Pariuri sportive

Islamistul Anelka a celebrat golul cu un salut nazist!

Autor a două goluri marcate în egalul de 3-3 în deplasarea de la Londra, de pe terenul lui West Ham United, Nicolas Anelka, atacantul francez al celor de la West Bromwich Albion, ar putea avea mari...
28.12.2013 | 21:49
Islamistul Anelka a celebrat golul cu un salut nazist

Autor a două goluri marcate în egalul de 3-3 în deplasarea de la Londra, de pe terenul lui West Ham United, Nicolas Anelka, atacantul francez al celor de la West Bromwich Albion, ar putea avea mari probleme pentru modul în care a ales să sărbătorească înscrierea primului său gol, în minutul 40.

A făcut un gest considerat în Franţa antisemit

Imediat ce a înscris golul Anelka a fost surprins de camerele de luat vederi ducînd mîna spre umărul opus, pe care l-a atins, iar mîna atinsă a rămas tot timpul în jos. În Franţa acest gest este considerat o formă de salut nazist, numită Quenelle,  creată de comicul Dieudonne M’Bala M’Bala (foto, ultimul dreapta), cu care jucătorul este bun prieten. Evident, gestul are o mare semnificaţie antisemită şi pentru acest lucru Anelka ar putea avea mari probleme. Antrenorul lui West Bromwich a încercat să-l scuze la conferinţa de presă, dar era evident că fotbalistul făcuse totul cu bună ştiinţă. ”Nu a avut nici o intenţie de a ofensa pe cineva, a fost doar un gest dedicat bunului său prieten din Franţa, un comic. Nu ar fi normal ca să se interpreteze cu tentă politică reacţia lui, pentru că nu aceasta a fost intenţia lui Anelka” – a spus Keith Downing, dar fără succes. Deja în Franţa reacţiile au fost deosebit de dure la adresa lui Anelka. Şi ceea ce îi poate pune mari probleme fotbalistului de la West Bromwich este faptul că el s-a convertit în 2004 la islam, luînd numele de Abdul Salam Bilal. Ori se ştie ce relaţii tensionate există între comunitatea islamică şi evrei.

quenelle2

Şi Mathieu Deplagne de la Montpellier a făcut gestul

Iniţiativa lui Dieudonne a prins, din păcate repede şi pe terenul de sport, unde jucătorul lui Montpellier, Mathieu Deplagne, a executat o quenelle care a creat multă nervozitate şi în tribune, dar şi în mass-media. S-a cerut o aspră sancţiune împotriva sa, dar pînă la urmă a scăpat fără suspendarea pe care o solicitau adversarii lui Dieudonne.

capture-plein-ecran-23022013-201831.bmp

Simunici a fost suspendat zece meciuri la naţionala Croaţiei

Nu cu mult timp în urmă internaţionalul croat Josep Simunici şi-a primit sancţiunea din partea FIFA, zece meciuri de suspendare, care înseamnă şi ratarea participării la turneul final al CM din Brazilia 2014, pentru salutul nazist făcut faţă de suporteri la finalul meciului de baraj cu Islanda, salut pe care îl practicau naziştii croaţi (ustaşii) în timpul celui de-al doilea război mondial.

Croatia v Iceland, World Cup Qualifying Play-Off football match, Zagreb, Croatia - 19 Nov 2013

Paulo di Canio, fascistul lui Lazio

Un alt personaj care a folosit frecvent salutul nazist faţă de suporteri a fost italianul Paulo Di Canio, pe vremea cînd îmbrăca tricoul lui Lazio, echipă care se ştie că a avut apropiate conotaţii cu fasciştii în perioada interbelică. De altfel, Di Canio nu şi-a ascuns nici un moment simpatiile, declarînd doar că nu este rasist, ci fascist.

article-2305295-01FC42030000044D-867_634x461