Fotbal international

Iran – SUA, meciul cu cea mai mare încărcătură politică de la CM 2022! Duelul ţărilor care au rupt legăturile diplomatice în urmă cu 42 de ani

Iran - SUA este meciul cu cea mai mare încărcătură politică de la Campionatul Mondial 2022. Cele două se reîntâlnesc la 24 de ani de la ultimul duel la un turneu final.
29.11.2022 | 00:10
Iran  SUA meciul cu cea mai mare incarcatura politica de la CM 2022 Duelul tarilor care au rupt legaturile diplomatice in urma cu 42 de ani
Iran şi SUA se întâlnesc în Grupa B de la Campionatul Mondial 2022
ADVERTISEMENT

Încă de la tragerea la sorţi a grupelor Campionatului Mondial 2022 toţi ochii au fost aţintiţi spre duelul dintre Iran şi SUA. Marţi, de la ora 21:00, cele două ţări rivale se vor duela pentru un loc în optimile de finală. Un ingredient în plus pentru meciul cu cea mai mare încărcătură politică de la turneul final din Qatar.

Revoluţia din 1979, momentul în care relaţiile dintre Iran şi SUA s-au stricat definitiv. “Criza ostaticilor” a adus primele tensiuni

Iranul era condus, în 1979, de Şahul Mohammad Reza Pahlavi, care ducea o politică pro-occidentală şi era apropiat de SUA. Ţara era zdruncinată de proteste, iar punctul culminant al Revoluţiei Iraniene a fost ziua de 16 ianuarie 1979, când Pahlavi a fugit din ţară şi a intrat în exil.

ADVERTISEMENT

Locul lui Mohammad Reza Pahlavi a fost luat de Ruhollah Musavi Khomeini, fondator al Republicii Islamiste Iran. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 1979, a apărut prima criză majoră, după ce Ambasada SUA din Teheran a fost luată cu asalt de adepți ai ayatollahului, care au luat ostatici zeci de cetăţeni americani. Criza a durat 444 de zile, până pe 20 ianuarie 1981, când ultimii 52 de ostatici au fost eliberaţi, exact în ziua inaugurării în funcţie a preşedintelui Ronald Reagan.

Criza a adus şi întreruperea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, pe 7 aprilie 1980. Astfel, Elveţia reprezintă interesele SUA în Iran, prin Ambasada de la Teheran, în timp ce interesele Iranului în SUA sunt reprezentate de Pakistan, prin Ambasada de la Washington.

ADVERTISEMENT

Din 1979 şi până în prezent au existat mai multe episoade tensionate între cele două ţări, precum Scandalul “Iran-Contra”, doborârarea avionului Iran Air 655, în 1988, de către o rachetă trimisă de pe o navă de război americană, discursul lui George Bush din 2002, când denumea Iranul ca o parte a “axei răului” alături de Irak şi Coreea de Nord, sau asasinarea generalului Qasem Soleimani, după un atac aerian comandat de Donald Trump.

21 iunie 1998 – ziua în care SUA şi Iran au jucat primul meci politizat de la Campionatul Mondial

SUA şi Iran s-au întâlnit în etapa a 2-a din Grupa F de la Campionatul Mondial 1998, iar meciul a fost extrem de mediatizat în urmă cu 24 de ani. Partida a avut parte de măsuri draconice de siguranţă, după ce au apărut informaţii despre posibilitatea unui atentat terorist.

ADVERTISEMENT

Conform protocolului FIFA, SUA era considerată echipa A, în timp ce Iran era echipa B, astfel că jucătorii lui Jalal Talebi trebuiau să se îndrepte, la începutul meciului, spre adversari pentru a le strânge mâna. Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, le-a ordonat fotbaliştilor să nu se îndrepte spre americani. După negocieri duse de forul mondial, ordinea a fost inversată şi jucătorii SUA au făcut pasul spre cei din Iran. O primă victorie a iranienilor.

“Erau peste 150 de poliţişti înarmaţi, ceva fără precedent pentru un meci de Campionat Mondial” – Mehrdad Masoudi, ofiţer de presă iranian angajat de FIFA pentru CM 1998

Înainte de startul meciului, jucătorii iranieni le-au oferit adversarilor trandafiri albi, iar fotografia de grup a dus la unirea celor două echipe. Iranul a câştigat meciul, scor 2-1, după golurile marcate Hamid Estili şi Mehdi Mahdavikia, iar victoria a fost sărbătorită de islamişti ca un uriaş succes împotriva Occidentului.

ADVERTISEMENT

Amintirile lui Nicolae Grigorescu de la SUA – Iran 1-2

În brigada lui Urs Meier, pentru SUA – Iran 1-2, s-a aflat Nicolae Grigorescu, ultimul arbitru implicat activ într-un meci de la Campionatul Mondial.

“Brigada s-a anunțat cu trei zile înainte. Michel Vautrot, care era observatorul meciului, ne-a spus să avem grijă că e un conflict de peste 20 de ani. A mai fost un Honduras – El Salvador, unde de la un meci a început un război. Înaintea meciului nu am putut dormi până după ora 2 pentru că hotelul nostru era în piața centrală și 18.000 de iranieni au sosit cu chartere și au trecut timp de o oră și ceva pe sub geamuri”, avea să spună, peste ani, Nicolae Grigorescu.

Iran şi SUA se luptă pentru un loc în optimile de finală de la CM 2022

La 24 de ani de la meciul jucat la Campionatul Mondial 1998, Iran şi SUA se întâlnesc în etapa a 3-a din Grupa B a turneului final din Qatar. Miza este un loc în optimile de finală, iar cine va câştiga meciul va bifa performanţa. Iranienii au la îndemână şi varianta unei remize, scenariu în care Ţara Galilor nu trebuie să câştige partida cu Anglia.

Bineînşeles, meciul de la CM 2022 nu putea să nu aibă parte un scandal înainte de start. Federaţia Americană de Fotbal a prefaţat partida cu o postare în care a fost folosit un steag la Iranului fără însemnele islamice. Răspunsul iranienilor a fost pe măsură şi au cerut excluderea naţionalei SUA de la Campionatul Mondial 2022. Americanii s-au apărat şi au susţinut că au folosit această variantă a stegaului pentru a arăta susţinerea femeilor din Iran care luptă pentru drepturile omului.

  • 16 ianuarie 2000 este data când Iran şi SUA s-au întâlnit ultima oară, într-un meci amical, terminat la egalitate, scor 1-1

  • 4,00 este cota Superbet pentru “1 solist” în Iran – SUA. VEZI AICI TOATE COTELE

ADVERTISEMENT
Tags: