News

Iranul anunță că este capabil să fabrice o armă nucleară în câteva zile. Anunțul, după ce SUA și Israel s-au angajat să oprească Teheranul să aibă arme nucleare

Un oficial iranian a anunțat duminică că Teheranul are acum capacitatea de a produce o bombă nucleară în câteva zile, precizând nu a fost luată o decizie în acest sens
17.07.2022 | 18:48
Iranul anunta ca este capabil sa fabrice o arma nucleara in cateva zile Anuntul dupa ce SUA si Israel sau angajat sa opreasca Teheranul sa aiba arme nucleare
Iranul anunță că este în poziția de a avea o armă nucleară în câteva zile. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un consilier de rang înalt al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, a anunțat duminică la postul Al Jazeera că Teheranul este capabil, din punct de vedere tehnic, să fabrice o bombă nucleară în câteva zile.

Iranul poate produce o armă nucleară în câteva zile

Oficialul iranian a precizat că nu a fost luată încă o decizie cu privire la fabricarea unei arme nucleare, însă a precizat că Teheranul va răspunde direct Israelului în cazul în care securitatea sa va fi amenințată.

ADVERTISEMENT

„În câteva zile am reușit să îmbogățim uraniu până la 60% și putem produce cu ușurință uraniu îmbogățit cu 90%. Iranul are mijloacele tehnice pentru a produce o bombă nucleară, dar până acum nu a existat nicio decizie de a construi una”, a precizat Kamal Kharrazi, consilier de rang înalt al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei.

Acesta a subliniat că Teheranul nu va negocia niciodată cu privire la programul său de rachete și la politica regională, așa cum cer Occidentul și aliații săi din Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

Acest anunț vine în contextul în care, în 2018, fostul președinte american Donald Trump a renunțat unilateral la acordul nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile mondiale, prin care Iranul și-a redus activitatea de îmbogățire a uraniului, o cale potențială către arme nucleare, în schimbul scutirii de sancțiunile economice. Unii comentatori politici au catalogat această decizie a președintelui Trump drept „cea mai proastă decizie de politică externă a SUA din ultimul deceniu”.

La aproximativ un an de la politica de „presiune maximă” a lui Trump asupra Iranului, Teheranul a renunțat să mai respecte unilateral termenii acestui acord iar acum se află în poziția de a putea avea o armă nucleară în câteva zile, o situație considerată veridică de experții americani.

ADVERTISEMENT

Statele Unite și Israel, acord pentru a împiedica Iranul

Anunțul oficialului iranian a venit doar la trei zile după ce președintele Biden și premierul israelian, Yair Lapid, s-au angajat împreună să împiedice Iranul să obțină arme nucleare.

„Nu vom permite Iranului să achiziționeze o armă nucleară”, a declarat Biden, deși comentatorii au subliniat faptul că cei doi lideri politici nu au căzut de acord și în privința modalităților specifice de a trata cu Teheranul. Liderul israelian a precizat, la rândul său, că „singura modalitate de a opri un Iran nuclear este dacă Iranul știe că lumea liberă va folosi forța”.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți comentatori au caracterizat aceste declarații ca fiind mai degrabă simbolice în condițiile în care administrația Biden s-a angajat să readucă Statele Unite ale Americii la acordul nuclear de referință din 2015, pe care Iranul l-a semnat cu puterile mondiale. Negocierile dintre Iran și puterile occidentale nu au mai progresat deloc în ultimele luni, în condițiile în care Washingtonul și Teheranul se acuză reciproc pentru impasul creat.

Sâmbătă, în timp ce președintele Biden se afla încă în Arabia Saudită, acesta s-a angajat și alături de Riyadh să oprească Iranul în a avea o armă nucleră.

ADVERTISEMENT