News

Islanda, aproape de a scrie istorie cu numărul femeilor din Parlament. Țările cu cele mai multe femei în legislativ

Islanda a fost pentru câteva ore singura țară din Europa cu un parlament majoritar feminin. La nivel mondial, cele mai multe femei legiuitor sunt în Rwanda, în vreme ce la coada clasamentului se află Vanuatu care nu are nici o femeie parlamentar.
28.09.2021 | 18:31
Islanda aproape de a scrie istorie cu numarul femeilor din Parlament Tarile cu cele mai multe femei in legislativ
Islanda a fost pentru câteva ore singura țară din Europa cu un parlament majoritar feminin. La nivel mondial, cele mai multe femei legiuitor sunt în Rwanda, în vreme ce la coada clasamentului se află Vanuatu care nu are nici o femeie parlamentar Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Femeile reprezintă jumătate din populația lumii și totuși sunt încă în mare parte excluse din politică. Uniunea Interparlamentară (UIP), o organizație globală a parlamentelor naționale, a lansat în martie un raport anual privind prezența femeilor în Parlament la nivelul anului 2020, cu doar câteva zile înainte de Ziua Internațională a Femeii. Datele sunt actualizate în fiecare lună pe pagina de internet a organizației.

Țările cu cele mai multe femei în legislativ

Conform raportului, vestea bună este că femeile ocupă în mod constant din ce în ce mai mult spațiu în forurile legiuitoare din întreaga lume, tot mai multe dintre ele obțin locuri în parlamentele naționale și un număr semnificativ de țări implementează cote parlamentare pentru a asigura o reprezentare echitabilă a femeilor.

ADVERTISEMENT

Deși această reprezentare a atins o etapă semnificativă – media globală a femeilor în funcții parlamentare se situează acum la 25,5%, ajungând la peste un sfert pentru prima dată în istorie – secretarul general al IPU, Martin Chugong, a declarat la publicarea raportului că creșterea reprezentării femeilor nu se întâmplă încă suficient de repede.

Potrivit raportului, primele 10 țări care au cel mai mare număr de femei în parlament sunt:

1. Rwanda

Țara din Africa de Est este pe primul loc la nivel mondial cu 61% dintre locurile din parlament ocupate de femei.

ADVERTISEMENT

Deși mai multe țări africane s-au clasat în top 10 al UIP în ultimii ani, de data acesta Rwanda este singura. Chugong a precizat că acest lucru nu se datorează faptului că țările africane au redus reprezentarea femeilor, ci mai degrabă că alte țări și-au mărit reprezentanții.

2. Cuba

Cu 53% femei parlamentar, Cuba rămâne pe locul doi încă un an. Este una dintre cele două țări din Caraibe care intră în top 10 al UIP – cu Grenada nu cu mult în urmă la numărul opt – și a fost lăudată de UIP pentru realizarea și menținerea parității de gen.

ADVERTISEMENT

3. Emiratele Arabe Unite

A treia și ultima țară de pe listă care a atins egalitatea de gen în parlament – 50% dintre parlamentari fiind femei, comparativ cu doar 20% în anii precedenți – este Emiratele Arabe Unite (EAU).

Țara a făcut o îmbunătățire impresionantă, sărind de la locul 85 în lume în 2019 la locul trei în lume în 2020. Acest lucru a avut loc după ce președintele Sheikh Khalifa a cerut ca femeile să ocupe jumătate din locurile parlamentare în 2018.

ADVERTISEMENT

În actualizarea valabilă la 1 septembrie 2021, pe locul 3 se află Nicaragua cu un procent de 50,6% în favoarea femeilor, urmată la egalitate de Mexic, care a avut alegeri în iunie 2021 și Emiratele Arabe Unite cu 50%.

4. Nicaragua

Raportul a dezvăluit că America este cea mai lăudabilă regiune globală atunci când vine vorba de reprezentarea femeilor în politică. Nicaragua nu numai că are un număr mare de femei în parlament, dar femeile lider au fost esențiale în conducerea rezistenței împotriva dictaturii țării.

5. Noua Zeelandă

După realegerea primului ministru Jacinda Ardern în funcția de lider, parlamentul din Noua Zeelandă a devenit unul dintre cele mai diverse din lume, reprezentând nu numai mai multe femei, ci oameni de culoare și membri ai comunității LGBTQ +.

Ardern însăși a făcut istorie când a devenit cea mai tânără femeie lider a unei țări în 2017; la alegerile prezidențiale de anul trecut, s-a confruntat cu o altă femeie lider și membru al parlamentului, Judith Collins.

6. Mexic

Anul 2018 a fost numit „Anul femeii” în Mexic și, după ce peste 3.000 de femei au candidat la alegerile din acel an, țara a obținut paritatea de gen în parlamentul său. De atunci, țara a avut constant un procent de peste 48% femei parlamentar.

Reamintim că raportul conține date pentru anul 2020. În urma alegerilor legislative care au avut loc în iunie 2021, Mexic a urcat două poziții în top, aflându-se la egalitate cu Emiratele Arabe Unite cu 50% dintre locurile din legislativ ocupate de femei.

7. Suedia

Țara se descrie pe sine ca fiind primul guvern feminist din lume, iar egalitatea de gen este esențială pentru valorile și deciziile generale ale țării. Parlamentul Suediei este alcătuit în proporție de 47% din femei.

8. Grenada

Femeile devin din ce în ce mai multă o voce importantă în Grenada și, din 2006, țara din Caraibe a întreprins acțiuni legislative pentru a asigura egalitatea de gen în întreaga națiune – cu un accent central pe eradicarea sărăciei în rândul femeilor din țară.

Grenada a învestit în 2013 prima sa femeie șefă de stat, guvernatorul general Cécile La Grenade, care a contribuit la ridicarea emancipării femeilor pe agenda națională a țării.

9. Andorra

Andorra are un număr mare atât de femei, cât și de tineri în parlament și, deși ce țara mai are drum de parcurs în ceea ce privește drepturile femeilor, locurile deținute de femei în parlament au crescut de la 32% în 2019, la 46% în 2020.

10. Bolivia

Femeile au depășit bărbații în parlament în urmă cu șapte ani în Bolivia, iar de atunci țara a fost unul dintre principalele exemple de reprezentare a femeilor în politică. Țara a atins paritatea de gen în parlament datorită unei legi a cotelor care a fost pusă în aplicare în 2010, care a ridicat cota existentă de la 30% la 50%.

ADVERTISEMENT