Fotbal international

Iraniencele au făcut spectacol la Campionatul Mondial. Fanele se tem însă că au fost spionate și vor avea probleme la întoarcerea în țară

Femeile iranience au fost prezente în număr mare la Campionatul Mondial din Qatar, însă apariția lor la turneul final ar putea avea repercusiuni grave.
01.12.2022 | 11:48
Iran a fost susținută în Qatar de sute de femei care au protestat împotriva guvernului represiv. Sursă foto: Profimedia
ADVERTISEMENT

Iranul a fost eliminată de la Campionatul Mondial în urma înfrângerii cu Statele Unite ale Americii, iar acum femeile care au fost în Qatar să își susțină țara se tem pentru siguranța lor.

Iraniencele prezente în Qatar se tem să se întoarcă în țara natală

În Iran, femeile au fost interzise pe stadion în ultimii 40 de ani, însă la turneul final din Qatar au avut șansa să se exprime liber și să se îmbrace așa cum își doresc.

ADVERTISEMENT
Iraniencele la meciurile de la Campionatul Mondial
Iraniencele la meciurile de la Campionatul Mondial

Imaginile cu iraniencele în tribunele stadioanelor din Qatar au devenit virale, iar mare parte dintre ele au protestat contra abuzurilor împotriva femeilor din republica islamistă.

La primul meci cu Anglia, fotbaliștii au refuzat să cânte imnul Iranului, iar în tribune asiaticii au fluierat momentul intonării.

ADVERTISEMENT

Totul a pornit în urma decesul unei tinere de 22 de ani, Mahsa Amini, care a fost arestată pe stradă pentru că nu purta hijab. În urma torturii și a bătăilor din partea poliției, femeia a murit la trei zile distanță. De atunci, în Iran au izbucnit protestete masive, înăbușite cu forța de către guvern.

Iraniencele au protestat la Campionatul Mondial: „Femei Viaţă Libertate!”, „Libertate! Libertate!”

La meciurile Iranului a apărut sloganul simbol al mișcărilor de protest, „Femei Viaţă Libertate” pe mai multe bannere.

ADVERTISEMENT
Iraniencele nici nu s-au gândit să poarte hijab în Qatar, motiv pentru care în Iran ar fi fost arestate
Iraniencele nici nu s-au gândit să poarte hijab în Qatar, motiv pentru care în Iran ar fi fost arestate

Ba, mai mult, din tribune s-a strigat în mai multe momente „Azadi! Azadi!” („Libertate! Libertate!”).

Conform jurnaliștilor de la The Athletic, iraniencele se tem că au fost supravegheate, pozate și filmate în Qatar, iar la întoarcerea în țară vor fi arestate. Unele dintre ele chiar s-au plâns că au fost urmărite de spioni la turneul final.

ADVERTISEMENT

Iranul a fost la a șasea participare la Campionatul Mondial. Asiaticii au încheiat grupa B pe locul trei, cu trei puncte, după ce au câștigat în fața Țării Galilor. Alături de Arabia Saudită și Qatar, Iranul este cea mai restrictivă țară care participă la Campionatul Mondial.

ADVERTISEMENT