Stiri sportive

Lucescu, după 0-0 pe terenul lui Fener: “Ar putea profita în retur”

UPDATE, 29 iulie, ora 8:35 / Mircea Lucescu a recunoscut că rezultatul de egalitate obţinut de Şahtar la Istanbul, împotriva lui Fenerbahce, scor 0-0, este unul pe placul său, dar admite că...
28.07.2015 | 22:46
Lucescu dupa 00 pe terenul lui Fener Ar putea profita in retur

UPDATE, 29 iulie, ora 8:35 / Mircea Lucescu a recunoscut că rezultatul de egalitate obţinut de Şahtar la Istanbul, împotriva lui Fenerbahce, scor 0-0, este unul pe placul său, dar admite că turcii ar putea fi avantajaţi în returul din Ucraina.

“Un 0-0 important pentru că am jucat bine într-un prim meci oficial. Nici nu ne cunoşteam foarte bine. Fenerbahce a făcut multe transferuri de înalt nivel, aşa că nu ştiam ce se poate întîmpla. Prima repriză s-a jucat la nivel înalt, însă în a doua ne-am mulţumit cu rezultatul şi le-am oferit posibilitatea să vină peste noi. Nu va fi un retur uşor. Acest rezultat e bun şi pentru ei, orice gol marcat schimbă raportul de forţe. Trebuie să fim atenţi la Lvov. M-am simţit excelent la Istanbul, întotdeauna îmi face plăcere să revin. E o atmosferă superbă, ceva ce nu găseşti în altă parte”, a spus Mircea Lucescu.

În legătură cu situaţia brazilianului Fred, despre care s-a anunţat că a fost găsit dopat, antrenorul român a anunţat că aşteaptă mai multe explicaţii oficiale: “N-avem nici un fel de document în legătură cu Fred. Astăzi urma să fie al doilea test. Rămîne să vedem ce se întîmplă şi să vedem şi justificarea doctorul naţionalei Braziliei. Nu are nevoie de nici un susţinător pentru îmbunătăţirea performanţei, aleargă peste 13 kilometri pe meci”.

Returul dintre Galatasaray şi Fenerbahce, din turul trei preliminar al Ligii Campionilor, va avea loc miercuri, 5 august, de la ora 21:45, la Lvov.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Min. 90+3 / Finalul partidei. 0-0 la Istanbul, calificarea se decide săptămîna viitoare, în Ucraina.

Min. 68 / Van Persie intră pe teren în locul lui Sow.

Min. 46 / A început repriza a doua.

Min. 45 / Pauză

Min. 28 / Volkan scoate incredibil şutul lui Taison de la 12 metri.

Min. 16 / Super ocazie a lui Alex Teixeira, care trimite pe lîngă poartă.

UPDATE, ORA 21:00 / A început partida de la Istanbul.

Capture5

UPDATE, ora 19:39 / Au rămas mai puţin de 90 de minute pînă la confruntarea dintre Fenerbahce şi Şahtar, revenirea lui Mircea Lucescu în Turcia. 

Iată echipele probabile:

Fenerbahce (4-4-2): Volkan – Gokhan, Alves, Kjaer, Caner – Topal, Josef, Diego, Nani – Sow, Fernandao. Antrenor: Vitor Pereira.

Şahtar (4-2-3-1): Pyatov – Srna, Ordets, Rakitsky, Marcio – Stepanenko, Fred – Marlos, Alex Teixeira, Taison – Eduardo. Antrenor: Mircea Lucescu.

Meciul de la Istanbul este unul special pentru Mircea Lucescu. Acesta va împlini mîine 70 de ani.

……………………………………………………………………………………….

Astă seară Mircea Lucescu se întoarce după 11 ani în oraşul pe care l-a cucerit la începutul anilor 2000 cu harul şi ambiţia sa de antrenor pornit prin lume să construiască echipe.

Istanbulul turcilor, Constantinopolul grecilor, uriaşa metropolă întinsă megalomanic pe ambele maluri ale Bosforului. Unde, începînd cu ora 21:00, se dispută cel mai important meci al începutului de sezon pentru “Il Luce” şi Şahtarul său, prima manşă a turului 3 preliminar al Ligii Campionilor, împotriva turcilor de la Fenerbahce. Duelul va putea fi urmărit în format LIVESCORE pe FANATIK.RO.

La început a fost Galata

Galatasaray a fost primul club turc care s-a dat pe mîna “ghiaurului” Lucescu. În 2000. Galatasaray, care e mai mult decît un club. Nu e o butadă. Galatasaray a fost, la origini, o societate eminamente aristocratică. Ali Sami Yen, fiul celui mai mare scriitor din istoria Albaniei (!), a fost cel care a înfiinţat Clubul Sportiv Galatasaray Istanbul.

STEAUA. Ultimă oră! Anunţ oficial: 7 transferuri, 3 sînt de la Trencin! 

Era început de secol 20, era anul 1905. „Ţelul nostru suprem e ca, sub un nume şi două culori proprii, să evoluăm pe teren precum echipele din Anglia, dar să învingem doar echipele din afara Turciei”, au fost vorbele scrise de Ali Sami Yen pe piatra de temelie a societăţii sportive.

Galatasaray Spor Kulübü înglobează 18 discipline sportive, printre care se regăseşte şi clubul de fotbal, care astăzi e o societate pe acţiuni, cotată la bursă, cu un preşedinte ales ciclic şi democratic de peste 3.000 de membri cotizanţi. Comunitatea mai cuprinde liceul de elită Galatasaray, întemeiat în 1481, cel mai vechi şi influent liceu din Turcia şi a doua cea mai veche instituţie de învăţămînt în limba turcă, după Universitatea Istanbul. Evident, Ali Sami Yen a fost elevul respectivului liceu. Alte zeci de instituţii care aparţin de această comunitate se identifică prin acelaşi nume, aceleaşi culori şi aceeaşi stemă ca a cunoscutului club de fotbal. Toate se află în cartierul Galata, din centrul capitalei turce, partea europeană. Etimologic vorbind, numele întregii comunităţi şi al zonei este dat de turnul Galata al citadelei cu acelaşi nume, construite de genovezi în epoca medievală.

RĂZBOIUL coeficienţilor pentru Ligă! Urmează o săptămînă GREA 

Peste 30.000 de abonaţi vin etapă de etapă pe un stadion de lux, “Turk Telekom Arena”, noua casă a lui “Cim Bom Bom”, 53.000 de locuri, unde poate fi înţeles rapid sloganul “Nu trebuie să mori ca să ajungi în Iad”, cu care sînt întîmpinaţi adversarii, într-o atmosferă electrizantă, incendiară, intimidantă pentru orice echipă din lume. Cuvintele amintite prind contururi cît se poate de palpabile în „Arena Leilor”, care fierbe de patimă şi mîndrie roş-galbenă.

Beşiktaş, unicul club cu steagul Turcei pe stemă!

După doi ani, o Supercupă a Europei şi un campionat la Galata, Mircea Lucescu a fost înlocuit (!) cu Fatih Terim şi a trecut la una dintre rivalele tradiţionale, Beşiktaş.

STEAUA. Ce-i transmite Şumudică lui Gigi despre Alibec şi De Amorim

Beşiktaş Jimnastik Kulübü (Clubul Sportiv Beşiktaş) a fost fondat în 1903, spre sfîrşitul imperiului otoman. Un grup format din 22 de tineri se adunau în anumite zile ale săptămînii şi făceau exerciţii fizice în Serenceby, în vecinătatea cartierului Beşiktaş, de pe malul european al Bosforului. La 13 ianuarie 1910 Clubul Sportiv Otoman Beşiktaş devenea primul club sportiv înregistrat în Turcia. Culorile originale ale echipei au fost roşu şi alb, dar ele au fost înlocuite cu cele actuale, alb şi negru, ca semn de doliu pentru moartea întregii echipe în Războiul Balcanic din 1912-1913! Echipa de fotbal a clubului a avut onoarea să fie şi echipa naţională într-un meci cu duşmanii de moarte din Grecia, pe 16 mai 1952. De aceea Beşiktaş este singurul club căruia i se permite să aibă steagul Turciei pe stemă!

STEAUA. GALERIE FOTO! Cît de frumoasă este soţia lui Mirel Rădoi 

Stadionul tradiţional al “Vulturilor negri” a fost pînă în 2013 “Inönü”, situat pe malul Bosforului, lîngă Palatul Dolmabahce. Beşiktaş a jucat ultimele două sezoane pe stadionul olimpic “Ataturk” sau pe “Recep Tayyip Erdoğan Stadium”. Noua arenă, “Vodafone Arena”, e programat să fie gata în toamna acestui an.

Mircea Lucescu a onorat aniversarea unul secol de existenţă a clubului, în 2003, cu titlul de campioană, cîştigat entuziasmant, cu o singură înfrîngere şi 85 de puncte, record pentru Super Liga turcă. În returul din 2004 echipa, care conducea campionatul la jumătatea sa cu 8 puncte peste Fenerbahce, a fost victima unor arbitraje vădit duşmănoase, avînd şi 5 (cinci!) eliminaţi într-un meci, iar Lucescu a plecat scîrbit din Turcia acuzînd public hoţia pe faţă organizată de federaţia de fotbal.

Fenerbahce, singurul “grande” care l-a ratat

A treia echipă din triumviratul care face legea în fotbalul turc, Fenerbahce, a fost, de-a lungul vremii, echipa cea mai populară a Turciei. Trupa districtului Fener, din partea asiatică a Istanbului, a fost considerată la începuturi opusul ideologic al Galatei, adică echipa oamenilor din clasele modeste ale societăţii, a celor mulţi. Situat pe malul apusean al golfului Cornul de Aur, Fener a reprezentat, de-a lungul secolelor otomane, cartierul creştin al grecilor rămaşi după masacrul de la căderea Constantinopolului (29 mai 1453). În timp, însă, partea asiatică a Stambulului a migrat la 180 de grade, devenind zona bogaţilor, zona cu locuinţe somptuoase, cu vile opulente, cu cartiere de lux, fără birouri sau fabrici şi uzine, lăsate părţii europene de peste Bosfor.

Amendă record pentru un jucător al lui Manchester United! Motivul este surprinzător 

Automat echipa a preluat şi ea acest statut. Sarı Kanaryalar (Canarii galbeni) au fost prima echipă din Turcia care a avut stadionul ei propriu, în 1933, pe vremea guvernului Şükrü Saracoğlu, prim-ministru devenit mai apoi preşedintele clubului, care a şi dat numele arenei din Kadıköy, cartier pe malul de nord al Mării Marmara, partea cea mai proeminentă a districtului Fener, o zonă rezidenţială şi comercială care, cu numeroase baruri, cinematografe şi librării, este centrul cultural din partea anatoliană a Istanbulului. Fenerbahce l-a vrut pe Mircea Lucescu nu o dată, dovadă fiind şi asaltul din această vară, fără succes, ca şi cele din anii 2000.

STEAUA. S-a CERTAT cu un fan, dar vrea PACE: “Jucăm pentru ei!”

Generaţia Hagi, cu cele 4 titluri consecutive cîştigate de “Cim Bom Bom” în perioada 1996-2000, încununate cu cele două trofee continentale de prestigiu – Cupa UEFA şi Supercupa Europei – au schimbat percepţia supremaţiei lui Fenerbahce în mentalul colectiv. Conform unui sondaj realizat pe un eşantion de 1,4 milioane de respondenţi, Galatasaray Istanbul este cel mai iubit club de fotbal al Turciei, avînd un grad de popularitate de 41,8 %. Fener e a doua, cu 35,9 %, iar Beşiktaş, cu un procent de 16,3 %, e a treia cea mai simpatizată echipă turcă.

Fanul lui Fener care-l iubea pe Lucescu!

Prin 2004 Gică Hagi lăsase ghetele în cui şi antrena clubul căruia îi adusese atîta glorie ca jucător, Galatasaray. El era noul “Rege” valah al Istanbulului. Lucescu era istorie. Sau cel puţin aşa credea reporterul FANATIK. Surpriza a venit la una dintre nenumăratele cafenele de sub podul Galata. Cînd a auzit vorbă străină, a vrut să ştie de unde vine. Iar cînd a auzit de România, primul său cuvînt nu a fost “Haghi”, ci “Lucesco”. Într-o engleză chinuită a povestit cît îl iubeşte el pe “Lucesco”, cel mai mare antrenor din lume. “Lucesco” în sus, “Lucesco” în jos, uitase şi de cafeaua, evident turcească, pe care o comandasem, nu se mai oprea din laude. “Ţii cu Galata, precis”, i-am spus. “Nu, niciodată! Ţin cu Fener!”, a fost răspunsul-surpriză. “N-am putut să-l luăm şi noi pe Lucesco, dar eu tot îl iubesc ca pe tata. Ce om, ce antrenor, mare păcat că n-am ştiut să-l ţinem în Turcia”. După care n-a mai avut ochi decît pentru masa românească pînă cînd aceasta a rămas goală.

Fenerbahce a cumpărat, Şahtar a vîndut

Revenind la prezent, la meciul din această seară, trebuie pornit de la faptul concret că Fenerbahce s-a dezlănţuit în această vară pe piaţa transferurilor aducîndu-i pe Robin Van Persie şi Nani şi se află în negocieri avansate pentru cumpărarea jucătorului olandez Arjen Robben, de la Bayern Munchen. Mircea Lucescu a avut ghinionul de a pica la tragerea la sorţi cu cel mai greu adversar posibil.

“E un meci extrem de echilibrat. Era de evitat, dar eu sînt obişnuit, de fiecare dată picăm cel mai prost. Anul trecut, cînd eram în cea mai mare formă şi aveam echipă cea mai echilibrată, am picat cu Bayern. Mai înainte cu un an, cînd Borussia făcea ravagii în Europa, am picat cu ei… Ei s-au întărit foarte mult, dar vom vedea ce va fi. Va juca o echipă cu nume importante, împotriva unei echipe organizate. E bine că noi am început deja campionatul, ei vor avea numai meciuri amicale. Nu ştiu dacă este un avantaj, pentru că nu se compară meciurile din campionatul Ucrainei cu cele din Champions League”, a spus Lucescu după tragerea la sorţi.

STEAUA-PARTIZAN. Update / Accidentare de ultimă oră a unui jucător de top 

În timp ce turcii au adus un atacant de la Manchester United şi un mijlocaş de la Sporting Lisabona, Şahtarul lui “Il Luce” a vîndut cei mai importanţi oameni: Douglas Costa la Bayern Munchen pentru 30 de milioane de euro şi Luiz Adriano la AC Milan. La capitolul veniri, trupa din Ucraina se poate mîndri cu un singur nume mare, Eduardo, un atacant care a trecut şi pe la Arsenal.

Marele rival al lui Fenerbahce

Mircea Lucescu a antrenat timp de patru ani în Turcia, la Galatasaray şi Beşiktaş şi în acest timp i-a cucerit pe turci cu trei trofee. La Galata a reuşit să ia campionatul, dar şi un trofeu european, Supercupa Europei, după o finală cîştigată în faţa Realului, scor 2-1. În perioada 2000-2002, cît a antrenat Galatasaray, Mircea Lucescu s-a întîlnit cu Fenerbahce de patru ori: de două ori a fost bătut, o dată a cîştigat şi un meci s-a terminat la egalitate.

GALATASARAY – FENERBAHCE 0-0
FENERBAHCE – GALATASARAY 2-1
GALATASARAY – FENERBAHCE 2-0
FENERBAHCE – GALATASARAY 1-0

STEAUA. Îl face praf pe Alibec! “Nu-i uitaţi trecutul! Nu are nici o şansă în faţa lui Tade”

În perioada 2002-2004, Il Luce a antrenat-o pe Beşiktaş, pe banca căreia a luat un titlu, în primul an. Cît a fost la alb-negri, “Il Luce” a jucat cu Fenerbahce tot 4 meciuri, dar aici are două victorii, o înfrîngere şi un egal.

FENERBAHCE – BEŞIKTAŞ 0-1
BEŞIKTAŞ – FENERBAHCE 2-0
FENERBAHCE – BEŞIKTAŞ 2-2
BEŞIKTAŞ – FENERBAHCE 1-3

Aşadar, din cele 8 partide disputate cu Fenerbahce, “Il Luce” a cîştigat 3, a pierdut 3 şi a făcut două egaluri. Urmează a noua “rundă”. Şi, sigur, cea mai grea.

 

 

 

Tags: