Life

Irina-Margareta Nistor, verdict dur despre Premiile Gopo! E nemulțumită de cum s-au votat distincțiile

Irina-Margareta Nistor, verdict la Premiile Gopo, mărturisind că filmul Metronom merita să câștige, nu Oameni de treabă.
02.05.2023 | 13:28
IrinaMargareta Nistor verdict dur despre Premiile Gopo E nemultumita de cum sau votat distinctiile
Irina-Margareta Nistor, verdic Premiile Gopo. Sursă fot: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Irina-Margareta Nistor și-a spus părerea și a dat un verdict cu privire la Premiile Gopo. Celebrul critic de film ne explică ce nu i-a plăcut la filmul ’Oameni de treabă’ și ce alte producții a preferat.

Irina-Margareta Nistor: ”Problema acestui film este că vorbește despre o lume despre care nici nu vreau să știu că există”

Irina-Margareta Nistor ne vorbește despre Gala Premiilor Gopo care a avut loc pe 25 aprilie 2023. În declarațiile făcute în exclusivitate pentru FANATIK, aflăm ce film ar fi meritat să câștige și de ce și cât de mult s-a dezvoltat industria cinematografică din România.

ADVERTISEMENT

Irina-Margareta Nistor ne vorbește despre cele mai recente filme românești apărute, care este cel mai overrated actor din România și de ce actorii români nu sunt la fel de deschiși în fața presei și a mediei ca cei din America.

”Metronom merita mai mult decât Oameni de treabă”

Pe data de 25 aprilie 2023, la Teatrul Național ‘Sala Ion Caramitru’ din București, a avut loc cea de-a 17-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Producția Oameni de treabă a câștigat trofeul Gopo pentru cel mai bun film. Pe lângă acest premiu, filmul s-a luat și distincțiile pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor într-un rol principal și cel mai bun actor într-un rol secundar.

ADVERTISEMENT

”Dacă l-au votat au considerat că merită. Părerea mea personală e că nu merită. Metronom’merita mai mult decât Oameni de treabă. Problema acestui film este că vorbește despre o lume despre care nici nu vreau să știu că există.

Suntem în secolul 21. Mi se pare îngrijorător că asta este viața la țară și sper că a fost doar un accident. Am fost foarte dezamăgită că de e lista au lipsit Marocco și Copacul dorințelor”, spune, în exclusivitate pentru FANATIK, Irina- Margareta Nistor.

ADVERTISEMENT

“Romina este ca un film indian de pe vremuri”

Despre filmele românești, apărute în ultima perioadă, Irina-Margareta Nistor își spune părerea sinceră. Romina VTM, Capra cu 3 iezi, Taximetriști și nu numai intră în vizorul celui mai cunoscut critic de film din România.

”Romina este ca un film indian de pe vremuri, mai sentimental decât ne-am fi așteptat. A venit în paralel cu Două inimi, care este cam la fel. În Capra cu trei iezi puștiul este foarte bun, dar povestea este distorsionată, de o cruzime extraordinară.

ADVERTISEMENT

Există acum un public mai nou, iar tendința este ca filmele să se facă pentru public, nu pentru premii. Taximetriști este o piesă de teatru transformată în film și cred că asta i-a tentat.

În istoria filmului multe piese de teatru ajung ecranizări. Eu am preferat ‘Complet necunoscuți’ care s-a ecranizat în 40 de țări”, mai spune Irina-Margareta Nistor, în exclusivitate pentru FANATIK.RO.

”Au regăsit drumul cinematografiei”

Dacă până în 1989, numărul de spectatori era de ordinul milioanelor de oameni, între timp lucrurile s-au schimbat. Cu toate astea, Irina-Margareta Nistor este de părere că schimbarea a fost benefică pentru cinematografia românească din ‘89 până în prezent. Celebrul critic de film recunoaște că actorul ei preferat este Emil Botta și actrița preferată Irina Petrescu.

”Faptul că avem mai mulți spectatori contează. Până în 1989 publicul se socotea în milioane, apoi în mii și sute. Au regăsit drumul cinematografiei și asta e ceva benefic”, spune criticul de film Irina-Margareta Nistor.

“Cu Nartea am avut o reținere, mă feresc de personaje care mi-ar putea schimba imaginea deja existentă”

Despre actorii și actrițele overrated de din România, Irina-Margareta Nistor ne spune că ea întotdeuna s-a considerat public, și de aceea raportează totul la acest lucru. Mereu a avut o reținere și s-a ferit de anumite personaje care i-ar fi putut distorsiona o părere deja existentă.

”Actorii pot să fie foate buni și fără școală, și la noi și la americani. Nicolaescu spunea că își monitorizează foarte atent aparițiile, să nu zică lumea ‘iarăși ăsta’?

Șerban Pavlu de exemplu, este un actor de teatru, film, voci de desene animate, reclame, teatru radiofonic. Când a apărut la ‘Bulandra’ îmi plăcea extrem de mult, avea o afecțiune pentru public pe care, în timp, și-a pierdut-o. Eu mă socotesc public, să fie foarte clar.

Pe Adi Nartea îl văzusem în Vlad. Ne-am întâlnit la Cluj, într-o farmacie, și a fost atât de drăguț și de uman chiar dacă era în vârful valului atunci. A vrut să-și facă o poză cu mine. Eram la TIFF și m-a întrebat ce filme să vădă și asta e cea mai frumoasă întrebare pe care poate să mi-o pună cineva.

Cu Nartea am avut o reținere, mă feresc de personaje care mi-ar putea schimba imaginea deja existentă. Ar trebui că actorii să învețe la școală cum să reacționeze atunci când iau un premiu, cum să se îmbrace și cum să vorbească” declară, în exclusivitate pentru FANATIK.RO, Irina-Margareta Nistor.

De ce actorii sunt reticenți la expunerea media?

În România, unii actori nu sunt la fel de deschiși și de naturali atunci când vine vorba de interviuri, participarea la emisiuni sau alte proiecte tv. Unii dintre ei uită că sunt în vizorul publicului, alții se blazează. În America actorii învață, în școală, că trebuie să respecte jurnalistul pentru că el este intermediarul dintre ei și public.

”În America au o școală, trebuie să respecte ziaristul pentru că el este intermediarul cu publicul. Dacă tu nu te porți cum trebuie cu un jurnalist nu e bine.

Când actorii americani au vreo ieșire nefericită, imediat sunt atacați încât nu le mai trebuie așa ceva. Se mai vorbește o vreme despre ei și ajung să-și dea seama că au pierdut o parte din public” spune Irina-Margareta Nistor.

”Aș vrea să se lungeasca ziua ca să pot citi mai mult”

Celebrul critic de film mărturisește că îi place să citească mult. Singura problemă fiind că ziua nu este mai lungă, pentru a avea mai mult timp. Citește toate genurile și mai mult în franceză decât în engleză.

”Citesc cărți de tot felul. Îmi place să citesc cărți de cinema, romane. Aș vrea să se lungească ziua, asta e dorința mea cea mai mare, ca să pot citi mai mult. Îmi place să citesc. Am primit niște romane despre Frida.

Până să văd filmul nu știam cine e. Citesc mai mult în franceză decât în engleză. E mai complicat la cărți decât la filme. Am primit de curând o carte despre fotografie și abia aștept să o citesc” declară, în exclusivitate pentru FANATIK, Irina-Margareta Nistor.

ADVERTISEMENT