IRCC crește din nou, de la 1 octombrie 2024, astfel încât românii care au credite la bănci vor scoate mai mulți bani din portofel pentru achitarea ratelor. Ce presupune această majorare?
Indicele IRCC va ajunge la cea mai mare valoare din ultimii 15 ani, potrivit specialiștilor. Mai exact, IRCC crește de la 5,86%, cât este în prezent, la 5,99%. Vestea nu este prea bună pentru românii cu credite la bănci, care s-au împrumutat după anul 2019.
Vizați sunt și cei care au trecut de la ROBOR la IRCC, acum câțiva ani, atunci când indicele ROBOR a cunoscut o creștere fulminantă. Partea bună este că vorbim de o majorare ușoară. Astfel, din octombrie ratele vor crește cu câteva zeci de lei.
De exemplu, dacă până acum rata unui credit de 250.000 lei luat pe 30 de ani era de 2.077 lei, de mâine va fi de 2.100 de lei, arată România TV. Pe de altă parte, indicele ROBOR scade ușor.
„Crește puțin acest IRCC. ROBOR-ul, l-am văzut că scade ușor. De ce? Că ROBOR-ul este oglinda zilei. Astăzi, cu cât se împrumută, cu cât își oferă băncile între ele, dar cu cât se împrumută efectiv formează iar IRCC-ul.
Dar vedem, de exemplu, că și IRCC-ul acesta zilnic, adică astăzi, este tot 5,5, la fel ca ROBOR-ul. Numai că media se va face peste trei luni. Deci, aceste dobânzi de acum le vom vedea de-abia după 1 ianuarie.”, a transmis analistul bancar Irina Chițu, conform Știrile Pro Tv.
Indicele IRCC se actualizează trimestrial. În primul trimestru din acest an, valoarea acestuia a fost de 5,97%. În cel de-al doilea trimestru a fost la 5.90%, în al treilea la 5,86%, iar în trimestrul IV indicele IRCC crește la 5,99%.
În schimb, situația este diferită în cazul ROBOR. Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei accesate înainte de mai 2019, a atins valoarea minimă în septembrie 2024.
Mai exact, ROBOR la trei luni este la 5,55 la sută. Amintim că valoarea maximă a fost înregistrată la data de 12 octombrie 2023, conform datelor transmise de Banca Națională a României.