News

Israelul, mesaj pentru Rusia, de la București: ”Să înceteze confruntările”

Aflat într-o vizită oficială la București, ministrul de externe israelian Yair Lapid a transmis un mesaj guvernului de la Moscova, căruia îi recomandă încetarea ostilităților în Ucraina și concentrarea pe negocieri.
13.03.2022 | 14:52
Israelul mesaj pentru Rusia de la Bucuresti Sa inceteze confruntarile
ADVERTISEMENT

Yair Lapid, ministrul israelian de externe, a criticat duminică, în cursul vizitei de la Bucureşti, intervenţia militară rusă în Ucraina şi a reiterat apelul adresat Administraţiei Vladimir Putin de a soluţiona conflictul prin negocieri.

Israelul, mesaj pentru Rusia de la București. Ministrul de externe Yair Lapid solicită încetarea imediată a confruntărilor

“Apelăm la Rusia să înceteze confruntările şi să soluţioneze acest conflict prin negocieri. Noi vom face tot posibilul pentru a obţine o soluţie de pace. Lucrăm împreună cu aliaţii noştri, cu Statele Unite, cu partenerii europeni, pentru a încerca să punem capăt acestei tragedii cât mai curând posibil”, a afirmat Yair Lapid.

ADVERTISEMENT

În ultima săptămână, premierul israelian Naftali Bennett a avut mai multe contacte diplomatice cu preşedintele Vladimir Putin, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, în scopul opririi confruntărilor militare în Ucraina.

Ce a discutat la telefon Volodimir Zelesnki cu premierul israelian

Volodimir Zelenski a discutat din nou, pe 12 martie, cu Naftali Bennett despre un posibil summit la Ierusalim cu Vladimir Putin, iar oficiali israelieni au anunţat că preşedintele Rusiei analizează propunerea, deşi este prematur să fie analizate şansele organizării unei astfel de reuniuni.

ADVERTISEMENT

Zelenski a arătat într-un mesaj postat pe Twitter și care a mai fost tema convorbirilor cu Naftali Bennett. ”Am discutat despre agresiunea rusă şi despre perspectivele unor negocieri pentru pace. Trebuie să oprim represiunea împotriva civililor”, a dezvăluit Zelenski, potrivit News.ro.

Un purtător de cuvânt al lui Bennett a declarat pentru BBC că discuţia a durat mai mult de o oră şi a vizat modalităţile de încetare a luptelor în Ucraina şi eforturile pe care Israelul le face în acest sens. De menționat că atât Ucraina, cât și Israelul au dezmințit categoric informația apărută în spațiul public, potrivit căreia premierul Bennett i-ar fi solicitat lui Zelenski capitularea în fața forțelor ruse.

ADVERTISEMENT

Miniștrii Aurescu și Lapid au condamnt ferm agresiunea rusă împotriva Ucrainei

Potrivit autorităților române, vizita la București a ministrului Yair Lapid a avut loc inclusiv ca urmare a discuției telefonic recente, din 3 martie, cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, pe fundalul agravării situației de securitate ca efect al agresiunii militare ilegale a Rusiei contra Ucrainei, precum și în contextul unei foarte bune cooperări cu autoritățile române în vederea evacuării cetățenilor israelieni din Ucraina, prin România.

Astfel, în cadrul consultărilor politice, miniștrii Aurescu și Lapid au reiterat condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, care încalcă flagrant dreptul internațional. Discuțiile au prilejuit un schimb aprofundat de opinii referitor la situația gravă generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv perspectivele de evoluție, inclusiv privind susținerea unei soluții diplomatice.

ADVERTISEMENT

Șeful diplomației israeliene a mulțumit pentru întreg sprijinul acordat de România în vederea repatrierii cetățenilor israelieni și a cetățenilor ucraineni, inclusiv a celor de origine evreiască din Ucraina, exprimând aprecierea deosebită pentru buna coordonare a autorităților române în gestionarea acestei situații de criză, se arată în comnicatul ofical MAE.

ADVERTISEMENT