News

ÎPS Teodosie, implicat într-un nou scandal. Nouă teze de doctorat pe care le-a coordonat, invalidate pentru plagiat

Nouă teze de doctorat pe care le-a coordonat ÎPS Teodosie au fost invalidate.
24.05.2021 | 11:04
IPS Teodosie implicat intrun nou scandal Noua teze de doctorat pe care lea coordonat invalidate pentru plagiat
ADVERTISEMENT

Nouă teze de doctorat pe care ÎPS Teodosie le-a coordonat în cadrul școlii doctorale de teologie de la Universitatea Ovidius din Constanța au fost invalidate de specialiști de la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

ÎPS Teodosie, implicat într-un nou scandal. Nouă teze de doctorat, invalidate

În total, este vorba despre 15 astfel de teze de doctorat care au fost invaliditate, iar nouă dintre acestea coordonate de ÎPS Teodosie. Susținerea lucrărilor a început încă din anul 2016 și iată că nouă dintre ele au fost invalidate abia acum.

ADVERTISEMENT

Dezvăluirea a fost făcută de Press One, iar documentele oficiale arată că au fost mai multe încălcări ale legislației universitare, dar și eticii academice, motiv pentru care aceste teze de doctorat au fost invalidate de CNATDCU.

ÎPS Teodosie a negat toate acuzațiile legate de plagiatele din școala doctorală pe care o conduce și a specificat că de vină ar fi calculatorul pe care-l folosesc cei de la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

ADVERTISEMENT

În acest scandal în care e implicat Arhiepiscopul Teodosie a explicat că acel computer folosit la Universitatea Ovidius ar fi arătat că plagiatul nu există în cazul acestor lucrări.

„Eu nu am plagiat nimic… Nu sunt acuzat de plagiat. Pentru că a venit vorba, să vă spun despre ce-i vorba. La doctorat, cine-i acuzat? Nu persoana, [ci] calculatoru-i acuzat.

ADVERTISEMENT

Chiar am avut o întrunire la universitate… deci calculatorul nostru, care este identic cu cel de la CNATDCU, arată că nu este plagiat.

Cei din Comisia Teologică [a CNATDCU], care nu sunt doar ortodocși, acuză plagiatul împotriva evidenței calculatorului. Ce e asta? E ceva cu totul tendențios”, a declarat arhiepiscopul Tomisului într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Patriarhia Română, reacție la plagiatele de la Universitatea Ovidius

De asemenea, două titluri de doctori au fost retrase definitiv pentru plagiat în aceeași instituție și patru coordonatori, printre care și IPS Teodosie, au mai mult de 20 de oameni pe care trebuie să îi sprijine pentru doctorat, lucru care este în afara legii interne de la Universitatea Ovidius.

Patriarhia Română a recunoscut aceste încălcări ale legii și, de asemenea, i-a refuzat lui Teodosie trecerea la rangul de mitropolit și ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie. Printre argumentele date au fost și lipsa de onestitate academică de la Universitatea Ovidius.

„Arhiepiscopia Tomisului înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională”, arată documentul Patriarhiei.

Arhiepiscopul Tomisului este profesor universitar, dar și coordonator de doctorate la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea Ovidius din Constanța.

ADVERTISEMENT
Tags: