News

Israel extinde vaccinarea. Persoanele de peste 50 de ani primesc deja a treia doză

Israel a început imunizarea persoanelor de peste 50 de ani cu a treia doză de vaccin anti-COVID.
13.08.2021 | 16:23
Israel extinde vaccinarea Persoanele de peste 50 de ani primesc deja a treia doza
ADVERTISEMENT

Israel își extinde vaccinarea. Începând de vineri persoanele de peste 50 de ani se pot vaccina cu a treia doză. Această țară a fost printre primele care a lansat o campanie masivă de vaccinare încă din luna decembrie. Aproape 85% dintre adulți au fost vaccinați cu două doze.

În ultima perioadă au început să crească din nou numărul de cazuri, ca urmare a răspândirii variantei Delta. Așa că s-a decis administrarea celei de-a treia doze. Au fost impuse din nou și unele restricții.

ADVERTISEMENT

În luna iulie un rapel a fost administrat persoanelor cu sistem imunitar scăzut, iar apoi persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Israel extinde vaccinarea. Persoanele de peste 50 de ani primesc deja a treia doză

Vineri, campania de vaccinare din Israel s-a extins. Toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, dar și cele care lucrează în domeniul sănătății au început să primească a treia doză de vaccin anti-COVID Pfizer.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună toate persoanele de peste 60 de ani, dar și cele cu sistem imunitar slăbit puteau primi dacă doreau o doză de rapel. Israel a devenit prima țară din lume care utilizează un vaccin occidental pentru acest lucru.

“Am făcut istorie astăzi când am administrat a treia doză de vaccin Pfizer pacienților cărora li s-au efectuat transplanturi de inimă.

ADVERTISEMENT

Având în vedere creșterea numărului de cazuri din ultimele săptămâni și riscul ridicat pe care îl prezintă pentru pacienții imunocompromiși cu boli grave, aceștia pot primi acum o a treia doză de vaccin.

Există dovezi din ce în ce mai mari că pacienții cu imunosupresie nu dezvoltă un nivel satisfăcător de anticorpi după două doze de vaccin”, a declarat Ministrul Sănătății în urmă cu aproape o lună.

ADVERTISEMENT

Recomandările OMS

Președintele israelian Isaac Herzog a primit și el a treia doză dorind să fie un exemplu. Deocamdată Organizația Mondială a Sănătății a cerut să nu se înceapă o asemenea campanie până în luna octombrie.

Reprezentanții OMS spun că dozele de vaccin ar trebui să ajungă mai întâi în țările sărace, acolo unde sunt vaccinate foarte puține persoane.

“Studii noi arată că o a treia doză are efecte neutralizante împotriva variantei delta care sunt de cinci ori mai mari la tineri și de peste 11 ori (mai mari) la persoane mai în vârstă”, se arată într-un comunicat al celor de la Pfizer.

ADVERTISEMENT