Sport

Islanda, schimbări masive față meciul de baraj de anul trecut. Rădoi a păstrat jumătate de lot

România face un pas important spre barajul pentru CM 2022 dacă învinge Islanda, o echipă mult schimbată față de cea pe care o întâlneam anul trecut în drumul spre Euro 2020.
11.11.2021 | 12:28
Islanda schimbari masive fata meciul de baraj de anul trecut Radoi a pastrat jumatate de lot
ADVERTISEMENT

Era 8 octombrie 2020, când ”tricolorii” pierdeau șansa de a merge în finala barajului pentru Campionatul European, fiind răpusă la Reykjavik de un Gylfi Sigurdsson în zi mare.

Mirel Rădoi rata primul test major, dar acum este în fața primei performanțe notabile pe banca ”tricolorilor”, iar FANATIK vă prezintă cât de mult s-au schimbat cele două formații într-un an și o lună.

ADVERTISEMENT

Schimbări drastice în lotul Islandei față de meciul din barajul de anul trecut

Ratarea calificării la Euro 2020 și o serie de scandaluri cu tentă sexuală, printre care și cel în care superstarul Gylfi Sigurdsson este anchetat pentru pedofilie, a dus la schimbări drastice în lotul naționalei Islandei față de duelul cu România din barajul de la Reykjavik.

Selecționerul suedez Erik Hamren a plecat imediat după eșecul cu Ungaria care i-a privat pe ”nordici” de participarea la Campionatul European și i-a lăsat locul localnicului Arnar Vidarsson care a început o reconstrucție din temelii.

ADVERTISEMENT

După ce l-a pierdut din motive obiective pe Sigurdsson, noul ”șef” al islandezilor a renunțat la mai mulți veterani, printre care Victor Palsson, Kari Arnason, Hannes Tor Halldorsson, Aron Gunnarsson, Alfred Finnbogason, dar și la noua stea a Islandei, Johann Berg Gudmundsson, care joacă în Premier League la Burnley, și care ar fi în conflict cu oamenii din federație.

Islanda a mai păstrat doar doi titulari de la victoria din baraj

În aceste condiții, din echipa de start care în urmă cu un an învingea România în semifinalele barajului pentru Euro 2020 nu au mai rămas decât Birkir Bjarnason și Arnor Ingvi Traustason, doi jucători experimentați, dar care nu mai joacă la nivel înalt, primul fiind la Adana Demirspor, iar cel de-al doilea în MLS.

ADVERTISEMENT

În lotul convocat de Arnar Vidarsson pentru întâlnirea de joi seară se mai regăsesc Vidar Orn Kjartansson, Albert Gudmundsson (cel care a marcat pentru AZ Alkmaar în meciul cu CFR Cluj), Birkir Mar Savarsson și Runar Alex Runarsson, toți rezerve la jocul de acum un an.

Toate aceste schimbări au afectat foarte mult jocul ”nordicilor”, care s-au prezentat lamentabil la meciurile din actualele preliminarii. Absența celor care au făcut performanțe incredibile în 2016 și 2018 a făcut loc mai multor tineri de perspectivă, dar aceștia mai au mult de muncit pentru a ajunge pe urmele celor cărora le-au luat locul.

ADVERTISEMENT

România are 12 jucători în lot de la barajul de anul trecut

În ciuda faptului că a dat senzația că nu găsește o formulă ideală de echipă și a schimbat tot timpul primul ”11” în actualele preliminarii, Mirel Rădoi este departe de schimbul de generații pe care în realizează Islanda în acest moment.

România păstrează în actualul lot nu mai puțin de 12 fotbaliști care au trăit drama necalificării la Euro 2020 după barajul pierdut cu Islanda. Cinci dintre aceștia, Cristian Manea, Andrei Burcă, Nicolae Stanciu, Alexandru Maxim și Denis Alibec, au fost chiar în echipa de start a lui Rădoi în urmă cu mai bine de un an.

Jucătorii George Pușcaș, Ianis Hagi și Alexandru Cicâldău au fost și ei activi la Reykjavik, fiind aruncați în luptă de selecționer în repriza secundă, în timp ce Alin Toșca, Florin Niță, Răzvan Marin și Nicușor Bancu au privit neputincioși de pe banca de rezerve cum încă o calificare este ratată.

Rădoi le-a spus pas mai multor titulari de la Reykjavik

Din cei 11 jucători cu care Mirel Rădoi a abordat jocul de atunci împotriva Islandei au dispărut retrasul Ciprian Tătărușanu, accidentatul Alexandru Mitriță, iar Mihai Bălașa, Mario Camora, Alexandru Crețu și Ciprian Deac au fost ”săriți” de selecționer de la convocare.

România își poate asigura în proporție de 95% prezența în barajul pentru calificarea la CM 2022 dacă învinge Islanda în partida programată joi, 11 noiembrie, de la ora 21:45, pe stadionul Steaua, deoarece în ultimul joc întâlnește modesta Liechtenstein în deplasare.

Înaintea ultimelor confruntări din grupa dominată de Germania, stranierii convocați de Mirel Rădoi au avut un weekend cu plusuri și minusuri, performerul fiind Nicolae Stanciu. Căpitanul Slaviei Praga a oferit două pase decisive colegilor săi, în minutele 75 și 81, în victoria clară de pe terenul lui Pardubice, scor 5-0.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,64 este cota pentru „x2 la pauză” la meciul România – Islanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: