News

Israelul, acuzații grave după incidentul de pe petrolierul din Oman: ”Iranul a ucis doi cetățeni, un britanic și un român”. Replica Teheranului

Israelul a lansat acuzații grave la dresa Iranului, după incidentul de pe petrolierul din Oman. Replica Teheranului a venit imediat.
01.08.2021 | 12:55
Israelul acuzatii grave dupa incidentul de pe petrolierul din Oman Iranul a ucis doi cetateni un britanic si un roman Replica Teheranului
ADVERTISEMENT

Doi marinari, un român și un britanic, au fost uciși în urmă cu două zile, într-un atac asupra unui vas petrolier. Incidentul a avut loc în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului, a anunțat compania israeliană Zodiac Maritime, cea care administrează vasul.

La scurt timp după această tragedie, Israelul a acuzat Iranul de uciderea celor doi marinari din România și Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație apărută în presa internațională, ministrul de Externe din Israel, Yair Lapid a dat vina pe ”terorismul iranian”

Israelul, acuzații grave după incidentul naval din Oman: ”Iranul a ucis doi cetățeni, un britanic și un român”

Incidentul din Oman tensionează din nou relațiile dintre Israel și Iran. Șeful diplomației israeliene a acuzat Iranul că a comis un atac cu dronă asupra petrolierului operat de compania Zodiac Maritime în largul Omanului, atac în urma căruia şi-a pierdut viaţa şi un marinar român, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Zodiac Maritime, compania israeliană care operează petrolierul Mercer Street, aflat în proprietate japoneză şi sub pavilion liberian, a catalogat evenimentul drept un ”act suspect de piraterie”.

Ministerul de Externe din Israel a emis un comunicat cu titlul: ”Iranul a ucis doi civili britanici și români”. În actul oficial se precizează faptul că diplomația de la Tel Aviv a purtat deja discuții cu americanii pe tema incidentului.

ADVERTISEMENT

În același timp, Israelul a transmis condoleanțe pentru partea română și britanică, după cele două decese.

”Ministrul de Externe Yair Lapid (Yesh Atid) a vorbit în această seară cu secretarul de stat american Anthony Blinken despre atacul asupra navei din Golful Oman, despre activitatea comună împotriva terorismului iranian și despre formularea unui răspuns internațional real și eficient la incident”, potrivit israelnationalnews.com.

ADVERTISEMENT

”În weekend, ministrul Lapid a vorbit și cu omologii săi din Marea Britanie și România, cărora le-a exprimat condoleanțele și a discutat despre amenințarea reprezentată de un Iran care dăunează în mod repetat civililor nevinovați.

Personalul Ministerului de Externe lucrează într-o lungă listă a capitalelor lumii pentru a cere condamnarea incidentului și pentru a aranja un răspuns internațional”, mai scrie sursa citată.

Replica Teheranului după acuzațiile venite dinspre Israel

Duminică, 1 august, Iranul a venit cu o replică oficială după acuzații extrem de grave venite dinspre Ministerul de Externe israelian.

Regimul de la Teheran a respins ferm acuzaţiile Israelului: ”Regimul sionist (n.r. Israel) a creat insecuritate, teroare şi violenţă.  Acuzaţiile despre implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran.

Astfel de acuzaţii ale Israelului au ca scop să distragă atenţia de la unele fapte şi sunt nefondate. Nu este prima oară când Israelul lansează astfel de acuzaţii împotriva Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației de la Teheran, Saeed Khatibzadeh, conform Reuters.

ADVERTISEMENT