News

ÎPS Teodosie, prima reacție după judecata de la Sinodul BOR: ”Nu vorbim de mitropolie, ne rugăm”

Vineri, la primele ore ale dimineții, ÎPS Teodosie a avut prima reacție după judecata de la Sinodul BOR. Ce spune Arhiepiscopul Tomisului.
01.03.2024 | 10:51
IPS Teodosie prima reactie dupa judecata de la Sinodul BOR Nu vorbim de mitropolie ne rugam
Ce spune ÎPS Teodosie, în prima sa reacție publică, după judecata de la Sinodul BOR. ”Ne rugăm”. Sursa foto: Facebook / Arhiepiscopia Tomisului
ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie a avut vineri, la primele ore ale dimineții, prima reacție după judecata care a avut loc în urmă cu 24 de ore la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Ce spune ÎPS Teodosie, în prima sa reacție publică, după judecata de la Sinodul BOR. ”Ne rugăm”

Joi, 29 februarie 2024, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a primitdojană sinodală” scrisă din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

ADVERTISEMENT

Înaltul prelat a fost judecat, în aceeași zi, pentru acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică în urma insistențelor acestuia de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie.

La o zi distanță de la evenimentul de la patriarhie, Arhiepiscopul Tomisului a avut o primă reacție în spațiul public. Vineri dimineață, ÎPS Teodosie a dat nas în nas cu jurnaliștii, însă a preferat să nu vorbească foarte mult de acest caz sensibil.

ADVERTISEMENT

Acesta s-a rezumat la a spune că ”nu vorbim acum de mitropolie, ne rugăm. Ne pregătim de Postul cel Mare și fiecare zi din lume. Nu comentez acum, merg la slujbă”, a fost punctul de vedere al lui ÎPS Teodosie, conform Digi24. Întrebat dacă este obosit din cauza programului încărcat, preotul a răspuns: ”Nu, așa e tot timpul”.

Deciziile Sfântului Sinod al BOR în cazul ÎPS Teodosie

În ziua precedentă, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit într-o şedinţă extraordinară. Unul din punctele aflate pe ordinea de zi a fost ”încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

ADVERTISEMENT

Deciziile luate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române:

”Ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod;

Aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică.

ADVERTISEMENT

În plus, Sfântul Sinod al BOR a decis ca, dacă ÎPS Teodosie va recidiva, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim. Vorbim de o măsură ce poate duce la suspendarea lui din funcție.

ADVERTISEMENT