News

Ireal! Garda de Mediu a găsit sursa poluării din București: două babe care ard frunze la periferie

09.11.2020 | 13:00
Ireal Garda de Mediu a gasit sursa poluarii din Bucuresti doua babe care ard frunze la periferie
ADVERTISEMENT

Populația din câteva localități de la sud de București s-a confruntat, în weekendul trecut, cu un nou val de aer puternic poluat în jurul depozitului de gunoaie de la Sintești, însă un control al Gărzii de Mediu Ilfov a dus doar la amendarea câtorva localnici care ardeau frunze în curțile proprii.

Vârful poluării s-a înregistrat sâmbătă noaptea, când senzorii rețelei independente airly.eu au înregistrat depășiri majore ale nivelelor admise de PM2,5 și PM10 în zona localității Sintești.

ADVERTISEMENT

Garda de Mediu a fost sesizată de vineri seara privind aerul irespirabil și existența unor focuri pe câmp în zona gropii de gunoi, dar inspectorii săi au venit la fața locului la mai bine de 12 ore și au amendat câteva bătrâne din Jilava care ardeau frunze în curte.

Baba poluantă, făcută de rușine pe Facebook

Vineri seara, Garda de Mediu Ilfov este sesizată privind existența focurilor de pe câmp de la groapa din Sintești. Echipa de control vine abia a doua zi, sâmbătă după-amiază, la ora 16. S-au plimbat prin zonă până au găsit „marii vinovați”: câțiva localnici care mai ardeau din frunzele căzute în această toamnă și pe care i-au amendat prompt.  Apoi au plecat. În cursul nopții următoare, indicatorii de poluare în zonă au luat-o din nou razna.

ADVERTISEMENT

Cum în privința eficienței Gărzii de Mediu în ținerea sub control a poluării din București și zona adiacentă a Capitalei nu-și mai face nimeni iluzii, surprinzător este mai degrabă tupeul celor Garda de Mediu Ilfov care s-au mai și lăudat, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției, cu rezultatele obținute împotriva babelor.

Echipa de permanență a Comisariatului Judetean Ilfov al Gărzii Naționale de Mediu, împreună cu reprezentanți ai administrației publice locale au identificat un incendiu minor în zona de câmp, pe raza localitatii Sintești, incendiu ce a fost lichidat rapid. De asemenea, pe raza localității au fost identificați o serie de cetățeni care procedau la incinerarea vegetației uscate din zona locuințelor”, se arată în respectiva postare.

ADVERTISEMENT

Cum numai într-o instituție a statului român incompetența înflorește până la nivelul nerușinării, precum o buruiană pe un maldăr de bălegar, au mai și anexat la respectiva postare două imagini cu „incendiile” stinse de vajnicii lefegii bugetivori. Într-una din ele, alături de focul minor, a fost pozată și baba subversivă care, chipurile, ar fi sursa poluării. Bineînțeles, fotografia conține date de indentificare exactă spațio-temporală, astfel încât brava „echipă de permanență” să-și justifice salariul plătit de fraierii de contribuabili,

Baba „piromană” amendată de comisarii Gărzii de Mediu la Jilava/ Foto: Facebook – Garda de Mediu Ilfov

A doua fotografie ar prezenta focul stins la Sintești.

Asta în condițiile în care localnicii îi chemaseră să inspecteze cauzele apariției unor incendii precum cel de mai jos:

ADVERTISEMENT

Fuseseră chemați pentru focuri de pe câmp, din spatele muntelui de gunoi al EcoSud. Au spus că au fost acolo cu pompierii și că vor verifica și Jilava. Atenție, focul reclamat era pe raza Sinteștiului, care, administrativ, aparține de Vidra. Ei au mers în Jilava si au găsit bătrâna aceea. Apoi, au postat doar intervenția glorioasă, în urma căreia au amendat-o pe pensionară. Despre focul de pe câmp… nimic. Practic, s-au dus la Sintești, i-au pus pe ăia în gardă și le-or fi spus să stingă focurile, apoi, ca justificare pentru acțiunea lor, s-au scos cu focul acela minuscul. Iar ăia din Sintești au repornit furnalele noaptea. Știu eu de ce le spun Groapa de mediu”, a declarat un localnic sătul de poluarea sufocantă.

Poluare masivă în timpul serii de sâmbătă

La câteva ore după „control”, incendiile au fost din nou pornite, iar localniciii din Sintești cu greu au mai putut ieși din case după lăsarea serii din cauza mirosului și a fumului înecăcios. Nivelul de PM2,5 a depășit de peste șase ori cotele admise, iar cel de PM10 de peste patru ori, după arăta senzorul airly.

Poluarea s-a întins până în zona de sud a Capitalei, moment în care au intervenit comisarii Gărzii Naționale de Mediu, nu cu mult mai isteți decât colegii lor din Ilfov. Ca și colegii lor, și-au exhibat public propria incompetență, tot pe pagina de Facebook.

Până în acest moment au mai înregistrat depășiri ai parametriilor (sic – n.red.) calității aerului, senzori amplasați pe șoseaua Giurgiului, șoseaua Chitiliei, strada Recrutului și strada Fabulei (ambele din sectorul 5). În toate aceste locuri echipele de comisari GNM s-au deplasat pentru verificări. În niciunul din aceste situații depășirile înregistrate de senzori nu s-au confirmat”, au scris sâmbătă seara în jurul orei 22.

Postarea nu precizează dacă angajații GNM au verificat calitatea aerului cu laboratorul mobil, prin care să demonstreze că toți cei patru senzori ai rețelei independente s-au stricat concomitent sau dacă repectivii comisari au amușinat aerul cu capul scos din mașină. Probabil tot ca să justifice leafa, au anexat postării  fotografii „relevante” precum cea de mai jos.

Într-un răspuns la o solicitare FANATIK, Garda Națională de Mediu precizează că, în perioada noiembrie 2019-noiembrie 2020, la depozitul de la Vidra s-au făcut șase controale și s-au aplicat două amenzi, în cuantum total de 200.000 de lei. În ce privește timpul de reacție la sesizările primite, răspunsul GNM este următorul: „În cazul apariției unor evenimente înregistrate de la operatorul ISU (112) sau din mass-media, comisarii de serviciu din cadru Gărzii Naționale de Mediu se vor deplasa de îndată la fața locului și vor informa prin orice mijloc de comunicare datele primare ale poluării/ incidentului/ accidentului șefului ierarhic superior”.

ADVERTISEMENT
Tags: