News

Islanda – România, faza pe recorduri. Cele mai tari ciudățenii de la Reykjavik. Țara care nu are analfabeți, nu are armată, dar are mai multe oi decât locuitori!

08.10.2020 | 14:08
Islanda  Romania faza pe recorduri Cele mai tari ciudatenii de la Reykjavik Tara care nu are analfabeti nu are armata dar are mai multe oi decat locuitori
Islanda - România, faza pe recorduri. Cele mai tari ciudățenii de la Reykjavik. Țara care nu are analfabeți, nu are armată, dar are mai multe oi decât locuitori!
ADVERTISEMENT

Islanda – România este una dintre semifinalele barajului pentru Campionatul European din 2020. Cea mai mică națiune care a participat vreodată la un Campionat European (Franța 2016) numără în jur 332.000 de cetățeni, mai puțini decât fiecare dintre sectoarele 2, 3 și 6 din București, de exemplu (cea mai mică densitate demografică din Europa).

Această țară nordică stă în calea spre EURO 2020 a unei Românii mai mari ca suprafață de peste două ori (238.397 Km pătrați față de 103.000 km pătrați, locul 106 în lume) și cu o populație de aproape 55 de ori mai mare (aproximativ 19.538.000 de locuitori față de 357.000, date din ianuarie 2018).

ADVERTISEMENT

Ca orice țară din lume, Islanda are și ea ciudățeniile ei. FANATIK este la Reykjavik de două zile și îți dezvăluie lucruri mai puțin știute despre statul-insulă dintre Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic.

Islanda deține multe recorduri extrafotbalistice. Cele mai tari ciudățenii din țara cu care se „bate” România în barajul pentru EURO 2021

* Islanda este una dintre cele mai vechi democrații din lume, parlamentul său luând ființă acum mai bine de 1000 de ani, din jurul anului 930.

ADVERTISEMENT

* Limba islandeză este o limbă arhaică, nu foarte deosebită față de cea vorbita de strămoșii vikingi. Astfel că scrieri vechi de peste 1.000 de ani pot fi citite și acum fără probleme.

* Islanda menține încă sistemul arhaic nordic al numelor. Băieții preiau numele tatălui + sufixul „son” (dacă pe tată îl cheamă Gustaf, iar pe fiu Jon, acesta se va numi Jon Gustafsson, adică „fiul lui Gustaf”). Fetele preiau numele tatălui + sufixul „dottir” (din tatăl Gustaf și fiica Kristin va… rezulta Kristin Gustafdottir, adică „fiica lui Gustaf”). Dacă sunt mai multe persoane cu același nume, pentru deosebire se adaugă și numele bunicului.

ADVERTISEMENT

 

islanda - românia
Lângă stadionul naționalei din Reykjavik, puștii joacă non-stop fotbal

* Islanda nu are… analfabeți, indicele de alfabetizare fiind 100%.

* În Islanda, fiecare al zecelea cetățean este… scriitor!

* Islanda este țara cu cei mai mulți scriitori, cele mai multe cărți publicate și cele mai multe cărți citite pe cap de locuitor dintre toate statele lumii.

* Islanda este pe primul loc în lume și la consumul de… filme! Cu o medie de 5,1 bilete de cinema pe cap de locuitor pe an. Dublu faţă de media vest-europeană, triplu faţă de Germania şi de 5 ori mai mult decât Japonia. România nu apare în acest „clasament”… În condițiile în care un bilet la cinema costă 11,5 euro. Statistica e valabilă dinainte de pandemie:))

ADVERTISEMENT

* 97,6% din populația Islandei are acces la internet încă din 2010.

* În Islanda toată lumea vorbește… engleza! Limbă străină obligatorie începând de la 11 ani.

* Aplicație pentru evitarea… incesturilor! Pentru că are mai puțini locuitori decât în… Titan, în Islanda există riscul să se „combine”… rudele între ele! Așa că există baze de date ale familiilor în fiecare primărie, care stau la baza unei aplicații pe internet, care avertizează pe oricine să nu se „combine” cu vreo… verișoară sau verișor!

* Reykjavik este capitala cea mai apropiată de Polul Nord din lume, în care trăiesc mai mult de 60% dintre islandezi.

* Islanda își asigură 85% din energie din surse regenerabile, în special hidroenergie și energie geotermală.

* În Islanda cea mai mare temperatură a fost de 30 de grade Celsius, înregistrată în 1939.

Islanda - România
Aproape tot timpul este frig și cerul întunecat în capitala Islandei

* Islanda este singurul stat din NATO care nu are… armată! Nici terestră, nici aeriană, nici navală. Are doar o pază de coastă înarmată.

* Islanda are cea mai scăzută criminalitate din Europa. Polițiștii islandezi nu poartă… armament!

* În Islanda sunt mai multe… oi decât locuitori! Peste 700.000…

* Islanda este țara cu cei mai mulți vulcani de pe Pământ, peste 200, dintre care 47 activi. O erupție vulcanică are loc în Islanda, în medie, la fiecare 4 ani.

* Islanda are mulți vulcani, dar nu are… păduri! Numai 2% din suprafața insulei este acoperită cu arbori. O vorbă de duh din folclorul islandez zice că, dacă te pierzi într-o pădure, ca să ieși din încurcătură nu trebuie decât să… te ridici în picioare!

* În Islanda berea a fost… interzisă până în 1989!

* În Islanda consumul de Coca Cola pe cap de locuitor este cel mai mare din lume.

* În Islanda nu există nici cluburi de… striptease! Au fost interzise în 2010.

* Fără… țânțari! Din cauza (datorită?) climei în schimbare rapidă și permanentă, țânțarii nu au timp să-și ducă la final ciclul de viață. Și fără furnici, Islanda fiind una dintre puținele ținuturi din lume fără cele mai deștepte și harnice insecte.

* Majoritatea islandezilor cred în… elfi! Nu mai puțin de… 78,36% din populația autohtonă a insulei!

islanda - românia
Este curățenie oriunde ai privi pe străzile din Reykjavik

* Islanda a fost vizitată în 2019 de 8,6 ori mai mulți turiști decât populația țării

Islandezii nu umblă cu banii „la purtător”. Chiar și la toalete plătești cu cardul!

Și o curiozitate locală legată de bani: islandezii umblă fără… bani în buzunar! „Cașul” este ca și inexistent „la purtător” în insulă. Locuitorii autohtoni folosesc cardurile până și pentru a plăti taxa la… toaletele publice!

Ca să revenim la fotbal, iată mai jos cifre semnificative despre sportul-rege în Islanda, comparativ cu România. Părem favoriți, dar nu joacă aceste cifre…

  • 41 este locul ocupat de Islanda în clasamentul FIFA, cu 1.457 de puncte
  • 29.230.000 de euro valorează lotul național islandez, conform transfermarkt.com
  • 34 este locul României în clasamentul FIFA, cu 1.483 de puncte
  • 61.600.000 de euro valorează lotul național român, conform transfermarkt.com
  • 28,9 ani este media de vârstă a lotului selecționat de Mirel Rădoi
  • 30.000 de euro pe sezon este salariul mediu în prima ligă de fotbal a Islandei
  • 960 era media de spectatori la meciurile din prima ligă de fotbal în Islanda înainte de pandemia de COVID-19
Islanda - românia
Reykjavik-ul este destul de pustiu în zilele acestea. Și din cauza frigului, și din cauza pandemiei
  • 350 de euro alocă anual statul islandez pentru fiecare copil legitimat, indiferent de sportul practicat
  • 1912 este anul în care s-a jucat prima ediție a campionatului de fotbal în Islanda, cu doar 3 cluburi la start: KR, Fram Reykjavík (înființată în 1908 de câțiva studenți) și Íþróttabandalag Vestmannaeyja (prescurtată IBV, fondată în 1903)
  • 1899 este anul în care a fost înființată prima echipă de fotbal din Islanda: Knattspyrnufelag Reykjavik (dinamoviștii nu o vor uita niciodată din sezonul 1997-1998 al Cupei UEFA!)
  • 2 titluri de campioană (1913 și 1918) a câștigat Fram Reykjavik din postura de… unică participantă!

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,01 este cota pentru „România se califică” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: