News

Se adâncește criza de efectiv la Liverpool. Jurgen Klopp a rămas fără fundași centrali

12.11.2020 | 16:08
Se adanceste criza de efectiv la Liverpool Jurgen Klopp a ramas fara fundasi centrali
Se adâncește criza de efectiv la Liverpool. Jurgen Klopp a rămas fără fundași centrali. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Jurgen Klopp a fost adorat de fanii Borussiei Dortmund, club pe care l-a dus până în finala Ligii Campionilor și alături de care a cucerit două titluri în Bundesliga.

Și la Liverpool, neamțul a devenit un erou pentru suporteri, după ce a jucat două finale europene, a câștigat-o pe a treia și a adus și titlul pe Anfield după nu mai puțin de 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Numai că, la fel ca Borussia în sezonul 2014-2015, și „cormoranii” se văd acum puși față în față cu o notă de plată destul de scumpă, iar jucătorii încep să cadă pe capete.

UPDATE, 12 noiembrie, ora 16:20 / Sunt probleme tot mai mari pentru Liverpool, după ce echipa aproape că a rămas fără apărători! După ce Virgil van Dijk a aflat că nu va mai juca până la finalul sezonului, s-au accidentat recent și Joe Gomez și Trent Alexander-Arnold. Acesta din urmă a ieșit cu probleme la gambă în timpul duelului din campionat cu Manchester City și va lipsi cel puțin patru săptămâni, ceea ce înseamnă că va rata duelurile cu Leicester și Brighton, din Premier League, dar și meciurile cu Atalanta și Ajax din UEFA Champions League. De cealaltă parte, Joe Gomez a fost operat după ce s-a accidentat la un tendon de la piciorul stâng și va lipsi „pentru o bucată semnificativă din sezonul 2020-2021”, anunță site-ul oficial al cormoranilor. Astfel, Liverpool rămâne fără ambii fundași centrali de bază, Joe Gomez și Virgil van Dijk, dar și fără titularul din banda dreaptă, Trent Alexander-Arnold.

ADVERTISEMENT

Își macină Jurgen Klopp fotbaliștii? Probleme mari în zona defensivă

Sunt probleme uriașe în centrul apărării lui Liverpool, acolo unde Klopp nu se mai poate baza nici pe Fabinho. Brazilianul care avea misiunea de a umple golul lăsat de Virgil van Dijk s-a accidentat și el și a fost înlocuit după doar 30 de minute în meciul din Liga Campionilor, contra lui Midtjylland. Încă nu se știe cât de gravă este accidentarea lui Fabinho, însă cert este că șansele brazilianului adus de la AS Monaco să evolueze în weekend, contra lui West Ham United, sunt aproape nule.

Astfel, Klopp a ajuns să se poată baza în apărare pe tinerii Rhys Williams, Nathaniel Phillips și Billy Koumetio. Unul dintre aceștia va trebui să facă pereche cu Joe Gomez, singurul fundaș central de bază disponibil în acest moment. Liverpool și antrenorul său german au ajuns în această situație după ce Joel Matip, Virgil van Dijk și Fabinho au căzut pe rând victime accidentărilor.

ADVERTISEMENT

Dacă în cazul lui van Dijk este vorba despre o accidentare provocată de Jordan Pickford, portarul lui Everton, absențele celorlalți sunt cauzate de probleme musculare. Olandezul van Dijk va lipsi mai bine de șase luni de pe teren, fiind necesară și o operație în cazul său. De aceeași soartă crudă ar putea avea parte și Fabinho, accidentat la coapsă în duelul din Liga Campionilor cu danezii de la Midjylland. Încă se așteaptă verdictul final al medicilor, însă brazilianul ar putea lipsi fie câteva zile, fie câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de intensitatea problemei, anunță iNews.

Problema lui Fabinho este doar încă una de pe lunga listă a accidentărilor musculare apărute la Liverpool în ultimele treizeci de zile. Primul a fost Joe Gomez, care a lipsit timp de opt zile. Au urmat Jordan Henderson, Joel Matip, Alisson Becker, Alex Olxade-Chamberlain și, din nou, Matip. În momentul apariției accidentării lui Gomez, din urmă cu o lună, Liverpool nu se mai confruntase cu o absență medicală de 44 de zile. Accidentările ar putea fi cauzate de suprasolicitarea cauzată de programul aglomerat, însă există și unele precedente alarmante pentru Jurgen Klopp.

ADVERTISEMENT

Probleme la Liverpool în 2016, dezastru și la Borussia Dortmund în 2013: „Presiunea de pe jucători este imensă”

La începutul anului 2016, Liverpool se confrunta cu o criză a accidentărilor nemaiîntâlnită la club. Nu mai puțin de 11 jucători erau accidentați, majoritatea cu probleme musculare. Și atunci, cel mai afectat compartiment era tot cel defensiv. Jurgen Klopp se vedea nevoit să se bazeze la jumătatea sezonului doar pe Kolo Toure, care s-a „rupt” și el într-o semifinală de Cupă a Ligii.

Din fericire pentru neamț, criza din 2016 și-a atins apogeul pe parcursul perioadei de transferuri, iar Liverpool l-a putut rechema pe fundașul Thiago Ilori, împrumutat la Aston Villa, și l-a adus sub formă de împrumut și pe Steven Caulker, de la QPR. Din cauza numeroaselor absențe, Liverpool reușea să câștige un singur meci din cele disputate în Premier League în luna ianuarie. Formația de pe Anfield avea să termine sezonul de abia pe locul 8, însă prindea finala Europa League pe care o pierdea contra Sevillei.

Multe voci din Anglia l-au blamat atunci pe Klopp pentru modul în care a gestionat pregătirea fizică a jucătorilor săi, strategia sa fiind considerată una epuizantă și extrem de riscantă pentru jucători. Printre cei care au susținut această ipoteză se numărau Sam Allardyce, Gary Gordon și Graeme Souness.

„Face o pregătire extrem de intensă, iar presiunea de pe jucători este uriașă. De asemenea, intensitatea jocului practicat este una ridicată și câteodată e greu să găsești echilibrul necesar între efortul depus la anternament și cel pe care jucătorii îl fac pe teren. Am avut probleme similare și la Dortmund, nu e nimic nou, însă trebuie să iei asta în calcul ca manager și să îți faci un lot corespunzător. Jurgen iubește jucătorii care aleargă mult. Ăsta este stilul lui și cred că nu se va schimba niciodată”, spunea în 2016, pentru TalkSport, Gary Gordon, fost colaborator al lui Klopp la Dortmund.

Iar vorbele lui Gordon nu erau deloc false, având în vedere problemele pe care Klopp le-a avut de înfruntat din pricina accidentărilor și pe când o pregătea pe Borussia Dortmund. Acest „heavy metal football” propus de neamț a reprezentat o strategie extrem de eficientă pe termen scurt, însă care s-a întors în cele din urmă contra echipei sale. Cu Dortmund, Klopp reușise să prindă finala UEFA Champions League în 2013, însă numărul mare de meciuri și stilul de fotbal practicat a condus la apariția unui adevărat „focar” de accidentări în iarna aceluiași an. Lukasz Piszczek, Mats Hummels, Neven Subotic, Marian Sarr, Marcel Schmelzer, Sven Bender, Ilkay Gundogan, Sebastian Kehl și Henrikh Mkhitaryan ratau fiecare cel puțin o lună din cauza accidentărilor. Culmea, majoritatea fotbaliștilor loviți erau tot cei din blocul defensiv. Pare, așadar, că există un tipar, iar strategia de fotbal intens propusă de Jurgen Klopp este una care afectează mai ales apărătorii.

După dezastrul accidentărilor din 2013-2014, a urmat fatidicul sezon 2014-2015, când Borussia s-a confruntat din nou cu absențe importante. Sven Bender, Erik Drum, Ilkya Gundogan, Kevin Grosskreutz, Jonas Hofmann, Mats Hummels, Kevin Kampl, Henrikh Mkhitaryan, Lukasz Pisczczek, Marco Reus sau Nuri Șahin lipseau cu toții perioade semnificative tot din cauza accidentărilor. Pe fondul acestor absențe, Dortmund a avut un traseu extrem de slab în Bundesliga, iar între septembrie și noiembrie 2014 a pierdut cinci meciuri consecutive! Problemele de la echipă l-au determinat pe Klopp să plece de la club la finalul acelui sezon.

Ciro Immobile a vorbit despre strategia lui Klopp, iar un preparator fizic l-a criticat dur: „Distruge jucătorii în trei pași”

Vârful italian al lui Lazio, Ciro Immobile, a lucrat cu Jurgen Klopp la Dortmund chiar în sezonul 2014-2015, când a avut misiunea de a-l înlocui pe Robert Lewandowski, plecat la Bayern Munchen. Immobile nu a dat randament, însă nu l-a blamat pe tactician și i-a lăudat metodele de pregătire, însă a sugerat că antrenamentele din pauzele competiționale erau foarte solicitante.

„Cu Jurgen Klopp lucram foarte puțin din punct de vedere tactic, puțin și la sala de forță. În pauza competițională trăgeam tare, era extrem de intens, dar între meciuri nu făceam mare lucru. Nu făceam foarte multe tactic, dar Klopp ne motiva senzațional și încerca să scoată tot ce e mai bun din fotbaliști”, spunea Immobile.

Văzută cu ochi buni de unii, strategia lui Klopp a fost desființată de Raymond Verheijen, cel care a fost preparatorul fizic al naționale Țării Galilor. În vara 2016, el îl acuza pe neamț, la fel ca pe Antonio Conte, că distruge jucătorii.

„În ultima vreme, presa a prezentat cum Conte și Klopp își supun jucătorii la zile cu două-trei antrenamente, în pre-sezon. Antrenorii distrug jucătorii punându-i la prea multă muncă. Sunt trei pași: faza oboselii, cea a accidentărilor și cea a crizei accidentărilor. (…) Faza crizei apare la club după ce se acumulează foarte multă oboseală și jucătorii încep să cadă pe capete dintr-odată. Întrebați-vă de ce nu mai zburăm cu avioane ca cele de acum 30 de ani, dar antrenorii încă apelează la metode vechi de 30 de ani”, scria galezul pe Twitter.

Din păcate pentru Liverpool, perioada de criză a accidentărilor pare să fi venit mult prea devreme în acest sezon. Sincronizarea este cum nu se poate mai proastă, având în vedere că echipele nu pot aduce jucători noi până în ianuarie. Rămâne de văzut cât vor mai lipsi Fabinho și Matip, însă meciul cu West Ham se anunță unul foarte dificil pentru „cormorani”, mai ales că echipa lui David Moyes se află într-o formă bună, după remizele cu Tottenham și Manchester City.

 

ADVERTISEMENT
Tags: