News

Israelul facilitează accesul la avort, la câteva zile după decizia controversată din SUA. Ce obligativități au fost eliminate

După zeci de ani, Israelul a modificat legislația privind avortul. Noile reguli permit avorturile precoce induse de medicamente în clinici și pun capăt necesității aprobării în persoană de către comitetele pentru avort.
29.06.2022 | 18:35
Israelul faciliteaza accesul la avort la cateva zile dupa decizia controversata din SUA Ce obligativitati au fost eliminate
Guvernul Israelului a decis să relaxeze reglementările referitoare la întreruperile de sarcină Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Knesset pentru Protecția Muncii și Sănătate a aprobat luni noi reglementări menite să faciliteze avortul femeilor prin eliminarea unora dintre procedurile necesare, deschizând opțiuni mai largi și simplificate pentru cele care doresc să pună capăt unei sarcini.

Israelul facilitează accesul la avort

O schimbare esențială a reglementărilor vechi de zeci de ani va face ca avorturile precoce induse de medicamente să fie disponibile în clinici și nu doar în spitale, a anunțat Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Femeile care doresc să facă avort nu vor mai trebui să se confrunte fizic cu o comisie de evaluare care aprobă avorturile. Eliminarea completă a comitetului necesită o legislație, care este puțin probabil să treacă, dar noile reglementări înseamnă că acum nu va mai fi nevoie ca solicitanții să se prezinte personal în fața comisiilor.

Procesul de aplicare va fi digitalizat, permițând membrilor comitetului să aibă acces la toate informațiile necesare și, în același timp, evitând nevoia ca o femeie să depună documentele în persoană.

ADVERTISEMENT

Formularul de cerere, care în trecut a fost criticat pentru că este prea invaziv și umilitor, va fi de asemenea actualizat, chestionarul fiind redus la minimum și „întrebările degradante” eliminate, se arată în comunicatul citat de The Times of Israel.

Formularul, care datează din 1977, nu va mai include întrebări legate de utilizarea de contraceptive de către femei sau partenerii lor. Cu toate acestea, femeile vor fi în continuare întrebate dacă au avut vreun avort anterior, deoarece întrebarea este considerată relevantă din punct de vedere medical.

ADVERTISEMENT

„Drepturile asupra corpului unei femei sunt doar ale femeii”, a spus ministrul sănătății, Nitzan Horowitz.

Horowitz a comparat evoluțiile cu decizia Curții Supreme a SUA de săptămâna trecută, care a anulat verdictul în cauza Roe vs Wade din 1973, care a împiedicat statele să interzică avortul.

ADVERTISEMENT

„Mișcarea Curții Supreme a SUA de a refuza femeilor controlul asupra corpului lor este o mișcare înapoi, oprimând femeile și dând înapoi cu o sută de ani liderul lumii libere și liberale”, a spus Horowitz.

„Suntem într-un loc diferit și astăzi facem pași mari în direcția corectă”, a mai spus Horowitz.

Noile reglementări intră în vigoare peste trei luni

De asemenea, nu va exista nicio cerință de a se întâlni cu un asistent social ca parte a procesului de solicitare a unui avort, așa cum este cazul în prezent, ci mai degrabă astfel de întâlniri vor fi disponibile pentru cei care le doresc pentru sprijin.

Noile reglementări vor intra în vigoare în trei luni.

Potrivit legii israeliene, femeile nu au dreptul automat la avort, ci mai degrabă trebuie să solicite permisiunea unui comitet de sfârșit de sarcină mandatat legal, format din trei reprezentanți ai spitalului sau clinicii care ar efectua procedura.

Panelurile, care aprobă cea mai mare parte a cererilor, analizează cazurile pe baza unor criterii precum vârsta femeii, modul în care a apărut sarcina și starea de sănătate a fătului.

Femeile căsătorite cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani trebuie adesea să mintă pentru a îndeplini unul dintre criteriile necesare pentru aprobare, a declarat șeful unui comitet la Radioul Armatei la începutul acestei săptămâni.

Acces dificil la comitetele pentru avort

Femeile s-au plâns de ani de zile că panelurile sunt inutil de invazive și umilitoare, iar unele simt că nu au de ales decât să mintă comitetele pentru a primi permisiunea.

În plus, există doar 38 de comitete în toată țara și poate fi greu să programeze întâlniri cu unele dintre ele din cauza cotelor de aplicare. Femeile se confruntă cu perioade lungi de așteptare pentru a programa o întâlnire și se confruntă cu constrângeri de călătorie și de timp în accesarea comitetelor.

Regulile actuale pentru comitetele de avort au fost stabilite în 1988, când Ministerul Sănătății a instruit membrii să facă totul pentru a preveni avorturile inutile.

O directivă a ministrului adjunct al sănătății la acea vreme a explicat motivul ca făcând parte dintr-o politică generală de încurajare a nașterii pentru a crește populația țării.

„Am anulat această directivă ridicolă”, a mai spus Horowitz luni.

La nivel național, Biroul Central de Statistică a înregistrat 16.492 de solicitări adresate comisiilor în 2020, dintre care 99,6% au fost aprobate de comisii. Datele publice nu au fost disponibile pentru 2021, dar cifrele Ministerului Sănătății citate de Ynet au arătat 17.548 de cereri de avort înregistrate.

Americanii mută lupta pentru dreptul la avort la nivel de stat

Bătăliile privind avortul s-au deplasat către instanțele din statele americane pe măsură ce judecătorii au blocat restricții la nivel de stat în Louisiana și Utah, iar clinicile din Idaho, Kentucky, Mississippi și Texas au deschis acțiuni în justiție pentru a solicita o reparație similară.

Cele șase state sunt printre cele 13 cu „legi declanșatoare” menite să interzică sau să restricționeze sever avorturile odată ce Curtea Supremă a anulat hotărârea de referință Roe vs Wade din 1973, care a recunoscut dreptul la procedură, așa cum a făcut-o vineri.

În Louisiana, serviciile de întrerupere a sarcinii, care au fost oprite de vineri, au început să se reia după ce judecătorul Robin Giarrusso de la Curtea Districtului Civil al Districtului Orleans a emis luni un ordin de restricție temporar prin care statul nu își pune în aplicare interdicția.

Ordinul a venit la scurt timp după ce Hope Medical Group for Women din Shreveport – una dintre cele trei clinici de avort din Louisiana – a deschis o acțiune în instanță, argumentând că legilor din Louisiana le „lipsesc garanțiile necesare constituționale pentru a preveni aplicarea arbitrară”.

Luni, în Utah, judecătorul de la Curtea de District 3, Andrew Stone, la cererea unui afiliat Planned Parenthood, a emis un ordin de restricție temporar care ar permite reluarea serviciilor de efectuare a avorturilor pe teritoriul statului după ce vineri a intrat în vigoare o interdicție din 2020.

„Astăzi este o victorie, dar este doar primul pas în ceea ce va fi, fără îndoială, o luptă lungă și dificilă”, a declarat Karrie Galloway, președinte și CEO al Asociației Planned Parenthood din Utah, într-un comunicat, citată de Reuters.

Procurorul general republican din Louisiana, Jeff Landry, a declarat că biroul său este „pe deplin pregătit să apere aceste legi în instanțele noastre de stat, la fel cum am făcut-o în instanțele noastre federale”.

Acțiuni în justiție și la nivel național

Hotărârile au venit în timp ce o serie de procese au fost deschise la nivel național, contestând legile pentru interzicerea avortului susținute de republicani în conformitate cu constituțiile statului, după decizia de vineri a Curții Supreme a SUA, dominată de conservatori.

În statul Texas, condus de republicani, unde interzicerea avorturilor după șase săptămâni de sarcină a intrat în vigoare anul trecut, un judecător din comitatul Harris urmează să decidă dacă să blocheze aplicarea interdicțiilor de avort pre-Roe vs Wade.

Procurorul general republican Ken Paxton a declarat într-o opinie de vineri că, în timp ce interdicția din 2021 nu va intra în vigoare timp de 30 de zile după decizia Curții Supreme, procurorii ar putea urmări imediat cauzele bazate pe legile anterioare anului 1973.

În Idaho, un afiliat Planned Parenthood a cerut celei mai înalte instanțe a statului să blocheze aplicarea unei legi „declanșatoare” care interzice avortul, pe care legislatura statului controlată de republicani a adoptat-o ​​în 2020, urmând să intre în vigoare pe 19 august.

Procese similare au fost intentate de furnizorii de servicii de avort, cerând instanțelor de stat să blocheze aplicarea interdicțiilor „declanșatoare” în Kentucky și Mississippi.

Susținătorii drepturilor la avort plănuiesc să conteste o interdicție a avorturilor după șase săptămâni, care a intrat în vigoare vineri în Ohio, iar în Florida, un grup de furnizori de avorturi au mers luni în fața unui judecător pentru a argumenta contestarea interzicerii avorturilor din acel stat după 15 săptămâni de sarcină.

În statele în care ordinele judecătorești federale blocau restricțiile privind avortul pe baza precedentului Roe, acele ordine sunt acum ridicate.

Interzicerea avorturilor de către Carolina de Sud după ce este detectată bătăile inimii fetale este acum în vigoare, a declarat luni procurorul general Alan Wilson, după ce un judecător federal a suspendat un ordin care împiedicase implementarea acesteia.

ADVERTISEMENT
Tags: