News

Israelul a început bombardarea oraşului Rafah, în timp ce evacuarea civililor este în curs. “Am aşteptat cu îngrijorare să vină această zi”

Luni, 6 mai, Israelul a început bombardarea oraşului Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza. În paralel, IDF a început evacuarea palestinienilor.
06.05.2024 | 15:37
Israelul a inceput bombardarea orasului Rafah in timp ce evacuarea civililor este in curs Am asteptat cu ingrijorare sa vina aceasta zi
Ofensiva în Rafah, iminentă: Israelul a început bombardarea orașului. IDF a început evacuarea palestinienilor. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Avertizarea premierului Benjamin Netanyahu din urmă cu o lună s-a adeverit: luni, 6 mai, Israelul a început bombardarea oraşului Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza. În paralel, IDF a început evacuarea palestinienilor.

Ofensiva în Rafah, iminentă: Israelul a început bombardarea orașului. IDF a început evacuarea palestinienilor

Luna trecută, la mai bine de o jumătate de an de la lansarea ofensivei sale împotriva Hamas, Israelul a anunţat că la Rafah se află mii luptători islamişti palestinieni ai mişcării şi că victoria este imposibilă fără a cuceri oraşul.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, pe 8 aprilie, de la Tel Aviv, premierul Benjamin Netanyahu dădea ca sigur faptul că Guvernul din Israel a stabilit o dată a unei ofensive în orașul palestinian Rafah, unde se află ultima fortăreață Hamas.

Avertizarea liderului israelian s-a adeverit. Luni, 6 mai, încă de la primele ore ale dimineții, Armata israeliană (IDF) a făcut apel la palestinienii din zonele estice ale Rafah să se mute într-o “zonă umanitară” din apropiere.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că după această evacuare va începe o operaţiune la sol în oraşul din sudul Fâşiei Gaza. Într-un comunicat al IDF se precizează că postere, mesaje text, apeluri telefonice şi anunţuri în media vor fi folosite pentru “a încuraja mişcarea graduală a civililor în zonele specificate“.

După aceste alerte, forțele aeriene israeliene au lansat deja lovituri în estul oraşului Rafah, în Fâşia Gaza. Au fost atacuri în apropierea zonelor în care civilii palestinieni au primit ordin de evacuare, relatează Al-Aqsa, canalul oficial al Hamas, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Civilii sunt panicați și se tem că vor cădea din nou victime în acest război Israel – Hamas. ”Am aşteptat cu îngrijorare să vină această zi, iar acum trebuie să caut un loc unde să-mi pot duce familia”, a declarat Abu Raed, un rezident local, pentru sursa citată.

IDF crede că teroriștii Hamas au mai multe batalioane în Rafah

Deocamdată, ordinul de evacuare s-a aplicat doar unora dintre cartierele estice ale Rafah, și nu întregului oraș din sudul Gazei. Anterior, Israelul a anunțat că va opera în toată zona, considerată a fi ultima redută majoră a Hamas.

ADVERTISEMENT

Oficialii israelieni au spus că gruparea teroristă mai are șase batalioane rămase în Fâșia Gaza. Patru dintre ele în Rafah: Yabna (sud), Shaboura (nord), Tel Sultan (vest) și Rafah de Est. Încă două batalioane Hamas rămân în centrul Gazei, în Nuseirat și Deir al-Balah.

Un înalt oficial din Hamas a spus că ordinul de evacuare este o ”escaladare periculoasă care va avea consecințe”. ”Administrația SUA, alături de forțele de ocupație, poartă responsabilitatea pentru acest terorism”, a declarat oficialul Hamas, Sami Abu Zuhri, pentru Reuters.

Peste un milion de civili palestinieni se află în prezent în Rafah. Aproximativ 100.000 de persoane sunt zona în care IDF a cerut evacuarea, a raportat Radioul Armatei israeliene.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori