News

ISIS anunță răzbunare după uciderea liderului său. Gruparea îndeamnă la reluarea atacurilor teroriste în Europa

Europa ar putea fi vizată de o nouă problemă gravă în următoarea perioadă. ISIS vrea răzbunare după uciderea liderului său. Gruparea teroristă îndeamnă la reluarea atacurilor în Europa.
18.04.2022 | 08:51
ISIS anunta razbunare dupa uciderea liderului sau Gruparea indeamna la reluarea atacurilor teroriste in Europa
Gruparea teroristă Stat Islamic îndeamnă la reluarea atacurilor în Europa. ISIS vrea să răzbune uciderea liderului său. Sursa foto: EPA/Ahmed Mardnli
ADVERTISEMENT

Organizația teroristă Stat Islamic (ISIS) a făcut un apel către susținătorii, cerându-le să profite de războiul din Ucraina pentru a-și relua atacurile în Europa.

Gruparea teroristă Stat Islamic îndeamnă la reluarea atacurilor în Europa. ISIS vrea să răzbune uciderea liderului său

La începutul lunii februarie, în urma unei operațiuni desfășurate la ordinul direct al președintelui Joe Biden, forțele speciale SUA l-au obligat pe pe liderul ISIS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, să se arunce în aer într-o locuință din Siria.

ADVERTISEMENT

În urma operațiunii americanilor, Europa s-ar putea confrunta din nou cu o problemă majoră: atentatele teroriste.

Duminică, organizaţia jihadistă a promis că va răzbuna moartea fostului său lider. ”Anunţăm, bazându-ne pe Dumnezeu, o campanie binecuvântată de răzbunare pentru moartea liderului ISIS”, a declarat Abu Omar al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al grupării, într-o declaraţie audio difuzată pe Telegram, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

În aceeași declarație, acesta le-a cerut susținătorilor organizației să reia atacurile în Europa, profitând de ”oportunitatea luptei între cruciaţi”, cu referire la războiul din Ucraina.

În prezent, Gruparea Stat Islamic menține o prezenţă în majoritate clandestină în Irak şi Siria. ISIS conduce aici o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale graniţei dintre cele două ţări, potrivit unui raport ONU publicat anul trecut.

ADVERTISEMENT

Numai în Irak şi Siria, organizaţia jihadistă ar avea în total peste 10.000 de luptători activi, mai anunță ONU.

Fostul lider ISIS, decedat în februarie

Pe 3 februarie 2022, un comunicat de presă al Casei Albe anunța că Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashia fost eliminat de pe câmpul de luptă”.

ADVERTISEMENT

Liderul SUA preciza atunci că fostul conducător al organizaţiei Stat islamic a murit în urma unei operaţiuni antiteroriste ale forţelor americane.

”Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi a murit într-o explozie pe care el însuşi a provocat-o. Bomba pe care a declanşat-o a ucis şi membri ai propriei sale familii, inclusiv femei şi copii”, a indicat un înalt responsabil de la Casa Albă citat de agenţiile de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: