News

Israel dă startul vaccinării copiilor între 5 și 11 ani. Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere

Israel a început să distribuie vaccinurile Pfizer/BioNtech împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârste de la 5 la 11 ani, în încercarea de a reduce o nouă creștere a ratei de infectare cu coronavirus.
23.11.2021 | 22:52
Israel da startul vaccinarii copiilor intre 5 si 11 ani Numarul cazurilor de COVID19 este in crestere
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Israel au început să distribuie la nivel național, încă de luni, vaccinuri de la Pfizer/BioNtech pentru a fi administrate copiilor cu vârste de la 5 la 11 ani, în încercarea de a reduce o nouă creștere a ratei de infectare cu coronavirus.

Al patrulea val a izbucnit încă din iunie, iar numărul de cazuri COVID a crescut

Cel de-al patrulea val de infecții izbucnit în Israel încă din luna iunie a scăzut până în septembrie. Cu toate acestea, pe parcursul ultimelor două săptămâni, rata de transmitere a virusului, se menținuse sub pragul ideal pe durata a două luni. Din păcate a crescut această rată de multiplicare a virusului și a continuat să urce, ceea ce arată faptul că virusul s-ar putea răspândi vertiginos, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare a copiilor a început la Tel Aviv

Cazurile zilnice de infecție sunt în creștere în ultimele zile, iar jumătate dintre cazurile sunt în acest moment înregistrate la copiii cu vârsta de 11 ani și mai mici.

Campania de vaccinare a copiilor a început de luni într-o piață din Tel Aviv, unde un număr mic de părinți au format în liniște o coloană cu copiii lor pentru a primi vaccinurile. De marți, campania se va desfășura la nivel național.

ADVERTISEMENT

„Copiii merg la școală, se (amestecă) cu (alți) copii și fac o mulțime de activități sociale. Suntem foarte entuziasmați (să-i) vaccinăm și să (revenim) la viața normală”, a afirmat Katy Bai Shalom, una dintre mamele prezente la vaccinarea din Tel Aviv. Aceasta era alături de fiul și fiica ei, vaccinați luni.

”Imunitatea de turmă”

Majoritatea celor 9,4 milioane de locuitori ai Israelului sunt relativ tineri, cu circa 1,2 milioane de copii cu vârste situate între 5 și 11 ani. Până în luna noiembrie, această categorie a constituit mai mult de o treime din cazurile noi, conform datelor Ministerului Sănătății. Cercetătorii și autoritățile au avut dubii cu privire la posibilitatea ca țara să atingă ”imunitatea de turmă” dacă copiii nu sunt vaccinați.

ADVERTISEMENT

De asemenea, politicienii afirmă că imunizarea copiilor mai mici este făcută în primul rând pentru a proteja starea de sănătate individuală și nu doar pentru a împiedica transmiterea virusului. În ultima săptămână, autoritățile israeliene au constatat că, în ciuda faptului că virusul se manifestă foarte rar în forme grave la copiii mici și că mulți dintre ei nu manifestă niciun simptom, aceasta poate avea consecințe pe termen lung.

Copiii pot face boli inflamatorii dacă se vor expune mult timp la COVID-19

După estimările Ministerului israelian al Sănătății, un copil din 3.500 infectat cu coronavirusul riscă să facă în viitor un sindrom inflamator multisistemic (MIS-C), în care unele părți ale corpului se umflă, cum ar fi inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea și organele gastrointestinale. Marea majoritate a copiilor cu acest tip de boală au nevoie de tratament la terapie intensivă și 1-2% dintre aceștia ajung să moară. Oficialii au menționat, de asemenea, că există riscul unor simptome de durată, precum tulburări de somn, dureri musculare, pierderea mirosului și a gustului, dureri de cap și tuse.

ADVERTISEMENT

Un sondaj realizat de Ministerul Sănătății din Israel pe un eșantion de peste 13.000 de copii a indicat că în jur de 11% dintre ei au suferit simptome persistente, iar între 1,8% și 4,6%, în funcție de vârstă, au prezentat în mod constant simptome la șase luni după ce s-au îmbolnăvit.

Un sondaj de opinie organizat de furnizorul israelian de servicii medicale Maccabi a descoperit că 41% dintre părinții copiilor cu vârste de 5 până la 11 ani sunt încrezători că își vor vaccina copiii, pe când 21% sunt încă nehotărâți și 38% spun că nu își vor vaccina copiii.

Situația COVID din Israel

De la începutul pandemiei, Israelul a raportat un total de 1,3 milioane de cazuri confirmate și peste 8.000 de morți. Potrivit Ministerului Sănătății israelian, aproape 57% din populația Israelului este vaccinată complet.

ADVERTISEMENT