răzvrătire”

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a refuzat ridicarea rangului Arhiepiscopiei Tomisului la mitropolie. În scrisoarea oficială se subliniază că acest lucru este o „ambiție” a lui ÎPS Teodosie. La 18 februarie 2021, acesta ceruse ridicarea în grad.

„Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său,” este notat în scrisoare.

ADVERTISEMENT

Mai mult, documentul conține și o analiză comportamentală a clericului. Patriarhul Daniel i-a adus acuzații grave, precum atitudine provocatoare, permiterea unor doctorate plagiate, sfidarea Patriarhiei sau neplata facturilor.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc,” se arată în decizia patriarhului Daniel.

ADVERTISEMENT

Problemele Arhiepisopiei Tomisului

De la începutul pandemiei, ÎPS Teodosie s-a făcut remarcat prin sfidarea regulilor impuse de autorități. Mai mult, nici declarațiile acestuia nu au fost cele mai „ortodoxe.”

Acest lucru este evidențiat și de conducerea BOR. Sunt subliniate ieșirile arhiepisopului ca unele care „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

ADVERTISEMENT

Nu sunt singurele acuzații. Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională”. 

În plus, școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului este acuzată de lucrări plagiate, profesori care nu au nicio treabă cu disciplina și deficiențe de redactare a textelor.

Teodosie are și datorii neachitate din 2016, lucru evidențiat în documentul respectiv. Acesta trebuie să plătească Patriarhiei o sumă totală de 468.822 de lei.

ADVERTISEMENT