News

IPS Teodosie, un nou derapaj! “La noi lumina vine, la catolici nu.” Reacția lui Francisc Doboș

IPS Teodosie a avut un nou derapaj. De data aceasta, părintele i-a atacat pe catolici
13.06.2021 | 11:26
IPS Teodosie un nou derapaj La noi lumina vine la catolici nu Reactia lui Francisc Dobos
IPS Teodosie a avut o nouă declarație controversată. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Tomisului nu a ezitat și a făcut o nouă declaraţie controversată. De data această, părintele a susținut că doar la ortodocși vine lumina.

De asemenea, acesta a mai zis că aghiazma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici lucrurile acestea nu se întâmplă.

ADVERTISEMENT

IPS Teodosie, un nou derapaj!

Totul s-a petrecut la „Interviurile lui Cristoiu”, acolo unde gazda l-a chestionat pe IPS Teodosie dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare.

„Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradițiilor”, a răspuns cât se poate de ferm Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

ADVERTISEMENT

Atunci când a fost chestionat asupra motivului pentru care catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a fost și mai tranșant.

„Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși.

ADVERTISEMENT

Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine.

La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”, a adăugat acesta. Mai mult de atât, IPS Teodosie a explicat că biserica romano-catolică se dezvoltă pe orizontală, în timp ce cea ortodoxă are mai mult o afirmare pe verticală.

ADVERTISEMENT

„Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea.

Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”, a mai zis părintele.

Chestionat despre declarațiile făcute de Arhiepiscopul Tomisului, preotul catolic Francisc Doboș a ales să întoarcă și celălalt obraz.

„IPS Teodosie este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit.

Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a spus Francis Doboș citat de Mediafax

ADVERTISEMENT
Tags: