ADVERTISEMENT
News

Israelul dezvoltă cipuri bionice, pentru a testa medicamentele. Cum funcționează

Autor: Flaviu Popa | 01.03.2021 | 19:50
Israelul dezvoltă cipuri bionice, pentru a testa medicamentele. Cum funcționează
Israelienii dezvoltă cipuri bionice

Israelul a decis să dezvolte cipuri bionice pentru testarea medicamentelor, conform unui anunț al Universității Ebraice din Ierusalim.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii israelieni vor dezvolta o platformă de tipul rinichi-pe-cip pentru a testa eficacitatea medicamentelor.

Tehnologia inovatoare permite dezvoltarea foarte rapidă a unor medicamente cu ajutorul tehnologiei cipurilor bionice, fără a mai fi nevoie de teste efectuate pe animale.

ADVERTISEMENT

Israelienii dezvoltă un cip pentru a testa medicamentele

Platforma conține senzori minusculi care oferă informații despre efectele directe ale medicamentelor asupra țesutului uman. Conform stiripesurse, senzorii încorporați în țesutul uman permit măsurarea în timp real a ratei metabolismului din țesuturi de ficat rinichi și cord și colectarea unor informații sigure despre mecanismul de acțiune a medicamentelor și substanțelor chimice la nivelul rinichilor.

Cu ajutorul noii tehnologii, cercetătorii și-au dat seama cum funcționează un sistem al toxicității unuia dintre medicamentele folosite frecvent în chimioterapie (cisplatin). Acesta provoacă leziuni la nivelul rinichilor în cazul a peste 30% din pacienți, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

„Este pentru prima dată când cercetătorii folosesc tehnologia organ-pe-cip pentru a dezvolta un tratament de la stadiul iniţial până la studiul clinic fără folosirea animalelor de laborator”, a explicat HUJI.

Nu doar că scurtează timpul în care medicamente esenţiale ajung pe rafturile magazinelor, dar reduc totodată testarea pe animale de laborator, care va duce la economii de fonduri, timp şi suferinţă”, au completat cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Oamenii sunt foarte precauți când aud de cipuri, teoriile conspirației în acest sens fiind multe și absurde. Cea mai frecventă teorie a fost cea conform căreia Bill Gates, miliardarul american, ar fi plănuit să introducă cipuri în corpul oamenilor prin vaccinul anti-Covid, pentru a controla omenirea.

Intel cumpărase compania israeliană Habana Labs pentru $2 miliarde. Habana Labs este un startup israelian care s-a remarcat pentru cipurile de inteligență artificială foarte performante pe care le-a dezvoltat.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!