Fotbal international

Iran la Campionatul Mondial din 2018. Lotul Iranului la CM 2018, programul și cote la pariuri

29.05.2018 | 09:16
Iran la Campionatul Mondial din 2018 Lotul Iranului la CM 2018 programul si cote la pariuri

Echipa națională a Iranului va participa în Rusia pentru a cincea oară la un Campionat Mondial de fotbal. Persanii au obținut pentru prima oară calificarea la două turnee finale consecutive, fiind prezenți și la startul CM 2014 din Brazilia.

La ediția de anul trecut, Iranul s-a clasat pe locul 4 dintr-o grupă cu Argentina, Nigeria și Bosnia-Herțegovina. În grupa F Iranul a scos un egal cu Nigeria, scor 0-0, a pierdut cu Argentina, scor 0-1, după un gol reușit de Messi în prelungiri și cu Bosnia-Herțegovina scor 1-3. Singurul gol marcat de asiatici fiind semnat de Reza Ghoochannejhad.

Legendarul Ali Daei a jucat 149 de meciuri și a înscris 109 goluri pentru Iran, calificând naționala la Mondialul din 1998
Legendarul Ali Daei a jucat 149 de meciuri și a înscris 109 goluri pentru Iran, alături de care a jucat la Mondialul din 1998 și 2006

Cum s-a calificat Iran la Campionatul Mondial din 2018

Iranul s-a calificat en fanfare la Mondialul rusesc. Naționala persană a câștigat grupa D din al doilea tur al preliminariilor calificărilor asiatice cu 6 victorii și 2 egaluri și un golaveraj de 26-3. Apoi, iranienii au câștigat și a treia rundă, obținând 6 victorii și 4 egaluri, două dintre ele contra naționalei Siriei (0-0 și 2-2), un egal cu Coreea de Sud (0-0) și încă unul cu China (0-0). Astfel, Iranul s-a calificat fără înfrângere în Rusia. Sardar Azmoun a fost cel mai bun marcator al asiaticilor, cu 11 goluri.

Lotul naționalei Iranului la Campionatul Mondial 2018

Chiar dacă regimul de la Teheran este unul autocrat, conducătorii i-au permis portughezului Carlos Queiroz să continue cu convocările din rândul diasporei iraniene, motiv pentru care în lotul convocat la Mondial apar mai multe nume de jucători născuți sau crescuți în afara Iranului. Printre aceștia se numără Reza Ghoochannejhad sau Saman Ghoddos. Printre absențele notabile din lotul Iranului s-ar număra Steven Beitashour, de la Los Angeles FC și veteranul Jalal Hosseini (116 selecții).

Naționala Iran s-a calificat pentru a cincea oară la un Campionat Mondial

Portari: Alireza Beiranvand (Persepolis), Mohammad Mazaheri (Zob Ahan), Amir Abedzadeh (Maritimo)

Fundași: Milad Mohammadi (Ahmat Groznîi), Rouzbeh Cheshmi (Esteghlal), Morteza Pouraliganji (Al-Sadd), Mohammad Khanzadeh (Padideh), Pejman Montazeri (Esteghlal), Majid Hosseini (Esteghlal), Ramin Rezaeian (Oostende)

Mijlocași: Ehsan Hajsafi (Olympiacos), Saeid Ezatolahi (Amkar Perm), Masoud Shojaei (AEK Atena), Omid Ebrahimi (Esteghal), Vahid Amiri (Persepolis), Saman Ghoddos (Ostersund), Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar), Ashkan Dejagah (Nottingham Forrest), Mehdi Torabi (Saipa)

Atacanți: Ali Gholizadeh (Saipa), Karim Ansarifard (Olympiacos), Reza Ghoochannejhad (Olympiacos), Mehdi Taremi (Al-Gharafa), Sardar Azmoun (Rubin Kazan).

Vedetele naționalei Iranului la Campionatul Mondial din 2018

Cel mai cunoscut nume pentru microbiști din lotul Iranului ar fi Ashkan Dejagah. Fost internațional german de tineret, mijlocașul evoluează acum la Nottingham Forrest, în liga a doua din Anglia, după ce a trecut pe la Hertha Berlin, VFL Wolfsburg și Fulham.

Karim, golgeterul lui Olympiacos, este probabil cel mai periculos fotbalist al Iranului la Campionatul Mondial din 2018
Karim, golgeterul lui Olympiacos, este probabil cel mai periculos fotbalist al Iranului la Campionatul Mondial din 2018

Cu toate astea, Iranul propune mai mulți atacanți foarte interesanți. Alireza Jahanbakhsh a înscris 21 de goluri pentru AZ Alkmaar, în timp ce Karim Ansarifard a marcat 17 goluri pentru Olympiacos Pireu, ambii fiind golgeterii echipelor lor. Asta în timp ce Sardar Azmoun, atacantul lui Rubin Kazan este cel mai bine cotat fotbalist pe transfermarkt.com (9 milioane euro).

Selecționerul Iranului la Campionatul Mondial din 2018

Carlos Queiroz este selecționerul Iranului încă din vara anului 2011. El i-a dus pe persani la Mondialele din 2014 și 2018. Înainte de naționala Iranului, Queiroz a calificat la turnee finale Africa de Sud, în 2002 și Portugalia, în 2010. La nivel de club, portughezul a antrenat pe Sporting Lisabona și a fost asistentul lui Alex Ferguson la Manchester United între anii 2002 și 2008, cu o scurtă pauză de un an, în sezonul 2003/2004, când a fost antrenorul principal al lui Real Madrid. Cu o echipă „galactică”, Queiroz nu a reușit să câștige decât Supercupa Spaniei. Portughezul a mai avut experiențe ca antrenor în anii 90 în SUA, Japonia și în Emiratele Arabe Unite.

Carlos Queiroz a calificat naționala Iranului la două Campionate Mondiale: 2014 și 2018
Carlos Queiroz a calificat naționala Iranului la două Campionate Mondiale: 2014 și 2018

Programul Iranului la Campionatul Mondial 2018

15 iunie, ora 17:00 – Maroc – Iran (Sankt Petersburg)

20 iunie, ora 20:00 – Iran – Spania (Kazan)

25 iunie, ora 19:00 – Iran – Portugalia (Saransk)

Obiectivul Iranului la Mondialul din Rusia

Chiar dacă a terminat pe primul loc calificările în Asia, Iranul are o grupă cu adevărat dificilă. Adversari sunt campioana en-titre a Africii, Marocul și ultimele două campioane ale Europei: Portugalia și Spania. Așadar orice punct obținut de elevii lui Carlos Queiroz ar reprezenta un bonus. Cu toate acestea, selecționerul portughez are ambiții mari: „Obiectivul meu este să ne calificăm în fazele eliminatorii. Trebuie să avem ambiții mari, să fim îndrăzneți. Nu vreau să mergem în Rusia ca turiști”, a spus Queiroz, după calificarea Iranului, cu două etape rămase de jucat din preliminarii.

Palmaresul Iranului la Campionatele Mondiale

Iranul s-a mai calificat până acum de 4 ori la Mondiale, în 1978, 1998, 2006 și 2014. Singura victorie a venit în 1998, într-un meci cu o încărcătură emoțională deosebită. Persanii, conduși din teren de legendarul Ali Daei, au trecut pe Stade de Gerland din Lyon de Statele Unite ale Americii, scor 2-1, prin golurile înscrise de Hamid Estili și Mehdi Mahdavikia. În ciuda faptului că cele două țări au un trecut politic tumultos, relațiile diplomatice dintre ele fiind rupte, Ali Daei & Co au oferit flori la începutul meciului rivalilor americani.

Cota Iranului la Mondialul din 2018

Iranul are o cotă uriașă, de 451, la câștigarea Mondialul din Rusia, în timp ce pentru calificarea din grupe elevii lui Queiroz au o cotă de 35/1.