Fotbal intern

Islanda – România, barajul pentru turneul final, se joacă pe 4 iunie. Decizie oficială a UEFA. FANATIK confirmat

20.03.2020 | 13:31
Islanda  Romania barajul pentru turneul final se joaca pe 4 iunie Decizie oficiala a UEFA FANATIK confirmat
ADVERTISEMENT

UEFA are o întâlnire extraordinară marți, 17 martie, pentru a decide ce se va întâmpla cu fotbalul de pe continent în lunile următoare. Este vorba și de competițiile intercluburi, Liga Campionilor și Europa League, dar și de turneul final al EURO 2020.

Iar primul lucru care ne interesează este barajul Islanda – România, programat pentru 26 martie 2020 și care, cu siguranță, va fi amânat. Din informațiile FANATIK, Islanda – România urmează să se dispute la jumătatea lunii iunie.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 20 martie 2020, ora 13:30. UEFA a anunțat datele la care se dispută meciurile de baraj pentru calificarea la campionatul european. Astfel, semifinalele vor avea loc joi, 4 iunie, iar finala marți 9 iunie. Prin urmare, partida Islanda – România se va disputa la Reykjavik pe 4 iunie, iar dacă tricolorii lui Rădoi vor câștiga vor juca finala cu biletul de EURO pe masă, la Budapesta sau la Sofia, pe 9 iunie 2020. Comunicatul UEFA a apărut pe site-ul FRF.


UPDATE, 17 martie, 15:13. În urma videoconferinței cu cele 55 de membre afiliate, UEFA a decis ca meciurile din meciurile din barajul de calificare pentru Euro să aibă loc în luna iunie a acestui an.

ADVERTISEMENT

Planul anunțat de UEFA este unul care va depinde de situația medicală de pe continent și de evoluția pandemiei de coronavirus.

FANATIK a anunțat încă de la amiază planurile forului de la Nyon. Inițial, barajul Islanda – România era programat a se disputa pe 26 martie la Reykjavik, cu porțile închise.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, 17 martie, 12:27

Islanda – România, barajul care se va juca, foarte probabil, în luna iunie 2020

FANATIK a scris pentru prima oară despre posibilitatea ca barajul Islanda – România să fie amânat în urmă cu mai bine de o săptămână, când FRF și LPF nu suspendaseră încă toate competițiile fotbalistice interne.

Detaliam faptul că UEFA discuta deja această amânare din cauza crizei provocate de coronavirus. Atunci doar Italia era în zona roșie, care se extinsese puțin în nordul Franței, la Lyon, dar nu ajunsese încă în Spania.

ADVERTISEMENT

În acest moment, Europa este blocată total. Nu se mai joacă aproape nicăieri, excepție făcând Rusia, Turcia, Ucraina și Belarus, astfel că întâlnirea de la UEFA va aduce și răspunsul privind continuarea fotbalului în 2020 pe continentul nostru.

Una dintre variantele care se iau în discuție, și care are foarte mari șanse de a fi acceptată, este ca barajele pentru EURO, printre care și Islanda – România de la Reykjavik, să aibă loc în luna iunie.

Două variante pentru disputarea turneului final al campionatului european: noiembrie-decembrie 2020 sau vara lui 2021

Dacă în privința meciurilor de baraj se va găsi cu siguranță o soluție convenabilă tuturor, marea rezolvare a crizei actuale o reprezintă perioada de disputare a turneului final.

Și aici există variante, cea mai vehiculată fiind vara anului viitor, deci în 2021, așa cum ar dori cea mai mare parte a federațiilor naționale, dar care vor fi taxate de forul european. UEFA mai pregătește spre dezbatere și un turneu EURO chiar în acest an, la final, în lunile noiembrie-decembrie, perioadă în care s-ar întrerupe compețiile interne, dar nu se va disputa nici noua ediție a Ligii Națiunilor.

Oricum, cea mai mare șansă pentru disputarea EURO o are vara anului viitor, deși, inclusiv acolo, se vor suprapune competiții. Este vorba despre două date din preliminariile Mondiale (luna iunie 2021), de barajul din Liga Națiunilor, dar și de campionatul mondial al cluburilor. Ultima competiție este, sincer, cea mai mică problemă pentru că s-ar putea muta simplu în alte date de calendar.

Răzvan Burleanu a anunțat deja 4 puncte pe care le va solicita la UEFA, printre care amânarea barajului Islanda – România

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, se va afla în videoconferință cu șefii UEFA și ceilalți reprezentanți ai federațiilor naționale și a pregătit patru puncte importante pe care le va solicita.

Este vorba, în primul rând, de amânarea meciului de baraj Islanda – România, dar și a meciului echipei naționale de tineret, cu Danemarca, 31 martie, pe teren propriu.

„Îngrijorarea noastră este că nu vom putea face această deplasare. Luați în considerare că în momentul de față ei au 85 de cazuri, la 300.000 de locuitori. Aceste lucruri nu ne lasă să mai gândim cum trebuie. Sportul nu poate funcționa în astfel de condiții” – Răzvan Burleanu, președinte FRF

Apoi Burleanu vorbește despre amânarea turneului final al EURO, care ar începe pe 12 iunie 2020, președintele FRF continuând cu decalarea datelor de terminare a competițiilor interne. Implicit, Burleanu solicită flexibilitate în sistemul de licențiere pentru echipele românești participante la ediția viitoare a cupelor europene.

Mirel Rădoi, noul selecționer, așteaptă decizia UEFA în auto-izolare, Nedelcearu cere amânarea fiind în plin campionat în Rusia

Mirel Rădoi, alături de alți cinci membri ai FRF, printre care și președintele Răzvan Burleanu, au fost la începutul lunii martie la Amsterdam, unde a avut loc tragerea la sorți pentru viitoarea ediție de Liga Națiunilor.

Pentru că trei dintre participanți (doi membri ai federației sârbe și președintele elvețian) au fost depistați pozitivi la coronavirus, toți oficialii FRF sunt de luni, 16 martie, pentru o săptămână, în autoizolare la domiciliu. Acolo unde vor afla pentru ce dată va fi amânat barajul Islanda – România.

Printre puținii tricolori care mai joacă în aceste zile este Ionuț Nedelcearu la UFA, în Rusia. Fundașul tricolor este în formă, dar tot ceea ce se întâmplă în Europa îl face să creadă că nu trebuie să se mai joace în acest moment. „Cred că cel mai bine ar fi să se amâne, pentru sănătatea tuturor. Asta e cel mai important, să fim sănătoși”, spune fostul dinamovist.

Oficialii federației islandeze încă se gândesc la disputarea meciului Islanda – România cu porțile închise

Islandezii așteaptă și ei cu sufletul la gură decizia de la UEFA. Până pe 13 martie au susținut că ei cred că meciul de baraj Islanda – România se va disputa la Reykjavik, problema majoră fiind gazonul și starea vremii.

Vineri, 13 martie, din cauza cazurilor de coronavirus apărute în Islanda, s-a decis suspendarea pentru o perioadă de patru săptămâni a adunărilor cu mai mult de 100 de persoane. Iar în contextul meciului, asta însemna că barajul Islanda – România, dacă nu va fi amânat, se va disputa pe 26 martie la Reykjavik, cu porțile închise!

  • 500 de fani români își cumpăraseră bilete pentru Islanda – România, aceștia urmând să-și primească banii înapoi
  • 300 de milioane de euro este suma estimată ca pierderi financiare pentru amânarea EURO 2020 din luna iunie
ADVERTISEMENT