Sport

Istoria barajelor din Liga 1! Ce echipe au produs marea surpriză, cum a ajutat-o FRF pe Steaua şi meciul care a fost interzis la TV. Video

De-a lungul istoriei Ligii 1, mai multe sezoane au avut parte de baraj pentru rămânerea/promovarea în prima divizie. FANATIK îţi prezintă marile surprize, dar şi cele mai controversate momente.
20.05.2022 | 21:57
Istoria barajelor din Liga 1 Ce echipe au produs marea surpriza cum a ajutato FRF pe Steaua si meciul care a fost interzis la TV Video
Barajele din Liga 1 au produs mereu meciuri pe muchie de cuţit
ADVERTISEMENT

Barajul pentru rămânerea/promovarea în Liga 1 a revenit la modă în ultimii ani, după ce această variantă a fost folosită prima oară în sezonul 1932-1933 pentru stabilirea echipelor retrogradate. Acum, meciurile decisive primesc o atenţie sporită după ce Dinamo a ajuns să-şi joace viitorul în dubla manşă cu U Cluj.

Primele meciuri de baraj din istoria Ligii 1: Juventus Bucureşti a produs marea surpriză în 1933

Primele meciuri de baraj s-au jucat în sezonul 1932-1933, când nicio echipă nu a retrogradat direct din Divizia A. Ultimele două clasate din cele două serii au ajuns să joace partide decisive. În primă fază, România Cluj şi RGM Timişoara, echipele de pe penultimele locuri, au avut o dublă pentru a evita barajul, iar clujenii au câştigat ambele partide.

ADVERTISEMENT

Apoi, Şoimii Sibiu, RGM Timişoara şi Braşovia Braşov au ajuns în barajul pentru rămânerea/promovarea în Divizia A. Sibienii au trecut cu mari emoţii de Tricolor Baia Mare, în timp ce braşovenii au învins-o pe Dragoş Vodă Cernăuţi. Marea surpriză a fost realizată de Juventus Bucureşti, care peste ani se va transforma în Petrolul Ploieşti, după ce a învins-o pe RGM Timişoara cu 5-4 şi 1-0.

Controversatul barajul din sezonul 1947-1948: FRF a salvat-o pe Steaua de la retrogradare cu ajutorul unei fotografii

La primul sezon din istorie în prima ligă, Steaua Bucureşti, cunoscută pe atunci sub denumirea de ASA Bucureşti, a ajuns în barajul pentru rămânerea/promovarea în Divizia A. UD Reşiţa şi Unirea Tricolor retrogradaseră direct, în timp ce ocupantele locurilor 11-14 jucau un mini-campionat cu câştigătoarele celor patru serii din Divizia B. Primele patru echipe din turneul de baraj urmau să joace în prima ligă.

ADVERTISEMENT

Turneul de baraj s-a jucat pe “Giuleşti”, iar ASA Bucureşti era sub linie la finalul meciurilor şi trebuia să coboare în Divizia B. Totul fusese decis în ultima etapă, când FC Ploieşti a învins-o pe Poli Timişoara, scor 3-2. A doua zi, “militarii” au contestat rezultatul meciului, iar ca probă era adusă o fotografie din revista “Stadion”, care dovedea că bănăţenii marcaseră un gol valabil atunci când conduceau cu 2-1.

Presiunile au ajuns şi la Timişoara, iar conducătorii lui Poli au fost obligaţi să conteste, la rândul lor, rezultatul final al meciului. ASA Bucureşti a avut câştig de cauză, chiar dacă fotografia era neclară, şi meciul s-a rejucat. De această dată, întreaga conducere a FRF a fost prezentă la partidă, care s-a terminat la egalitate, scor 1-1. După acest rezultat, ASA Bucureşti a rămas în Divizia A, alături de Poli Timişoara, Metalochimic București şi CSM Mediaş. FC Ploieşti cobora de pe locul 4 pe 5 şi ajungea în Divizia B.

ADVERTISEMENT

Scandalul din barajul sezonului 2000-2001

La finalul sezonului 2000-2001, Foresta Suceava şi FCM Bacău au prins locurile de baraj şi s-au duelat cu FC Baia Mare, respectiv Farul Constanţa. Dubla dintre moldoveni şi constănţeni a produs un mare scandal la acea vreme, după ce Farul câştigase meciul tur, scor 2-1. La retur, conducerea băcăuanilor nu a permis filmarea meciului, iar trimisă de TVR s-a urcat pe un bloc pentru a avea imagini de la joc.

Cu un stadion arhiplin, dar şi cu ajutorul unui arbitraj favorabil, FCM Bacău a marcat două goluri, unul dintr-un penalty care i-a scandalizat pe jucătorii antrenaţi de Petre Grigoraş. Farul a trimis meciul în prelungiri prin golul lui Abăluţă, iar barajul a fost decis la loviturile de departajare. Constănţenii au avut nervii mai tari şi au obţinut promovarea în Divizia A, după ce Codreanu şi Anton au ratat pentru moldoveni.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, în al doilea baraj, FC Baia Mare trecea de Foresta Suceava, după 1-0 şi 1-2, graţie golului marcat în deplasare, pe “Areni”. Băimărenii au stat în prima ligă doar pentru câteva zile, după ce patronul echipei a decis să-i vândă locul lui Dumitru Sechelariu, astfel că FCM Bacău revenea în Divizia A.

Surprizele din barajele de rămânere/promovare în Liga 1

Sezonul 1967-1968 a adus un baraj inedit în Divizia A, după ce ultimele două clasate s-au duelat cu echipele care s-au clasat pe locul 2 în seriile din Divizia B. Cele patru formaţii (Crişul Oradea, Progresul Bucureşti, Steagul Roşu Braşov şi Politehnica Galaţi) au făcut parte dintr-o singură grupă. “Bancarii” şi-au păstrat locul în prima ligă, după un duel în ultima etapă cu braşovenii. Orădeanii reuşeau promovarea, una dintre primele surprize din istoria barajelor.

După ani în care barajul de rămânere/promovare nu a mai avut loc, tradiţia a revenit în sezonul 1994-1995. Politehnica Iaşi reuşea să promoveze după un meci dramatic cu Electroputere Craiova, decis la loviturile de departajare.

În sezonul 2002-2003, FC Bihor a obţinut promovarea în faţa Oţelului Galaţi, după 1-2 şi 3-1, dar gălăţenii au reuşit să rămână în prima ligă după ce Petrolul Ploieşti, nou-promovată în Divizia A, a fuzionat cu Astra Ploieşti şi a vândut locul.

CS Mioveni este ultima echipă din Liga 2 care a reuşit să producă surpriza în baraj. În sezonul 2020-2021, argeşenii au scos un 0-0 pe teren propriu, cu Hermannstadt, şi au obţinut promovarea după o victorie la Sibiu, scor 2-1.

Barajele din sezonul 2021-2022 al Ligii 1

ADVERTISEMENT