News

Istoria comunismului, o nouă materie de studiu pentru elevii din România? Anunțul unui lider PNL

Liderul PNL Iași, Alexandru Muraru, a propus ca istoria comunismului din România să fie introdusă ca disciplină obligatorie pentru elevii de liceu. Doar așa tinerii ar putea să afle adevărul dureros.
06.08.2022 | 16:00
Istoria comunismului o noua materie de studiu pentru elevii din Romania Anuntul unui lider PNL
Tinerii ar trebui să învețe istoria comunismului. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Muraru crede că această măsură are reprezenta ”cea mai adevărată şi profundă condamnare a comunismului, a crimelor şi abuzurilor sale”.

Un lider PNL vrea ca elevii să studieze istoria comunismului

Într-o dezbatere referitoare la noile legi ale Educației, în prezența ministrului Sorin Cîmpeanu, liderul PNL a cerut ca această materie să devină obligatorie pentru elevii de liceu.

ADVERTISEMENT

”Această disciplină trebuie să se regăsească în noua lege a Educaţiei. Azi mai mult ca niciodată, în contextul invaziei ruse, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în ţările NATO, în contextul în care avem nevoie de o naraţiune puternică care să întărească România de mâine, studierea de către elevii de liceu a istoriei comunismului, o disciplină separată de ceea ce se întîmplă la ora de istorie, este o chestiune obligatorie.

După 32 de ani de la prăbuşirea comunismului, generaţiile de mâine trebuie educate în spiritul democraţiei, a valorilor, libertăţii şi a combaterii formelor de falsificare a istoriei”, a declarat Muraru, conform News.ro

ADVERTISEMENT

Cei născuți după 1989 trebuie să înțeleagă mai bine ce a însemnat comunismul, pentru ca istoria să nu se mai repete niciodată, crede politicianul.

Această educaţie va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism şi a nostalgiilor, transformate în proiecte politice toxice. Istoria comunismului românesc ar fi ca disciplină obligatorie cea mai adevărată şi profundă condamnare a comunismului, a crimelor şi abuzurilor sale”, a adăugat Muraru.

ADVERTISEMENT

Între timp, la peste 30 de ani de la Revoluția din 1989, Dosarul Revoluției a fost retrimis în instanță. Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt principalii inculpații din dosar.

Iliescu este acuzat că,în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

ADVERTISEMENT

Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Aceleași fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT