News

Video. Germania de Vest şi “Minunea de la Berna”! Cel mai spectaculos Mondial din istorie

În fiecare weekend, FANATIK.RO îţi prezintă istoria Campionatului Mondial. Germania de Vest a reuşit mare surpriză a turneului din 1954
25.02.2018 | 10:52

Campionatul Mondial revenea în Europa, la 16 ani distanţă de când turneul final se disputase ultima oară pe „Bătrânul Continent”. Elveţia era gazdă, doar pentru că războiul nu afectase ţara care era cunoscută pentru neutralitatea ei. În 1946, când Brazilia primea organizarea ediţiei din 1950, Elveţia devenea, la rândul ei, gazdă a Mondialului din 1954.

La startul preliminariilor, 37 de echipe s-au înscris. Germania, devenită RFG şi RDG, şi Japonia au primit permisiunea să participe la calificări. Meciurile din preliminarii nu au adus mari surprize, favoritele reuşind să prindă biletele pentru turneul final din Suedia. Pe lângă Elveţia, ţară gazdă, la Mondial s-au mai calificat Austria, Belgia, Brazilia, Cehoslovacia, Anglia, Franţa, Ungaria, Italia, Coreea de Sud, Mexic, Scoţia, Turcia, Uruguay, Germania de Vest şi Iugoslavia.

Mondial cu sistem nou

Sistemul competiţional a fost schimbat din nou. S-au păstrat grupele a câte patru echipe, singura diferenţă fiind că două echipe erau plasate în urna capilor de serie. Astfel că, aceste formaţii nu jucau una împotriva celeilalte. În caz de egalitate în clasament se juca un meci de baraj. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Turneul final a început pe 16 iunie, meciurile fiind jucate pe şase stadioane. Primele două echipe clasate în fiecare grupă se calificau în faza sferturilor. Meciurile din grupe nu au oferit prea mari surprize. Ungaria, campioană olimpică, a defilat, cu 17 goluri marcate în două meciuri, 9-0 cu Coreea de Sud şi 8-3 cu Germania de Vest. Spectatorii elveţieni erau martori ai unei prestaţii magice.

12 goluri în 90 de minute

În sferturile de finală mergeau Brazilia, Iugoslavia, Ungaria, Germania de Vest, Uruguay, Austria, Anglia şi Elveţia. Ultima reuşea să o trimită acasă, după un meci de baraj, pe Italia, scor 4-1. Germania de Vest se califica, la rândul ei, după un meci de baraj cu Turcia, scor 7-2. La Lausanne, pe 26 iunie, s-a jucat, poate, unul dintre cele mai frumoase meciuri din istorie. Austria o elimina pe Elveţia în sferturi, scor 7-5, după o partidă cu răsturnări de situaţie şi în care cele 12 goluri s-au marcat în 90 de minute. Uruguayul, campioana en-titre, o trimitea acasă pe Anglia, scor 4-2. Acelaşi scor se înregistra în meciul Ungaria – Brazilia, o partidă cunoscută drept „Bătălia de la Berna”, din cauza durităţilor. Germania de Vest o elimina pe Iugoslavia, scor 2-0, iar nemţii începeau să spere, după un start catastrofal.

În semifinale, RFG trecea uşor de Austria, scor 6-1, în timp ce Ungaria obţinea biletele pentru finală după un meci de mare luptă cu Uruguay, scor 4-2, după prelungiri. Sud-americanii erau la prima înfrângere în istoria participărilor la Campionatul Mondial. Austria a câştigat medalia de bronz, după o victorie împotriva campioanei mondiale en-titre, scor 3-1.

Minunea de la Berna

Ungaria, cu Ferenc Puşkaş sau Sandor Kocsis, era marea favorită în finala Campionatului Mondial. Selecţionata antrenată de Gusztav Sebeş domina fotbalul european fără emoţie şi venea după două victorii care au cutremurat continentul, 6-3 şi 7-1 cu Anglia, în două meciuri amicale. De cealaltă parte, Germania de Vest părea victima perfectă. Cele două echipe se întâlniseră în grupe, iar Ungaria câştigase fără drept de apel, scor 8-3. Finala jucată la Berna a început perfect pentru “Maghiarii Magnifici”, iar în minutul 8, tabela de marcaj de pe stadionul Wankdorf arăta un sec 2-0 pentru Ungaria.

Max Morlock şi Helmut Rahn au reuşit să egaleze până în minutul 18, dar nimeni nu concepea ca Ungaria să fie învinsă. Pe o ploaie torenţială, nemţii aveau un mic avantaj. Cu doar câteva ore înaintea finalei, Adolf Dassler, părintele companiei Adidas, le-a oferit fotbaliştilor antrenaţi de Sepp Herberger pereche de ghete moderne, cu filet, perfecte pentru un teren umed. Toni Turek, portarul Germaniei de Vest, a făcut minuni în poarta nemţilor şi i-a oprit pe unguri. Ferenc Puşkaş, accidentat după meciul din faza grupelor, nu era în apele lui, dar chiar şi în aceste condiţii a reuşit să le dea emoţii adversarilor. Cu şase minute înaintea finalului, Helmut Rahn a reuşit să marcheze golul victoriei pentru Germania de Vest. Era succesul unui popor care cu doar nouă ani înainte ieşise învinsă şi umilită din Al Doilea Război Mondial.

România a ratat calificarea, în premieră

Echipa naţională a României nu a participat la calificările pentru ediţia din 1950, însă s-a înscris în preliminariile pentru Mondialul din Elveţia. Tricolorii s-au aflat într-o grupă de coşmar, cu Cehoslovacia şi Bulgaria. Românii au obşinut două victorii, ambele în meciurile cu vecinii de la Sud de Dunăre, în timp ce în faţa cehoslovacilor s-au înclinat de două ori. Astfel, echipa naţională a României rata în premieră calificarea la un turneu final de Campionat Mondial. 

5 curiozităţi de la ediţia din 1954

– Sandor Kocsis a fost primul fotbalist care a reuşit să marcheze două triple în cadrul unui Campionat Mondial. Atacantul maghiarilor a reuşit performanţa în meciurile Ungaria – Coreea de Sud 9-0 şi Ungaria – Germania de Vest 8-3. În meciul contra nemţilor, Kocsis a reuşit să marcheze patru goluri.

– Fritz Walter şi Ottmar Walter este prima pereche de fraţi care a reuşit să câştige trofeul. Fritz a debutat pentru echipa naţională a Germaniei, în 1940, împotriva României. Nemţii obţineau o victorie categorică, scor 9-3, iar viitorul campion mondial reuşea să marcheze trei goluri în poarta tricolorilor.

– Gyula Lorant, vicecampion mondial cu Ungaria, a jucat între 1945 şi 1947 în România. Mijlocaşul central a evoluat pentru Libertatea Oradea şi UTA Arad. Alături de arădeni, Lorant a reuşit să câştige campionatul în sezonul 1946-47.

– Meciul Austria – Elveţia 7-5 a intrat în istoria Campionatului Mondial, fiind partida în care s-au marcat cele mai multe goluri. Pe locul doi în acest top este meciul Ungaria – El Salvador 10-1 din 1982.

– Turneul final din Elveţia este primul care a fost transmis la TV. Mai mult decât atât, rezumate de la partidele disputate la Mondialul din 1954 erau difuzate la cinematograf, înaintea filmelor.

5,38 a fost media de goluri pe meci, cea mai mare din istoria Mondialelor

11 goluri a înscris Sandor Kocsis, cel mai bun marcator al ediţiei din 1954

Tags: