News

Iranul este acuzat că a capturat o navă în golful Oman. Ce a declarat regimul de la Teheran

Iranul se află în mijlocul unui nou scandal pe scena relațiilor internaționale, fiind acuzat că a capturat o navă în golful Oman.
03.08.2021 | 22:36
Iranul este acuzat că a capturat o navă în golful Oman. Ce a declarat regimul de la Teheran
Iranul este acuzat că a capturat o navă în golful Oman. Ce a declarat regimul de la Teheran foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Incidentul de marți vine la doar câteva zile după ce Israelul a acuzat Iranul că ar fi atacat un vas petrolier în Marea Arabiei, în urma incidentului decedând doi marinari, un britanic și un român.

Regimul politic de la Teheran este în mijlocul unor schimbări importante, clericul radical Ebrahim Raisi fiind noul președinte al statului.

ADVERTISEMENT

Iranul, acuzat de capturarea unei nave în golful Oman. Ce au declarat autoritățile de la Teheran

Membri ai unor grupări pro-iraniene sunt acuzați de capturarea unei nave comerciale în Golful Oman, conform unor surse maritime, după ce Forțele Navale Britanice au declarat că este vorba de o “posibilă deturnare”, în largul Emiratelor Arabe Unite.

Conform The Times, oficiali militari britanici au motive să suspecteze că “membri ai armatei iraniene ori ai grupărilor pro-iraniene au preluat abuziv controlul unei nave comerciale”.

ADVERTISEMENT

Flora militară a Statelor Unite ale Americii activă în Orientul Mijlociu nu a oferit niciun comentariu pe baza acestui eveniment, notează Mediafax.

Regimul de la Teheran a respins categoric orice implicare în incidentul raportat în Golful Oman.

“Informațiile privind producerea unor incidente succesive petrecute în Golful Persic și în Golful Oman sunt complet suspecte, dorindu-se crearea unei atmosfere false în jurul Iranului”, a declarat Ministerul de Externe al Iranului.

ADVERTISEMENT

Guvernul Emiratelor Arabe Unite a refuzat să facă orice fel de comentariu în legătură cu incidentul. Acesta se petrece la doar câteva zile după ce petrolierul  MV Mercer Street a fost atacat, în Marea Arabiei, în zona coastelor maritime ale statului Oman.

Israelul a lansat acuzații grave la dresa Iranului, după incidentul de pe petrolierul din Oman. Ce a replicat Teheranul

Doi marinari, un cetățean român și unul britanic, au fost uciși în urmă cu două zile, în cadrul unui atac asupra vasului petrolier MV Mercer Street.

La puțin timp după acest eveniment, regimul israelian a acuzat Teheranu de uciderea celor doi marinari, ministrul de Externe Yair Lapid dând vina pe “terorismul iranian”.

ADVERTISEMENT

Iranul a respins categoric acuzațiile Israelului: “Regimul sionist (n.r. Israel) a creat insecuritate, teroare şi violenţă.  Acuzaţiile despre implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran.

Astfel de acuzaţii ale Israelului au ca scop să distragă atenţia de la unele fapte şi sunt nefondate. Nu este prima oară când Israelul lansează astfel de acuzaţii împotriva Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației de la Teheran, Saeed Khatibzadeh, citat de către Reuters.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri