În timpul emisiunii de la Radio Dobrogea, acolo unde este invitat constant, IPS Teodosie a fost întrebat ce rugăciuni poate spune un creștin pentru bolile psihice ale copiilor. Arhiepiscopul Tomisului a spus că aceste boli au legătură strânsă cu păcatele părinților și că rugăciunile ajută mai mult decât anumite medicamente.
IPS Teodosie a recidivat duminică cu o nouă serie de declarații controversate, însă ele rămân în logica și în viziunea pe care acesta o are asupra lumii. Subiectul abordat a fost legat de bolile psihice ale copiilor, un ascultător întrebând ce rugăciuni poate spune în acest caz.
Arhiepiscopul Tomisului s-a referit la „slăbiciuni” provocate de unele momente din viață, spunând că prin rugăciuni omul creștin se poate ridica deasupra acestora și a subliniat că bolile psihice au legătură strânsă cu păcatele părinților.
„Sunt rugăciuni chiar consacrate şi arată că omul se poate ridica deasupra acestor slăbiciuni, pentru că bolile psihice au o strânsă legătură cu trăirea omului, pentru copii au legătură strânsă cu păcatele părinţilor.
Anumite momente din viaţă, sperietură, panică, poate duce la boală psihică şi sigur, sunt atât de diversificate aceste boli psihice”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului devenit celebru mai ales în timpul pandemiei COVID prin opoziția deschisă față de măsurile de siguranță sanitară.
În aceeași logică, IPS Teodosie a vorbit despre „numeroși oameni” care s-au rugat „cu toată hotărârea”, cu „jertfă şi dragoste”, și au primit astfel ajutor din partea lui Dumnezeu mai mare decât cel oferit de anumite medicamente.
„Şi trebuie să spun mulţi din cei ce au putut să vină cu toată hotărârea, cu jertfa şi cu dragostea de a se ruga lui Dumnezeu şi a primi ajutor au primit mai mare ajutor prin rugăciune decât prin anumite medicamente pentru neajunsurile psihice şi Dumnezeu biruieşte orice neputinţă”, a mai adăugat Arhiepiscopul Tomisului.
La începutul acestei luni, la aceeași emisiune de la Radio Dobrogea, IPS Teodosie a declarat că rugăciunea unui fumător „nu prea se ia în considerare”, susținând că păcatul este un păcat împotriva firii. El a spus că, prin discuții, a reușit să determine mulți fumători să renunțe la acest viciu.
„Nu prea se ia. Sfinţii Părinţi sunt categorici: fumatul este păcat împotriva firii. Acestea-s cele mai mari păcate, cele împotriva firii. De aceea, lăsaţi-vă de fumat!”, a răspuns înaltul prelat la întrebarea dacă se ia în considerare rugăciunea în cazul în care fumăm.