Life

Irinel Columbeanu se întoarce în afaceri și dezvăluie cum a falimentat: ”A dus la tocarea întregii averi”! Exclusiv

Irinel Columbeanu revine în afaceri. În exclusivitate, afaceristul spune în ce proiect se va implica și cum a pierdut averea clădită în ani de trudă
31.05.2023 | 12:35
Irinel Columbeanu. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Irinel Columbeanu are planuri mari pentru anul acesta. Se va implica într-un proiect nou, de care este foarte încântat. Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, celebrul afacerist a vorbit deschis și despre regretele din trecut. În plus, pentru prima dată, Irinel Columbeanu povestit în detaliu și cum s-a produs declinul său din punct de vedere financiar. Un interviu deschis, în care celebrul afacerist a vorbit fără perdea despre greșeli, trădări și planuri de viitor.

Irinel Columbeanu: “Această cafenea este cel mai recent proiect al meu”

Domnule Columbeanu, sunteți unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri ai României. Ați avut deopotrivă suișuri și coborâșuri. Care este următorul capitol din viața dumneavoastră?

ADVERTISEMENT

– Una dintre cele mai mari bucurii din ultimele zile a fost că o domnișoară pe care o cunosc a deschis o cafenea și m-a invitat la inaugurare. Această cafenea intenționez să reprezinte ultimul și cel mai recent proiect al meu.

Vă reîntoarceți în afaceri?

– Da, va fi un proiect de afaceri. I-am răspuns invitației acestei domnișoare și stând înăuntru mi-a venit o idee. M-am gândit să îi sugerez să o transforme într-o cafenea literară. Am avut această inspirație știind că existau astfel de cafenele în Parisul anilor interbelici.

ADVERTISEMENT

Mi s-a părut că s-ar apropia zona, cafeneaua fiind pe strada Colentina. Ar fi o afacere bună și pentru domnișoara respectivă. Numele cafenelei provine de la prietena amicului meu, Lazarus, pe care o cheamă Loulou. Și numele este franțuzesc. Eu voi merge pe acolo des, pe rafturi se află și cărțile mele. Intenționez să particip și la lansări de carte, care să se facă acolo.

“Voi fi asociat prin intermediul cărților mele”

Să înțeleg că dumneavoastră veți fi asociat?

– Eu voi fi prezent acolo. Dar dacă se va dori acest lucru, eu mă gândesc să ofer la fața locului exemplare ale cărților mele. Aș vrea să fie cu dedicații, personalizate pentru fiecare. Așa am văzut și eu prin filme, așa fac scriitorii profesioniști. Scriu câte o dedicație pe cărți celor care cer și cumpără. Voi fi asociat prin intermediul interesului pe care îl am cu cărțile.

ADVERTISEMENT

Mi-aș dori ca tinerii din ziua de astăzi să îmi citească cărțile. E o mare aventură să deschizi o cafenea. Dar sper ca prin ideile mele să îmi aduc contribuția la un oarecare succes al acestei aventuri. O fac bucuros. Sunt pasionat că am un proiect pe care să-l urmăresc, să văd cum se naște, se înalță și sperăm să zboare.

Irinel Columbeanu, despre declin: “A fost lipsă de fonduri”

Apropo de cărțile dumneavoastră, nu v-ați sfiit să vorbiți despre decăderea dumneavoastră în afaceri. Dacă ați putea, ce ați face diferit?

ADVERTISEMENT

– Nu aș mai face acea fabrică pe care am făcut-o la Târgu Cărbunești. Mai ales, nu m-aș mai lăsa tentat de anumite lucruri. Încercările mele de a avea succes cu acel proiect al fabricii ar putea fi comparate cu eforturile cuiva de a împinge singur un tren. Lucru care explică și insuccesul care s-a petrecut. Nu era dat de faptul că ceea ce făceam nu funcționa sau era vreo păcăleală.

A fost lipsa de fonduri, care până la urmă a generat tocarea întregii mele averi de la acea vreme. Până când s-a ajuns la ceea ce s-a ajuns. Mesajul cărților mele și al meu personal este că Dumnezeu știe cum să te călăuzească în viață. Astfel încât să ajungi la un nivel mai înalt decât ai fost înainte ca aceste lucruri să se petreacă. Cum face, e puterea Celui de sus!

“Lumea mondenă de astăzi este mult mai dură și lipsită de sentimente”

Ați fost ani buni de zile în atenția publicului la orice pas. Cât de diferită este lumea mondenă de astăzi față de cea de acum 15 ani?

– Lumea mondenă de acum este mult mai dură și lipsită de sentimente. Destul de recent am vorbit cu cineva despre lucrul acesta, cum se întâmplau lucrurile în trecut. Lumea s-a înrăit și nu era așa. De curând m-am întâlnit cu o doamnă la inaugurarea cafenelei de care vorbeam. A fost foarte drăguță și mi-a mărturisit că era fanul reality show-ului pe care l-am avut în trecut, în care era prezentată viața mea și a Monicăi.

Doamna respectivă a spus că își aduce aminte cu drag de vremurile acelea și că era emisiunea dumneaei favorită. M-a bucurat lucrul acesta. În schimb, am rămas cumva cu un gust amar, deoarece de multe ori s-au speculat anumite lucruri care nu aveau legătură cu realitatea.

Irinel Columbeanu recunoaște: “Regret că am candidat la Primăria Capitalei”

Care este cel mai mare regret al dumneavoastră, domnule Columbeanu?

– Nu aș mai intreprinde acea idee total aiurea pe care am avut-o și pot să spun nebunească, de a candida la Primăria Capitalei. Nu cred că a fost o idee tocmai bună, dimpotrivă. Am avut foarte mult de suferit din cauza aceasta.

Inclusiv pe planul afacerilor. Nu mi-a adus beneficii sub nicio formă. Cu siguranță este ceva care nu aș mai face și chiar regret lucrul acesta.

“M-am simțit trădat de anumite persoane de sex feminin”

V-ați simțit vreodată trădat de apropiați?

— Da. Câteodată chiar și de anumite persoane de sex feminin care mi-au fost alături. Acest lucru nu o include pe fiica mea și nu include nici pe fosta mea soție, deoarece este mama fiicei mele. Vreau să clarific acest lucru, pentru a nu se interpreta greșit.

Ele două nu se încadrează în această categorie. Este vorba despre alte persoane. De prieteni în schimb nu m-am simțit trădat. Chiar și astăzi am prieteni buni, care îmi sunt alături. Au venit și când mi-am serbat ziua de naștere, din toate colțurile țării.

“În afaceri, majoritatea prieteniilor sunt pe interes”

Credeți că în lumea afacerilor există prietenie adevărată? Sau majoritatea sunt pe interes?

– Sincer să fiu, majoritatea prieteniilor în acest domeniu sunt pe interes. Dar există și prietenii adevărate. Succesul în afaceri, ca și în viața personală, bănuiesc că are o strânsă legătură cu capacitatea acelei persoane de a face această diferență. Pentru că pe unii poți să îi alungi nejustificat din viața ta. Iar pe alții poți să îi primești, tot nejustificat și acest lucru poate să te ducă la alte consecințe. Consecințe care pot fi mult mai grave.

Care considerați că este cea mai mare calitate a dumneavoastră?

– Eu zic că fantezia este cea mai mare calitate a mea. Și în plus, aplecarea spre nu a pune frâie acestei fantezii, ci de a găsi soluții.

Irinel Columbeanu: “Important nu este cât cheltui, ci cât reușești să produci”

Care este motto-ul după care v-ați ghidat în viață?

– Mi-am adus aminte acum de ceva ce obișnuiam să le spun tot timpul părinților mei. Important nu este cât cheltui, ci cât reușești să produci, în viață. Nu este neapărat un motto, nu aș vrea să îl numesc așa.

Dacă reușești să îți imaginezi un motor care să se învârtă cu viteza potrivită, atunci rezultatul se poate măsura în multe milioane de euro. Lucru care mi se pare mult mai curat, indicat și sfătuibil, mai ales tinerilor din ziua de astăzi. Decât prin intermediul vreunei funcții politice.

Care este sfatul pe care i l-ați da unui tânăr afacerist la început de drum?

– Să fie foarte atent în ce se bagă și să investească banii agonisiți în lucrul la care se pricep. Cam ăsta ar fi sfatul. Poate părea simplist, dar trebuie aplicat cu multă grijă. Același sfat l-am dat și acestei domnișoare cu cafeneaua. Să fie atentă unde investește și mai ales cât investește.

ADVERTISEMENT