News

ÎPS Teodosie, revoltat de măsurile luate de autorități: ”Nu facem compromisuri. Biserica e autonomă față de stat”

10.05.2020 | 10:36
IPS Teodosie revoltat de masurile luate de autoritati Nu facem compromisuri Biserica e autonoma fata de stat
ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a revoltat față de măsurile luate de autorități în ceea ce privește activitățile bisericești după data de 15 mai, atunci când lăcașele de cult vor fi redeschise.

ÎPS Teodosie, revoltat de măsurile luate de autorități

Vestea bună pentru toți credincioșii este că bisericile se vor redeschide începând din 15 mai, dar slubjele se vor ține în condiții speciale, iar enoriașii trebuie să respecte reguli stricte.  Documentul complet poate fi consultat AICI

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, s-a revoltat după ce autoritățile au anunțat măsurile ce trebuie respectate în lăcașele de cult și a spus că politicul nu se poate implica în canoanele bisericii.

”Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat”, a declarat părintele pentru stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

”Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte”

ÎPS Teodosie consideră că o astfel de restricție e greu de acceptat și anunță că biserica nu va face compromisuri. Mai mult, Arhiepiscopul Tomisului crede că această restricție înseamnă o imixtiune în cultul bisericii.

”Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! O să analizăm!”, a mai spus prelatul.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Tomisului, care nu susținut niciun moment închiderea bisericilor în timpul pandemiei, a adăugat că planurile Guvernului sunt doar niște propuneri și că nu sunt decizii impuse, ele fiind în dezbatere publică.

Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană, iar personalul care deservește biserica, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.

ADVERTISEMENT

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că bisericile trebuie redeschise, însă consideră că administrarea Sfintei Împărtășanii nu poate fi condiționată de Guvern.

ADVERTISEMENT