News

Alegeri în Israel: Beniamin Netaniahu, iar în fruntea guvernului. Yair Lapid îi recunoaște victoria. Update

Israelul, la al cincilea scrutin parlamentar din 2019 încoace. Fostul premier Beniamin Netaniahu a revenit la putere, fiind felicitat de actualul premier.
03.11.2022 | 19:15
Alegeri in Israel Beniamin Netaniahu iar in fruntea guvernului Yair Lapid ii recunoaste victoria Update
Israelienii își aleg parlamentul pentru a cincea oară din 2019 Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-11-2022
17:16

Victoria lui Benjamin Netanyahu, recunoscută de premierul Yair Lapid

Prim-ministrul Israelului Yair Lapid  i-a recunoscut victoria lui Benjamin Netanyahu, deschizând calea pentru ca liderul opoziției israeliene să revină ca prim-ministru la cârma unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului.

“Statul Israel este peste orice dispută politică. Îi urez lui Netanyahu succes, pentru binele poporului israelian şi pentru statul Israel”, a declarat Yair Lapid

Comisia Electorală Centrală a anunţat rezultatele finale ale alegerilor, care indică o majoritate absolută de 64 de mandate din cele 120 ale parlamentului unicameral, Knesset, pentru coaliția partidelor de dreapta și religioase condusă de Benjamin Netanyahu. Astfel, acesta va deveni primul politician din istoria țării care devine premier pentru a treia oară.

Guvernul nu va include niciun partid de centru sau de stânga. 

02-11-2022
10:08

Alianța condusă de Netanyahu are un avans față de opozanți

Alianța de dreapta a lui Benjamin Netanyahu ar fi obținut un avans strâns în al cincilea scrutin din Israel în mai puțin de patru ani, au sugerat marți seară sondajele la ieșirea de la urne, oferindu-i șansa de a reveni la putere în fruntea unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului.

Sondajele la ieșirea de la urne ale celor trei televiziuni au indicat că partidul lui Netanyahu, Likud, va termina pe primul loc și că blocul său de dreapta ar putea forma o majoritate strânsă în Parlament.

Dar sondajele la ieșirea de la urne din Israel au mai greșit și înainte, în special în curse strânse – și au exagerat eventualul scor al lui Netanyahu la ultimele alegeri, în martie 2021.

Este posibil ca rezultatele mai clare să nu apară până miercuri dimineață, iar cifrele finale nu vor fi anunțate până vineri. Liderilor partidelor nu li se va cere să nominalizeze un prim-ministru înainte de săptămâna viitoare.

Israelienii votează marți în cadrul celui de-al cincilea scrutin parlamentar în mai puțin de patru ani, în urma căruia fostul premier Beniamin Netaniahu speră să revină la putere, dar sondajele prevăd un alt impas.

Israelienii, chemați din nou la urne pentru a-și alege parlamentarii

Încă o dată, alegătorii optează între un bloc de dreapta condus de Beniamin Netaniahu, care este în prezent liderul opoziției, și alianța guvernamentală formată din partide de dreapta, de stânga și de centru care au puține lucruri în comun în afară de opoziția față de fostul premier.

ADVERTISEMENT

Se preconizează că niciunul dintre blocuri nu va avea o majoritate în Parlamentul israelian, care are 120 de locuri. Acest lucru ar putea forța alte alegeri anticipate la începutul anului 2023 – în ceea ce ar fi al șaselea scrutin național din aprilie 2019 – și l-ar putea menține pe Yair Lapid, prim-ministrul centrist, în funcție ca lider interimar.

“Votați cu înțelepciune”, a declarat Lapid în timp ce vota la o școală din Tel Aviv marți dimineața, relatează The New York Times. “Votați pentru statul Israel, pentru viitorul copiilor noștri și pentru viitorul nostru în general”.

ADVERTISEMENT

Netaniahu este în prezent judecat pentru corupție, iar aptitudinea sa pentru funcție rămâne o întrebare centrală a politicii israeliene. Pentru al cincilea scrutin consecutiv, israelienii sunt împărțiți aproximativ în mod egal între criticii lui Netaniahu, care consideră că acesta ar trebui să rămână în afara funcției până la sfârșitul procesului său, și susținătorii săi, care consideră că procesul său este un simulacru.

Dincolo de Netaniahu, alegerile sunt, de asemenea, un referendum asupra tipului de societate pe care israelienii caută să o construiască.

ADVERTISEMENT

Printre partenerii săi de coaliție se numără legiuitori ultraortodocși care se opun predării matematicii și a limbii engleze copiilor lor și coloniști de extremă dreapta care antagonizează frecvent minoritatea arabă din Israel și caută să elimine controalele și echilibrele din procesul parlamentar.

Pentru susținătorii lui Netaniahu, victoria sa ar consolida caracterul evreiesc al Israelului. Aceasta ar liniști anumiți israelieni evrei de dreapta care se tem că implicarea fără precedent a unui partid arab în guvernul care pleacă a amenințat identitatea evreiască a țării și le-a pus în pericol siguranța personală.

ADVERTISEMENT

Netaniahu, o amenințare pentru democrația israeliană?

Pentru adversarii săi, o victorie a lui Netaniahu ar pune în pericol integritatea democrației israeliene – în special după ce aliații lui Netaniahu au anunțat planuri de reformă judiciară radicală – și ar face și mai dificilă înțelegerea între comunitățile evreiești și arabe din țară.

Prezența la vot va fi esențială pentru rezultat. Partidele trebuie să obțină mai mult de 3,25% dintre voturi pentru a intra în Parlament. Sondajele de opinie sugerează că mulți alegători arabi vor sta departe de urne, înstrăinați de partidele principale și frustrați de diviziunile dintre politicienii arabi.

Acest lucru ar putea însemna că Raam – un mic partid arab condus de Mansour Abbas, un dentist – ar putea avea dificultăți în a depăși pragul necesar, ceea ce ar face mult mai dificilă obținerea unei majorități pentru blocul lui Lapid.

În cazul unui alt impas, Benni Gantz, un fost șef al armatei care conduce partidul de centru-dreapta Unitatea Națională, s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a schimba taberele și a-l susține pe Netaniahu – fie pentru a preveni alte alegeri, fie pentru a-l împiedica pe Netaniahu să formeze o coaliție cu Itamar Ben-Gvir, un activist proeminent de extremă-dreapta care conduce o alianță de extremă-dreapta a ultranaționaliștilor religioși.

Gantz ar putea, de asemenea, să încerce să devină el însuși prim-ministru, atrăgând membrii ambelor tabere să îl susțină ca și candidat al unității.

Nu se așteaptă ca niciun guvern să revigoreze negocierile dintre israelieni și palestinieni. Lapid susține o soluție pentru conflict cu două state, dar unii dintre aliații săi nu o fac, iar Netaniahu spune că victoria sa ar bloca crearea unui stat palestinian.

Ce se întâmplă după închiderea urnelor?

Alegerile israeliene nu se soldează niciodată cu o victorie detașată a unui singur partid. În schimb, ele anunță de obicei săptămâni, dacă nu chiar luni, de negocieri de coaliție în vederea formării unui guvern.

Odată numărate toate buletinele de vot, primul pas este să se stabilească ce partide au obținut cel puțin 3,25% din totalul voturilor – pragul necesar pentru ca partidele să ocupe locuri în Parlament. Patruzeci de partide concurează în scrutinul de marți, iar 13 s-au descurcat suficient de bine pentru a intra în Parlament la ultimele alegeri, în 2021.

Apoi, președintele Israelului, Isaac Herzog, se va consulta cu reprezentanții tuturor partidelor care au obținut locuri pentru a asculta nominalizările lor pentru funcția de prim-ministru.

Candidatul care primește cele mai multe nominalizări și, prin urmare, se consideră că are cele mai mari șanse de reușită, va avea șansa de a forma un guvern, negociind cu alte partide pentru a obține o majoritate de legiuitori.

Persoana respectivă are la dispoziție până la 28 de zile pentru a purta aceste negocieri și a prezenta un guvern. Dacă este necesar, președintele poate acorda, de asemenea, o prelungire de 14 zile.

În cazul în care candidatul pentru funcția de prim-ministru nu poate forma un guvern, președintele poate da o șansă unui alt candidat sau poate acorda Parlamentului 21 de zile pentru a propune o persoană din rândurile sale care să fie susținută de o majoritate a legiuitorilor. Acea persoană ar avea apoi 14 zile pentru a încerca să formeze un guvern.

În cazul în care nu se formează un guvern în timpul alocat, Parlamentul nou ales se va dizolva automat, ceea ce va duce la noi alegeri.

Predecesorul lui Herzog, Reuven Rivlin, a încercat să iasă din impasul politic propunând termeni pentru un guvern de uniune după alegerile din martie 2020, care au fost al treilea scrutin din țară într-un an. Într-un astfel de aranjament, partidele din cele două blocuri politice opuse și-ar uni forțele pentru a forma o coaliție majoritară.

Răspunzând la relatările din presa israeliană de știri potrivit cărora Herzog ar putea face presiuni pentru un guvern de unitate de data aceasta, biroul său a precizat într-o declarație înainte de ziua alegerilor: “Președintele nu intenționează să intervină în alegeri și nu este implicat în componența guvernului, în mărimea acestuia sau în identitatea persoanei care îl va conduce”.

De ce continuă Israelul să aibă atâtea alegeri?

Israelul continuă să se întoarcă la urne în primul rând pentru că alegătorii sunt în continuare împărțiți în mod egal cu privire la întrebarea dacă Beniamin Netaniahu, cel mai longeviv prim-ministru israelian, este apt să conducă țara în timp ce este judecat pentru acuzații de corupție.

Netaniahu este anchetat din 2016, sub acuzații legate de mită, fraudă și abuz de încredere. De atunci, țara a fost împărțită între cei care cred că acum ar trebui să stea departe de politică și cei care nu cred acest lucru.

Două tururi de alegeri din 2019 s-au încheiat într-un impas, lăsându-l pe Netaniahu la putere ca prim-ministru interimar, dar incapabil să formeze o coaliție oficială. Un al treilea scrutin din 2020 a dus la o mare coaliție între Netaniahu și Benni Gantz, dar alianța lor s-a prăbușit rapid înainte de a stabili măcar un buget național, ceea ce a dus la un al patrulea scrutin în martie 2021.

Acele alegeri s-au încheiat, de asemenea, într-un impas, dar Netaniahu a fost schimbat din funcție atunci când un mic partid de dreapta condus de Naftali Bennett, care fusese unul dintre aliații săi, a rupt rândurile și a format o coaliție cu adversarii lui.

În ciuda unor succese timpurii, inclusiv stabilirea primului buget al Israelului în mai mult de trei ani, Bennett a controlat doar o majoritate minusculă și s-a luptat să guverneze în mijlocul unor diferențe ideologice profunde între membrii coaliției.

Guvernul s-a prăbușit în luna iunie a acestui an pe fondul dezacordurilor privind drepturile minorității arabe din Israel, relația dintre religie și stat și politica de colonizare în Cisiordania ocupată.

Bennett i-a cedat puterea lui Yair Lapid, un fost radiodifuzor centrist, și a cerut alte alegeri anticipate – al cincilea din Israel din aprilie 2019.

ADVERTISEMENT
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC...
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC Botoșani
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina...
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina după incursiunea în Kursk: „Un război fără reguli”
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani,...
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a...
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu Monica Bîrlădeanu. Au fost împreună 20 de ani
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să...
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în...
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în paragină. Construite în timpul pandemiei, acum sunt subiect de litigiu
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul...
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul a fost făcut public
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu