News

Isterie și în Bulgaria: Cozi kilometrice la supermaketuri. Bătaie pe ulei, făină și zahăr. Un bărbat a murit în timp ce stătea la rând

Preluând modelul românesc, bulgarii au luat cu asalt magazinele alimentare, bulucindu-se efectiv pentru a-și putea face rezerve de ulei, zahăr, făină sau paste. Cozile s-au întins pe sute de metri.
13.03.2022 | 20:06
Isterie si in Bulgaria Cozi kilometrice la supermaketuri Bataie pe ulei faina si zahar Un barbat a murit in timp ce statea la rand
ADVERTISEMENT

După ce zilele trecute în România se declanșase criza benzinei, a uleiului și a iodului, iată că vecinii noștri bulgari au decis să ne calce pe urme. Astfel, în prezent, cozi kilometrice se întâlnesc în toată țara de la sud de Dunăre la supermarketuri și hypermarketuri, oamenii încercând să se aprovizioneze cu produse alimentare esențiale.

Isterie și în Bulgaria. Cozi de sute de metri la magazine alimentare pentru ulei sau zahăr

Imediat ce magazinele au fost deschise, lumea a luat cu asalt raioanele cu ulei, zahăr, făină și paste, care au fost golite foarte repede. În mai puțin de o oră, produsele cu prețuri mai mici s-au epuizat. ”Dimineața am cumpărat ulei la o promoție și acum revenim pentru mai mult, că au fost restricții la cantitate”, a comentat o femeie din Plovdiv, potrivit presei bulgare.

ADVERTISEMENT

O promoție la ulei doar pentru sâmbătă anunțată de un mare lanț de supermarketuri a amplificat isteria, iar scandalul a dus la tragedii. În consecință, Poliția a trimis echipaje în toată țara pentru a supraveghea cozile.

Imagini incredibile au fost surprinse în mai multe orașe din Bulgaria, potrivit flashnews.bg. Sute de oameni au așteptat cu orele pentru a cumpăra ulei de floarea soarelui la reducere, speriați că prețul ar putea crește sau că lichidul va dispărea de pe rafturi. În Burgas, un bărbat a murit chiar în fața paleților de ulei dintr-un centru comercial, după ce a stat la o coadă infernală.

ADVERTISEMENT

Un bărbat de 77 de ani din Burgas a murit la coadă la ulei

Bărbatul avea 77 de ani și a decedat în timp ce aștepta la rând într-un supermarket, pentru a cumpăra ulei la doar 1.53 euro (echivalentul a 7.5 lei), notează Novinite. După ce a stat la o coadă uriașă, de 500-600 de metri, bărbatul s-a prăbușit la podea. Paramedicii sosiți la fața locului nu au putut face nimic pentru a-l readuce la viață. “A murit în magazin. L-au împins și i s-a făcut rău. A fost o nebunie. Oamenii spun că a căzut, s-a învinețit și a murit”, a povestit o femeie.

”Localnicii sunt înfuriați că trebuie să stea la rând cu orele pentru a pune mâna pe ulei vegetal, dar tot ei sunt cei care alimentează panica. Situația este similară în mai multe orașe din Bulgaria, precum Sofia, Vidin, Vrața, Kardzali sau Haskovo.

ADVERTISEMENT

Nu este clar de la ce o pornit isteria cu uleiul de floarea soarelui, mai ales că produsul este disponibil peste tot, chiar dacă nu la prețul pentru care s-au format cozile de zilele trecute”, susțin jurnaliștii bulgari.

Guvernul României anunță că avem stocuri suficiente de alimente

Și România intrase pe panta periculoasă a isteriei populare, după ce într-o stație de benzină din Beiuș litrul ajunsese la 11 lei, dar lucrurile și-au revenit repede la normal. Mai mult, și purtătorul de cuvânt al guvernului, și ministrul agriculturii, au dat asigurări că România are rezerve considerabile de alimente.

ADVERTISEMENT

”Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre.

Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei”, a declarat sâmbătă ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, citat de news.ro.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT