News

ÎPS Teodosie a scăpat doar cu avertisment verbal la judecata Sinodului. În schimb, Vasile Bănescu nu mai are dreptul să comunice în numele BOR. Update

Joi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) l-a judecat joi pe ÎPS Teodosie pentru ”acte de răzvrătire și indisciplină”.
29.02.2024 | 17:48
IPS Teodosie a scapat doar cu avertisment verbal la judecata Sinodului In schimb Vasile Banescu nu mai are dreptul sa comunice in numele BOR Update
ÎPS Teodosie a scăpat mai ieftin decât Vasile Bănescu la judecata Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
29-02-2024
15:56

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, nu mai are voie să dea comunicate în numele Bisericii Ortodoxe

Războiul dintre purtătorul de cuvânt al Patriarhiei şi Arhiepiscopul Tomisului s-a încheiat în favoarea ultimului, lui Vasile Bănescu fiindu-i interzis să mai publice comunicate în numele BOR.

“Întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”, se arată într-un comunicat al Sfântului Sinod.

În ceea ce-l priveşte pe ÎPS Teodosie, s-a decis sancţionarea sa astfel: “Potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.

29-02-2024
15:07

Judecata lui ÎPS Teodosie s-a încheiat

​Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a primit doar o atenționare verbală din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după cum au declarat pentru Agerpres surse din BOR.

Acesta fusese acuzat de „răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, după ce a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși aceasta nu ar îndeplini criteriile.

Sinodul BOR s-a reunit joi în şedinţă, iar unul din punctele aflate pe ordinea de zi a fost “încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Joi, 29 februarie, ​Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) îl judecă pe arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, pentru ”acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”.

ÎPS Teodosie este judecat de Sfântul Sinod al BOR pentru ”răzvrătire și indisciplină”

În ultima perioadă, Teodosie a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie. A făcut asta în ciuda faptului că instituția nu ar îndeplini criteriile.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă. S-a întâmplat asta încă din şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist.

În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

ADVERTISEMENT

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.

BOR mai precizează că: ”întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

ADVERTISEMENT

De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod“, mai preciza sursa citată.

ÎPS Teodosie, cu o zi înainte de a intra la judecata BOR: ”Rugați-vă pentru mine”

În urmă cu 24 de ore, ÎPS Teodosie le-a cerut credincioșilor să se roage pentru el, pentru Patriarhul Daniel, dar şi pentru membrii Sfântului Sinod, ca să aibă ”cuget bun” și să ia decizii ”după voia lui Dumnezeu”.

ADVERTISEMENT

Să fiţi încredinţaţi, ca părinte, aici, în ţinutul apostolic al Sfântului Apostol Andrei şi al Sfântului Apostol Filip, vă voi fi mereu fidel şi mă voi ruga pentru toţi.

Rugaţi-vă şi frăţiile voastre, dobrogenii, pentru mine, rugaţi-vă pentru întâi stătătorul bisericii noastre, pentru Preafericitul Patriarh Daniel pe care eu îl cinstesc şi îl respect, pentru toţi membrii Sfântului Sinod ca să avem credinţă curată şi cuget bun şi toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la Radio Dobrogea.

ADVERTISEMENT