Recunoscut pentru opiniile sale controversate din perioada pandemiei, IPS Teodosie a avut acum o ieșire și pe o temă extrem de sensibilă la nivel internațional.
Arhiepiscopul Tomisului îi ia apărarea de această dată liderului rus, Vladimir Putin, una dintre cele mai contestate și criticate figuri din lume.
Prezent la un post de radio local, ÎPS Teodosie a spus că Putin nu e atât de negru cum îl prezintă toată lumea în această perioadă și asta pentru că liderul de la Kremlin este cel mai mare ctitor de biserici de la muntele Atos şi Ierusalim.
În acest sens, ÎPS Teodosie spune că Putin a făcut mai multe jertfe şi nu trebuie judecat ca un răufăcător.
”Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare.
Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul.
Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea.
Biserica Ortodoxă Română a avut o primă reacție după această nouă poziție controversată a înaltului prelat.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a transmis, pentru Adevărul.ro, că ceea ce spune Teodosie este strict poziția sa personală față de această temă. Oficialul a spus că Arhiepiscopul nu se exprimă în numele BOR.
”Așa cum deja se ştie, arhiepiscopul Teodosie obişnuieşte sa se pronunţe sui generis inclusiv pe unele teme extrabisericeşti.
În virtutea autonomiei eparhiale pe care alege să o folosească uneori în mod original, are desigur dreptul să se exprime public pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal.
BOR comunică public în plan decizional şi pe teme fundamentale doar prin Sfântul Sinod şi prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”.