Mircea Lucescu (79 de ani) a reaprins în finalul anului trecut disputa istorică pe care a avut-o ca antrenor al lui Dinamo cu marea rivală Steaua, în perioada 1985-1990.
”Construisem o echipă atât de puternică, încât Steaua nu ne mai putea bate decât cu ajutorul lui Ion Crăciunescu. Iar când nu se întâmpla asta, ieșea de pe teren”, a declarat Mircea Lucescu în decembrie, în cadrul unei emisiuni la TVR Sport.
Fostul arbitru FIFA l-a contrat dur pe selecționer. ”Lucescu? Ce să-i răspund eu lui Lucescu, care e nimeni altul decât regele minciunilor! A păcălit cel mai mult fotbalul românesc.
Știe toată lumea ce a inventat în fotbal… Câte a făcut Lucescu la viața lui, în fotbalul nostru, pff… Nu vreau să mă apuc să vorbesc mai multe, că va fi rău pentru el”, a precizat Ion Crăciunescu (74 de ani), pentru Golazo.ro.
În perioada 1985-1990, în care Mircea Lucescu a fost antrenorul formației din Ștefan cel Mare, Ion Crăciunescu a condus la centru patru derby-uri Steaua – Dinamo și a mai fost tușier la o partidă oficiată de Ioan Igna, 3-3 în Ghencea, în 1988.
Toate meciuri au fost în campionat. Steaua a câștigat de două ori, Dinamo o dată, iar două jocuri s-au terminat la egalitate.
Ion Crăciunescu, fost fotbalist la Chimia Râmnicu Vâlcea și Universitatea Craiova, făcea parte din lotul arbitrilor prim-divizionari din 1981, iar din 1984 a devenit arbitru FIFA.
Pe 28 mai 1986 a fost primul meci pe care Mircea Lucescu l-a disputat împotriva Stelei ca antrenor al lui Dinamo. ”Il Luce” îi preluase pe ”câini” din etapa a 14-a. La fel ca în tur, când Steaua a învins Dinamo, cu Cernăianu pe bancă, scor 1-0, conducerea FRF l-a delegat tot pe Ion Crăciunescu la centru.
Cu două săptămâni înainte, Steaua tocmai câștigase Cupa Campionilor Europeni. Mircea Lucescu începuse să formeze o mare echipă, iar Dinamo s-a impus cu 2-1, în ”Groapă”. Golurile au fost marcate de Marian Damaschin (11) și Iulian Mihăescu (77), respectiv Mihail Majearu (79, din penalty).
În acel sezon Steaua și Dinamo, care erau echipe de temut în cupele europene, și-au împărțit trofeele interne. Militarii au cucerit campionatul, iar echipa Ministerului de Interne, care a terminat pe 4, după Sportul Studențesc și Universitatea Craiova, avea să câștige Cupa României. Mircea Lucescu a învins încă o dată Steaua în finala Cupei, scor 1-0, pe 25 iunie 1986, prin reușita lui Marian Damaschin (71). Finala a fost arbitrată de Radu Petrescu, din Brașov.
Al doilea ”Derby de România” cu Ion Crăciunescu arbitru și Mircea Lucescu pe banca echipei din Ștefan cel Mare a fost Steaua – Dinamo 3-0, disputat în Ghencea, pe 26 noiembrie 1986. Pe teren au sărit scântei, iar jucătorii l-au pus la grea încercare pe Ion Crăciunescu.
În startul partidei, arbitrul contestat de Mircea Lucescu l-a iertat de eliminare pe portarul dinamovist. Dumitru Moraru a ieșit mult din careu și a respins cu mâinile din plonjon o minge pe care o urmărea Victor Pițurcă. Din săritură Țețe l-a și faultat pe Piți.
Steaua a deschis repede scorul, prin Bumbescu (5), cu capul dintr-un corner executat de Lăcătuș. Primul moment încins al meciului s-a petrecut în minutul 26, după ce Ion Crăciunescu a dictat penalty pentru Steaua, pentru un fault comis de Alexandru Nicolae asupra lui Marius Lăcătuș.
Dinamoviștii în frunte cu Ioan Andone și Mircea Rednic au tăbărât pe Crăciunescu. Rednic, care purta banderola de căpitan, chiar l-a împins. ”Centralul” a ieșit cu greu din înghesuială, folosind eschive specifice boxerilor și ținându-și mâinile la spate.
După ce protestele dinamoviștilor au încetat, Lăcătuș a șutat pe lângă poartă lovitura de la 11 metri, dar Ion Crăciunescu a creat un nou moment tensionat. Arbitrul a vrut inițial să repete executarea penalty-ului, dar s-a răzgândit după ce alb-roșiii au sărit din nou pe el. Până la final Steaua a mai înscris de două ori, prin Pițurcă (57, 79 din penalty 79), și s-a impus cu 3-0.
Dinamo – Steaua 0-0, disputat pe 2 decembrie 1987, în etapa a 14-a din campionat, a fost cel mai dur derby. Ion Crăciunescu a acordat patru cartonașe roșii la o singură fază și cinci ”galbene”. Steaua era lider cu 25 de puncte, Dinamo pe 2, cu un punct mai puțin.
În 2009, Ion Crăciunescu a povestit pentru gsp.ro: “Țin minte faza de parcă ar fi fost ieri! În repriza secundă, Moraru a făcut un sprint de vreo 40 de metri și a sărit cu crampoanele pe Lăcătuș.
Nici vorbă să atace mingea! Dacă îl prindea mai rău, nu doar că Marius nu mai putea să joace fotbal, dar nici nu mai mergea vreodată! L-am eliminat pe Țețe în secunda doi”. Era minutul 60.
Au urmat scene tensionate pe teren. Jucătorii s-au îmbrâncit, iar arbitrul a mai eliminat trei jucători. Pe Varga, de la Dinamo, și pe Belodedici și Iovan, de la Steaua. Spiritele au fost calmate de intervenția antrenorilor Mircea Lucescu și Anghel Iordănescu. Crăciunescu a mai acordat și cinci cartonașe galbene: Movilă, Andone, de la Dinamo, Bumbescu, Boloni și Hagi, de la Steaua. A fost ultimul meci jucat de Boloni la Steaua, înainte de plecarea la Racing Jet.
Cel mai tensionat meci Steaua – Dinamo pe care l-a condus Ion Crăciunescu în mandatul lui Mircea Lucescu ca antrenor al ”câinilor” s-a desfășurat pe 22 martie 1989, în Ghencea. Roș-albaștriii s-au impus cu 2-1, la capătul unui joc presărat cu multe durități și faze controversate. Ion Crăciunescu a eliminat doi dinamoviști, pe Vaișcovici (78) și pe Cămătaru (85), când scorul era 1-1.
A fost practic confruntarea care a decis titlul din acel sezon. Înaintea partidei, cele două mari rivale erau neînvinse după 19 etape și aveau câte 37 de puncte, dar Dinamo stătea mai bine la golaveraj. Steaua a învins dramatic, grație golului marcat de Gabi Balint în minutul 88.
Formația lui Anghel Iordănescu a condus cu 1-0 la pauză, prin reușita lui Gheorghe Hagi (14). Ioan Andone (75) a egalat pentru Dinamo, după un corner executat de Sabău. La începutul părții secunde Ion Crăciunescu le-a anulat eronat dinamoviștilor un gol pe motiv de ofsaid.
Lupu a verticalizat spre Vașcovici, care i-a pasat din prima lui Mateuț, plecat din poziție regulamentară pe lângă Iovan. Mateo a intrat în careu și l-a învins pe Silviu Lung, dar Ioan Igna a semnalizat ofsaid de la margine. Celălalt tușier a fost Octavian Ștreng.
La finalul acelei întâlniri, Ioan Andone a făcut gesturi obscene către tribuna oficială, unde se afla Valentin Ceaușescu, protectorul Stelei. Dinamovistul a fost suspendat doi ani, însă a stat pe tușă doar trei luni. Steaua a câștigat titlul și în acel sezon, cu 3 puncte avans față de Dinamo.
Ion Crăciunescu a mai fost implicat într-un meci Steaua – Dinamo 3-3, disputat pe 8 iunie 1988, dar ca asistent în brigada condusă de legendarul Ioan Igna. Celălalt tușier a fost un alt nume mare al arbitrajului românesc, Dan Petrescu ”Fibră”.
Și această partidă s-a jucat cu titlul pe masă, într-o atmosferă foarte tensionată. Era etapa 31, iar Steaua avea un punct mai mult decât Dinamo. Alb-roșiii au marcat primii, prin Cămătaru, dar golul a fost anulat de la margine pentru un ofsaid inexistent, la semnalizarea lui Dan Petrescu.
Dinamoviștii au protestat, steliștii au reluat repede jocul, iar pe contraatac Lăcătuș a scos o lovitură de la 11 metri. Era minutul 15. Gică Hagi, aflat la primul său ”Derby de România”, a înscris și Steaua a preluat conducerea, 1-0. Dinamo a egalat tot dintr-un penalty, transformat de Vaișcovici (32). A fost 1-1 la pauză.
Steaua a început furibund repriza secundă și s-a desprins la 3-1 în 15 minute. Lăcătuș a făcut 2-1 (48), cu un șut din fața porții, din centrarea lui Rotariu, la capătul unei acțiuni pornite de la portarul Stângaciu și finalizată după 12 pase care au mers șnur. Dinamoviștii n-au atins mingea. Hagi a reușit dubla în minutul 60, după o încrucișare cu Victor Pițurcă.
Dinamo nu a depus armele și au restabilit egalitatea. Cămătaru (61) i-a luat fața lui Bumbescu și a redus diferența, 3-2, apoi Vaișcovici (66) a speculat ieșirea hazardată la ofsaid a lui Bumbescu și a înscris pentru 3-3.
Atacantul dinamovist a plecat din poziție regulamentară spre poartă, iar Ion Crăciunescu aflat la margine, pe partea atacului lui Dinamo, a judecat corect și a lăsat faza să continue. Vașcovici a intrat în careu, pe dreapta, l-a întors pe Belodedici și l-a învins de la 6 metri pe Stângaciu. S-a terminat 3-3, iar Steaua a păstrat un punct în fața lui Dinamo.
În ultimele trei etape cele două mari rivale și-au câștigat jocurile, iar roș-albaștrii pregătiți de Anghel Iordănescu au pus în vitrină încă un titlu de campioană.