News

Video. Suedia 1958, prima reprezentaţie a “Regelui” Pele!

În fiecare weekend, FANATIK.RO îţi prezintă istoria Campionatului Mondial. În 1958, suedezii şi întreaga planetă învăţau numele lui Pele, cel mai mare fotbalist din istorie.
04.03.2018 | 10:38

Campionatul Mondial începea să devină o competiţie din ce în ce mai respectată. Ediţia din 1958 avea să aducă noi modificări, esenţiale pentru viitor, iar spectatorii erau mai interesaţi de meciurile din cadrul turneului. Cu doar câteva zile înainte de Mondialul din 1950, FIFA a anunţat gazda turneului final din 1958. Argentina, Chile, Mexic şi Suedia şi-au exprimat dorinţa, însă la final, în cursă au rămas doar suedezii.

Calificările pentru Suedia 1958 au avut parte de noi reguli. FIFA cerea în mod expres ca orice naţională calificată la turneul final să dispute cel puţin un meci, pentru a evita situaţiile de la ediţiile din trecut, în care au existat ţări calificate datorită abandonurilor. Mai mult decât atât, fiecare confederaţie avea stipulat clar numărul de locuri disponibile la turneul final.

Sistem nou pentru ediţia din 1958

În faza preliminariilor au existat, ca de fiecare dată, câteva surprize. Italia, Spania şi Uruguay ratau calificarea la Mondiale. În schimb, toate cele patru selecţionate britanice au mers la ediţia din Suedia 1958 pentru prima şi, până în prezent, singura dată. Argentina, Austria, Brazilia, Cehoslovacia, Anglia, Franţa, Ungaria, Mexic, Irlanda de Nord, Paraguay, Scoţia, Suedia, Uniunea Sovietică, Ţara Galilor, Germania de Vest şi Iugoslavia erau ţările care ajungeau la turneul final. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Din nou, sistemul de organizare a fost modificat. De această dată, grupele erau formate tot din patru echipe, însă fiecare selecţionată trebuie să joace câte trei meciuri. În caz de egalitate se juca un meci de baraj. Trei mari surprize s-au petrecut în faza grupelor. Argentina, Ungaria şi Anglia plecau acasă după primele trei partide. Ultimele două erau eliminate după două meciuri de baraj, 1-2 cu Ţara Galilor, respectiv 0-1 cu Uniunea Sovietică. Englezii treceau printr-o mare dramă, după ce cu doar patru luni înainte de Mondial avusese loc tragedia de la Munchen, în care au murit opt jucători de la Manchester United.

RFG, umilită de Franţa în finala mică

În sferturi, Brazilia a trecut de Ţara Galilor, scor 1-0, graţie unui gol marcat de Pele. La doar 17 ani, viitoarea vedetă a fotbalului mondial juca al doilea său meci la ediţia din 1958. Franţa şi Suedia le-au eliminat fără emoţie pe Irlanda de Nord, respectiv Uniunea Sovietică, în timp ce Germania de Vest se califica în dauna Iugoslaviei. Surprinzător, în semifinale, campioana mondială en-titre, RFG, a fost eliminată de Suedia, scor 3-1, după un meci care i-a scandalizat pe deţinătorii trofeului. În cealaltă semifinală, Brazilia trecea la pas de Franţa, scor 5-2.

Franţa a câştigat medalia de bronz, după ce a învins Germania de Vest, scor 6-3, într-unul dintre cele mai frumoase meciuri ale ediţiei. Just Fontaine, cel mai bun marcator al turneului final cu 13 goluri, a înscris patru goluri în finala mică. Patru ani mai târziu, atacantul francez s-a retras, la doar 28 de ani, după o accidentare suferită în primăvara anului 1960. În cele 21 de selecţii pentru naţionala Franţei, Just Fontaine a reuşit să marcheze 30 de goluri.

Brazilia, campioană mondială la opt ani de la “Maracanazo”

La opt ani de la dezastrul de pe Maracana, Brazilia juca din nou cu trofeul pe masă. Pele şi Garrincha erau armele secrete ale sud-americanilor în duelul cu Suedia. Partida de pe Rasunda nu a început aşa cum sperau fanii Selecao. Liedholm a deschis scorul în minutul 4, însă avantajul gazdelor a ţinut doar cinci minute, până când Vava a adus egalarea. Până la pauză, atacantul lui Vasco da Gama a mai înscris încă o dată în minutul 32. În a doua repriză au ieşit la râmpă Pele şi Garrincha, primul reuşind să marcheze o dublă în minutele 55 şi 90. Zagallo, viitorul selecţioner al Braziliei, a înscris la rândul său pentru victoria Selecao, scor 5-2. Vicente Feola, antrenorul sud-americanilor, aducea în premieră trofeul la Rio de Janeiro, iar planeta învăţa numele lui Pele. La plecarea în Suedia, antrenorul sud-americanilor le promisese brazilienilor că va aduce “Zeiţa de Aur”, în caz contrar, acesta anunţase că-şi va da demisia imediat după eliminarea echipei.

Iugoslavii au ucis visul tricolorilor

Pentru a doua ediţie la rând, echipa naţională a României a ratat calificarea la Campionatul Mondialul. Tricolorii au făcut parte din grupa a 7-a, alături de Iugoslavia şi Grecia. Selecţionata antrenată de Gheorghe Popescu I a obţinut două victorii şi o remiză în primele trei meciuri, astfel că soara calificării s-a jucat la Belgrad, în ultimul meci al grupei. Naţionala Iugoslaviei, una mult mai experiementată, a obţinut biletele pentru Suedia după o victorie clară, scor 2-0, ambele goluri fiind marcate de Milos Milutinovic, fratele cunoscutului antrenor Bora Milutinovic.

5 curiozităţi de la ediţia din 1958

– Heinz Kwiatkowski, unul dintre portarii echipei naţionale a Germaniei de Vest, poate fi considerat cel mai ghinionist jucător din istoria nemţilor. Legenda lui Borussia Dortmund a fost titular în două dintre cele mai drastice înfrângeri din istoria RFG-ului de-a lungul participărilor la turneele finale, 8-3 cu Ungaria la Mondialul din 1954 şi 6-3 cu Franţa la ediţia din 1958. Meciul în care a primit patru goluri de la Just Fontaine a fost şi ultimul la echipa naţioală a Germaniei de Vest.

– Argentina a fost nevoită să folosească un alt set de echipament decât cel obişnuit în meciul cu Germania de Vest. Cele două selecţionate purtau culori asemănătoare, iar după o tragere la sorţi, jucătorii antrenaţi Guillermo Stabile au fost nevoiţi să facă un compromis. Sud-americanii nu şi-au adus tricourile de rezerve, astfel că au fost obligaţi să împrumute un set de echipamente de la IFK Malmo.

– Suedezii au putut să-i urmărească la televizor pe jucătorii antrenaţi de George Raynor, selecţionerul ţării gazde. În afară de aceste partide, europenii au vizionat câte un meci, din fiecare fază, prin intermediul transmisiunilor European Bordcasting Union (EBU).

– Just Fontaine a fost cel mai bun marcator al ediţiei din 1958, cu 13 goluri marcate. Chiar şi în aceste condiţii, atacantul francez nu a prins echipa turneului final. Motivul a fost acela că voturile au fost împărţite pe cele două posturi pe care a jucat, inter stânga şi inter dreapta.

– Germania de Vest a fost eliminată de Suedia în semifinale, scor 1-3. Nemţii au contestat victoria ţării gazde, mai ales că au avut şi un jucător eliminat. Relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit, pentru o scurtă perioadă de timp, după meci. Suedezii care au vizitat RFG-ul, la scurt timp după turneul final, au fost primiţi cu o oarecare ostilitate, iar mai multe hoteluri au refuzat să mai servească “bufetul suedez”.

13 goluri a marcat Just Fontaine la ediţia din 1958, record care nu a mai fost bătut până în prezent

6 goluri a marcat Pele, la primul Mondial la care a participat

2.823 de spectatori au asistat la meciul Ţara Galilor – Ungaria 2-1, una dintre cele mai slabe asistenţe din istoria turneelor finale