News

ÎPS Teodosie vrea să fie mitropolit, Patriarhul Daniel îl acuză de răzvrătire. Ce documente aduce de la Vatican

ÎPS Teodosie vine cu documente de la Vatican pentru a-l convinge pe Patriarhul Daniel să înființeze Mitropolia Tomisului.
27.05.2021 | 16:47
IPS Teodosie vrea sa fie mitropolit Patriarhul Daniel il acuza de razvratire Ce documente aduce de la Vatican
ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie își dorește reînființarea Mitropoliei Tomisului, dar Patriarhul Daniel nu pare să dea curs cererii sale. Înaltul prelat este ajutat de un profesor de istorie și susține că va aduce documente de la Vatican pentru a-și realiza visul.

În replică, Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare în care îl acuză de sfidare și răzvrătire.

ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie vrea să fie mitropolit, Patriarhul Daniel îl acuză de răzvrătire

ÎPS Teodosie a recunoscut nu demult că își dorește încă din anul 2020 să reînființeze Mitropolia Tomisului. El a declarat că există izvoare istorice care arată că au existat mitropoliți în fiecare secol.

Încă din luna februarie, Arhiepiscopul Tomisului a depus toate documentele, noua mitropolie urmând să includă Arhiepiscopia Tomisului și Episcopia Tulcei dar și alte episcopii.

ADVERTISEMENT

“Nu am fost contrazis de preafericitul care a primit această sesizare și sigur urmează niște trepte.

Noi nu facem mitropolia ca o fantomă, dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidență acest scaun mitropolitan care este înscris și în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, spune în acel moment ÎPS Teodosie.

ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel îl acuză de sfidare

Văzând că răspunsul întârzie să apară, potrivit Antena 3, Arhiepiscopul Tomisului a cerut ajutorul unui profesor de istorie pentru a recupera documente importante din biblioteca Vaticanului.

Profesorul susține că Patriarhul Daniel are orgolii și de asta nu dorește înființarea mitropoliei.

ADVERTISEMENT

“Se păstrează vestigiile înaintașilor noștri de aici date că au existat mitropoliți în fiecare secol, în care istoria nu consemnează că izvoarele s-au pierdut, Dobrogea a intrat în stăpânire străină și a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri”, a spus IPS Teodosie.

Ca răspuns Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare oficială în care îl acuză pe ÎPS Teodosie de atitudine provocatoare, răzvrătire și sfidare. Mai mult, conducerea Bisericii Române a decis să nu-l avanseze în ierarhia internă și nici nu vrea să-l facă mitropolit. BOR susține că nu sunt îndeplinite mai multe condiții esențiale.

ÎPS Teodosie este acuzat că ar fi și un exemplu negativ, după ce în ultimele luni a fost implicat în mai multe conflicte și acțiuni în neconcordanță cu deciziile venite de la București.

ADVERTISEMENT