News

Islanda a testat cu succes săptămâna de lucru de patru zile. Ce altă țară vrea să scurteze timpul de muncă

Cel mai mare studiu din lume privind săptămâna de lucru de patru zile și timp redus de lucru a fost un „succes copleșitor”.
05.07.2021 | 12:03
Islanda a testat cu succes saptamana de lucru de patru zile Ce alta tara vrea sa scurteze timpul de munca
ADVERTISEMENT

Peste 1% din populația activă din Islanda a participat la programul-pilot, care a redus săptămâna de lucru la 35-36 de ore, fără nicio reducere a salariului total.

Islanda a testat cu succes săptămâna de lucru de patru zile. Ce altă țară vrea să scurteze timpul de muncă

Analiza comună efectuată de grupurile de reflecție din Islanda și Marea Britanie a constatat că studiile, care au durat din 2015 până în 2019 și au implicat peste 2.500 de persoane, au sporit productivitatea și bunăstarea și conduc deja la schimbări permanente.

ADVERTISEMENT

Federațiile sindicale islandeze, care negociază în mod colectiv salariile și condițiile pentru majoritatea angajaților islandezi, au început deja să negocieze reducerea programului de lucru.

Cercetătorii estimează că, urmare a noilor acorduri încheiate în 2019-2021 după încheierea studiilor, 86% din întreaga populație activă din Islanda are fie ore reduse, fie flexibilitate în contractele lor pentru a reduce orele.

ADVERTISEMENT

Studiile au fost lansate de consiliul orașului Reykjavik și guvernul național islandez la presiunea sindicatelor și a grupurilor societății civile.

Angajații incluși în experiment au inclus un amestec de persoane cu program de la 9 până la 17 și de lucrători cu program non-standard, care lucrau în birouri, școli, spitale și angajați din serviciile sociale.

ADVERTISEMENT

Analiza comună, realizată de grupurile de reflecție Autonomia din Marea Britanie și Asociația pentru durabilitate și democrație (Alda) din Islanda, a constatat că bunăstarea lucrătorilor care au participat s-a îmbunătățit dramatic într-o serie de indicatori.

Stresul perceput și epuizarea, precum și echilibrul sănătății și al vieții profesionale au fost îmbunătățite semnificativ în practic toate grupurile. Și, ca rezultat, spun cercetătorii, productivitatea și furnizarea de servicii au rămas aceleași sau s-au îmbunătățit în majoritatea locurilor de muncă incluse în studiu.

ADVERTISEMENT

“Experimentul islandez cu săptămână mai scurtă de lucru ne arată nu numai că este posibil să lucrăm mai puțin în timpurile moderne, ci că este posibilă și schimbarea progresivă”, a spus Gudmundur D. Haraldsson, cercetător la Alda, citat de The Independent.

“Foaia noastră de parcurs către o săptămână de lucru mai scurtă în sectorul public ar trebui să fie de interes pentru oricine dorește să vadă reducerea programului de lucru”, a mai spus el.

Studiile au fost concepute pentru a fi neutre din punct de vedere al veniturilor atât pentru consiliul orașului, cât și pentru guvernul care le-a condus.

Will Stronge, director de cercetare la Autonomy, a declarat: „Acest studiu arată că cel mai mare experiment din lume cu o săptămână de lucru mai scurtă în sectorul public a fost, după toate măsurătorile, un succes copleșitor.

Acest lucru arată că sectorul public este pregătit pentru a fi un pionier al săptămânilor de muncă mai scurte, iar lecțiile pot fi învățate și de alte guverne.

Islanda a făcut un mare pas către săptămâna de lucru de patru zile, oferind un exemplu real din viața reală pentru consiliile locale și cei din sectorul public din Marea Britanie care iau în considerare implementarea acestuia aici.”

Ideea unei săptămâni de lucru de patru zile are un anumit sprijin în Marea Britanie, cu 45 de parlamentari de la partide, inclusiv Labour, SNP, Plaid Cymru, SDLP și Partidul Verde, semnând o moțiune prin care solicită guvernului să înființeze o comisie pentru a examina propunerea.

Un sondaj publicat în iulie anul trecut, realizat de Survation, a constatat că 63% din populație susține ideea unei săptămâni de patru zile fără pierderi salariale, în timp ce doar 12% se opun.

Japonia recomandă săptămâna de lucru de patru zile pentru a crește productivitatea

Pandemia de COVID-19 a forțat schimbări în cultura de lucru intensă a țării. Japonia îi împinge pe angajatori să reducă săptămâna de lucru la patru zile, ca parte a unei serii de noi orientări economice.

Cultura corporativă a țării este notorie de intensă și conceptul de karoshi, un termen care înseamnă „moarte din cauza muncii excesive”, a fost inventat în Japonia în anii 1970, din cauza presiunilor cu care se confruntă angajații.

Dar pandemia de coronavirus a forțat schimbări semnificative în modul în care operează multe companii, un număr mare de angajați trebuind să lucreze de acasă din cauza restricțiilor și carantinei.

Guvernul japonez, care în ultimii ani a încercat să modernizeze abordarea țării în ceea ce privește locul de muncă, dorește să încurajeze un echilibru mai sănătos între viața profesională și viața personală și companiile se îndreaptă spre a oferi ore mai flexibile și posibilitatea de a munci de la distanță.

Martin Schulz, economist-șef al politicii la firma japoneză Fujitsu, a declarat pentru Deutsche Welle: „Guvernul este foarte dornic ca această schimbare de atitudine să prindă rădăcini în companiile japoneze. În timpul pandemiei, companiile au migrat către noi modalități de operare și observă o creștere treptată a productivității.

Companiile le permit angajaților să lucreze de acasă sau de la distanță, în birourile satelit sau la locațiile clienților lor, ceea ce poate fi mult mai convenabil și mai productiv pentru mulți.”

Guvernul speră că noile linii directoare pentru săptămâna de lucru de patru zile ar putea avea și alte beneficii directe pentru societatea și economia japoneză dacă sunt adoptate de companii.

Se anticipează că o zi liberă suplimentară ar putea împinge oamenii să cheltuiască bani care să stimuleze economia și chiar să ducă la creșterea ratei căsătoriei și a natalității, un alt obiectiv politic cheie într-o țară cu o populație care îmbătrânește rapid.

Japonia nu este prima țară care are în vedere scurtarea săptămânii de lucru. Spania urmează să analizeze săptămâna de lucru de patru zile și a fost analizată și în Noua Zeelandă și Germania.

Fostul lider laburist britanic, Jeremy Corbyn, a lăudat, de asemenea, beneficiile săptămânii scurte de lucru înainte de alegerile generale din 2019.

ADVERTISEMENT