News

Alegeri legislative în Islanda. Femeile, majoritare în parlament pentru câteva ore. Update

Renumărarea voturilor a schimbat situația din Althingi. Pentru câteva ore islandezi au avut primul parlament majoritar feminin din Europa.
26.09.2021 | 16:38
Alegeri legislative in Islanda Femeile majoritare in parlament pentru cateva ore Update
ADVERTISEMENT
27-09-2021
08:42

Islanda a fost aproape de a avea singurul parlament cu majoritate feminină din Europa

Islanda părea să fi ales primul parlament cu majoritate feminină din Europa, dar o renumărare a voturilor a arătat că nu a reușit decât să atingă pragul pentru paritatea de gen.

Potrivit numărătorii inițiale a voturilor, candidatele câștigaseră 33 de locuri în parlamentul cu 63 de locuri din Islanda, Althing, la alegerile în care partidele centriste au obținut cele mai mari scoruri.

Câteva ore mai târziu, o renumărare a voturilor din din nord-vestul Islandei a schimbat rezultatul, lăsând femeile candidate cu 30 de locuri, o cifră atinsă anterior la cele mai recente alegeri din Islanda, din 2016.

Cu toate acestea, la aproape 48% din total, acesta este cel mai mare procent pentru femeile parlamentar din Europa. Pe continent, Suedia și Finlanda au o reprezentare a femeilor în legislativ de 47% și, respectiv, 46%.

Coaliția de guvernământ din Islanda și-a întărit majoritatea după alegeri care au adus pentru prima dată mai multe femei decât bărbați în parlamentul unei țări europene.

Femeile dețin majoritatea în parlamentul islandez nou ales

Deși sondajele de opinie prognozat că actuala coaliție nu va reuși să obțină majoritatea, o creștere a sprijinului pentru Partidul Progresist, de centru-dreapta, care a câștigat cu cinci locuri mai mult decât în ​​2017, a adus coaliției 37 de locuri în Althingi, parlamentul cu 63 de locuri, anunță radiodifuzorul de stat RUV, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Alegătorii din Islanda au ales 33 de femei în parlament, față de 24 în ultimele alegeri.

Islanda a fost clasată drept țara cu cea mai mare egalitate de gen din lume pentru al 12-lea an consecutiv, într-un raport al Forumului Economic Mondial (WEF) publicat în martie.

Începând cu anul trecut, doar alte trei țări – Rwanda, Cuba și Emiratele Arabe Unite – aveau mai multe femei decât bărbați în parlament, potrivit datelor compilate de Banca Mondială.

ADVERTISEMENT

În Europa, Suedia și Finlanda au 47% și, respectiv, 46% femei în parlament.

Actualul guvern al Islandei, format din Mișcarea Stânga-Verde a prim-ministrului Katrin Jakobsdottir, Partidul Conservator pentru Independență și Partidul Progresist centrist-agrar, a declarat înainte de alegeri că vor negocia o cooperare continuă dacă își vor deține majoritatea.

Președintele Gudni Johannesson a declarat că nu va înmâna niciunui partid un mandat pentru a forma un nou guvern, ci va aștepta discuțiile de coaliție între cele trei partide.

ADVERTISEMENT

Partidul Conservator pentru Independență a devenit din nou cel mai mare din parlament, cu aproape un sfert dintre voturi și 16 locuri, ca și la ultimele alegeri.

Liderul partidului și fostul prim-ministru Bjarni Benediktsson s-a declarat optimist că cele trei partide ar putea forma o coaliție și că nu va cere să conducă un nou guvern.

ADVERTISEMENT

Partidul Progresist este condus de Sigurdur Ingi Johannsson, care a ocupat funcția de prim-ministru timp de mai puțin de un an în 2016, când fostul prim-ministru și liderul de atunci al partidului, Sigmundur David Gunnlaugsson, a demisionat în urma dezvăluirilor din scandalul Panama Paper.

Mișcarea Stânga-Verde a obținut opt ​​locuri, în scădere față de unsprezece la alegerile din 2017, deși doi parlamentari au părăsit partidul la scurt timp după ultimele alegeri.

ADVERTISEMENT