News

ÎPS Teodosie, răspuns pentru Patriarhul Daniel: ”Doar Dumnezeu poate să îmi dea sancțiuni”

ÎPS Teodosie a oferit, vineri, un răspuns ferm după ce Patriarhul Daniel l-a criticat dur într-o scrisoare deschisă.
21.05.2021 | 14:41
IPS Teodosie raspuns pentru Patriarhul Daniel Doar Dumnezeu poate sa imi dea sanctiuni
ADVERTISEMENT

După oficierea slujbei hramului de la biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța, ÎPS Teodosie a făcut o declarație în care a vorbit despre criticile pe care i le-a adus Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopul Tomisului a fost acuzat direct de conducătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) că e condus de ambiții personale.

ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie nu se teme deloc de o posibilă sancțiune din partea superiorilor săi și spune că ”Doar Dumnezeu poate să îmi dea sancțiuni”.

ÎPS Teodosie, replică pentru Patriarhul Daniel

La două zile după ce Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel l-a criticat, într-o scrisoare deschisă, Arhiepiscopul Tomisului a reacționat la rândul său.

ADVERTISEMENT

Patriarhul BOR l-a criticat dur pe ÎPS Teodosie și a precizat că arhiepiscopul Tomisului a dat dovadă de o atitudine provocatoare, lipsă de tact pastoral și răzvrătire.

Întrebat cum a reacționat după ce a primit scrisoarea din partea BOR, ÎPS Teodosie a spus:

”Am reacționat cu rugăciune, ştiu că Dumnezeu este Adevărul suprem și ne va ajuta să punem Adevărul în lumină. Am făcut astăzi referire la Sfinții Împărați Constantin și Elena.

ADVERTISEMENT

Ei au dorit să descopere crucea, cel mai important semn al creștinismului. Și noi am dorit să ne descoperim istoria, de aici de la Dobrogea, o istorie atât de obscură pe care nu o cunoșteam.

Am avut o atitudine creștină de apărare a dreptei credințe. A apăra dreapta credință nu este un lucru negativ, ci pozitiv. Iată, credincioșii m-au urmat”, a spus ÎPS Teodosie, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT

Când a fost întrebat de jurnalişti dacă se teme de o eventuală sancţiune din partea BOR, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a răspuns:

”Nu vorbim de sancţiune. Vorbim despre lucruri pozitive. Ce sancţiuni? Dumnezeu poate să-mi dea sancţiune. Numai Dumnezeu poate să-mi dea sancţiune. Dar de ce să mă retrag? A te retrage înseamnă a abandona”, a mai spus înaltul prelat.

Este ÎPS Teodosie interesat să devină Patriarh al Bisericii Ortodoxe?

Acuzat de unele voci din spațiul public că ar ținti postul suprem în BOR, cel de Patriarh, ÎPS Teodosie a dat un răspuns ferm: ”Nu îmi doresc să devin Patriarh. Voi continua să fac demersuri pentru Înființare Mitropoliei Dobrogei”.

În scrisoarea din 19 aprilie 2021, Teodosie era acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, fără ca toate condițiile statutare necesare pentru o astfel de avansare să fie îndeplinite. Teodosie ceruse ridicarea în grad printr-o adresă din 18 februarie 2021. Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT