News

Istoria primului guvern demis prin moțiune de cenzură în România post-decembristă. Cum a fost trimis Emil Boc acasă de către PSD și PNL

Au trecut aproape 12 ani de când primul cabinet condus de Emil Boc a fost trimis acasă, pe fondul unei moțiuni de cenzură.
05.10.2021 | 09:00
Istoria primului guvern demis prin motiune de cenzura in Romania postdecembrista Cum a fost trimis Emil Boc acasa de catre PSD si PNL
Istoria primului guvern demis prin moțiune de cenzură în România post-decembristă. Cum a fost trimis Emil Boc acasă, de către PSD și PNL. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

După ce a trecut testul de la Congresul PNL, Florin Cîțu mai are de trecut un hop important, din ce în ce mai dificil de depășit: moțiunea de cenzură.

Șansele ca Florin Cîțu să rămână doar președintele Partidului Național Liberal, nu și prim-ministru, până la finalul zilei, sunt destul de mari, având în vedere matematica din spatele moțiunii.

ADVERTISEMENT

Dacă pleacă ”acasă”. Cîțu nu este nici primul și nici ultimul premier demis prin moțiune de cenzură de Parlament.

Pentru că lista guvernelor căzute astfel va tot continua să crească, dar pentru că are totuși un început, trebuie să privim câțiva ani în trecut, pentru a ne aminti de primul guvern căzut prin moțiune de cenzură în România democrată.

ADVERTISEMENT

Moțiuni de acest fel s-au tot depus din 1990 până în prezent, dar a durat aproape două decenii pentru ca una să își îndeplinească scopul.

Emil Boc, prima ”victimă” a unei moțiuni de cenzură

Până la momentul respectiv, fuseseră depuse 19 moțiuni de cenzură. Abia în octombrie 2009 a și căzut primul guvern în acest mod, fiind vorba despre primul cabinet condus de Emil Boc.

ADVERTISEMENT

Actualul primar din Cluj-Napoca a fost desemnat de Traian Băsescu pentru a forma un cabinet, în urma alegerilor parlamentare de la finele lui 2008.

La acea vreme, guvernul a avut o componență care ne trimite cu gândul și la struțo-cămila uselistă din anii ce au urmat.

ADVERTISEMENT

Astfel, în decembrie 2008, partidul lui Traian Băsescu, PDL-ul dispărut între timp în PNL, punea umărul împreună cu PSD-ul condus la acea vreme de Mircea Geoană, pentru a forma un guvern.

Premier ar fi trebuit și ar fi putut fi Theodor Stolojan, nominalizat în data de 10 decembrie pentru această funcție de către Băsescu.

Negocierile dintre partide au dus la formarea unui guvern PDL, sprijinit de către PSD și partidul-balama PC, al lui Dan Voiculescu.

Stolojan a renunțat la responsabilitatea pe care i-a înmânat-o Băsescu, astfel că Emil Boc a fost desemnat premier în data de 15 decembrie.

Trei zile mai târziu, Boc anunța lista miniștrilor, iar în prag de Crăciun, pe 22 decembrie, țara avea un nou cabinet.

Pentru că apropierile de tip stânga-dreapta sunt mai artificiale decât prevăd normele morale, nici această apropiere din 2009 n-a fost de durată și n-a fost lipsită nici de scandaluri.

Scandal între PDL și PSD din cauza unui ministru demis

2009 a fost marcat de alegerile prezidențiale pe care Traian Băsescu le-a câștigat. învingându-l pe Mircea Geoană în al doilea tur. Faptul că cei doi principali candidați erau sprijiniți de marile partide de guvernământ a dus la erodarea parteneriatului dintre cele două formațiuni.

Aceste fricțiuni au dus, la 1 octombrie 2009, la ieșirea de la guvernare a social-democraților. Aceștia l-au găsit vinovat de ruperea coaliției pe Traian Băsescu, după ce acesta din urmă a fost de acord cu propunerea de revocare a lui Dan Nica din funcția de Ministru de Interne.

Ceva mai puțin știut acum este faptul că însuși Liviu Dragnea a fost și el ministru la interne, chiar dacă doar pentru 13 zile. Viitorul lider PSD îi urma lui Gabriel Oprea în această funcție, dar s-a grăbit să renunțe, fiind nemulțumit de fondurile disponibile în MAI, insuficiente pentru realizarea obiectivelor propuse.

Dan Nica a ajuns să fie revocat din funcție din cauza declarațiilor făcute la finele lui septembrie 2009. Acesta acuza posibila fraudare a alegerilor prezidențiale prin metoda turismului electoral cu autocare. Boc l-a taxat rapid și l-a acuzat că e responsabil pentru creșterea infracționalității în țară, folosind asta și ca motiv pentru a-l revoca din funcție.

În mod ironic, în textul moțiunii din 2009 era invocată creșterea infracționalității, pe care premierul a pus-o pe seama ministrului social-democrat.

PSD a continuat să îl susțină pe Nica, astfel că în momentul în care ministrul de interne a fost revocat din funcție, social-democrații au ales să iasă de la guvernare.

Emil Boc, trimis acasă pe ușa din dos, reîntors la Victoria pe fereastră

În cabinetul Emil Boc (1) se regăsesc nume marcante din politica românească, între care Cătălin Predoiu, Theodor Paleologu, Adrian Videanu, Radu Berceanu, Gabriel Oprea, Ecaterina Andronescu, sau Elena Udrea.

Toți au fost demiși în data de 13 octombrie 2009, cabinetul Boc 1 devenind astfel primul demis prin moțiune de cenzură în România post-decembristă.

Au fost 258 de voturi în favoarea moțiunii și 176 împotriva acesteia. La vremea respectivă, liberalii au încercat să forțeze numirea lui Klaus Iohannis ca premier al țării, însă acest plan nu s-a putut materializa.

”Guvernul a pierdut o bătălie, dar nu și războiul”, spunea Boc după ce a fost trimis acasă de la Palatul Victoria. Cumva, avea și dreptate, având în vedere că următorul cabinet al țării a fost… Emil Boc (2).

Noul guvern a renunțat la PSD, însă i-a cooptat pe cei de la UDMR și pe cei de la UNPR pentru formarea cabinetului.

Astfel se instala într-o poziție de vârf, printre alții Gabriel Oprea, care veghea asupra ”interesului național” tocmai de la ministerul apărării naționale.

După 12 ani, istoria guvernului Boc 1 a rămas mai degrabă în umbră, având în vedere că de atunci s-au mai schimbat, în medie, câte un guvern pe an. Victor Ponta a reușit să formeze patru cabinete în acest deceniu, iar pe listă se regăsesc și Dacian Cioloș, Mihai Răzvan Ungureanu, Mihai Tudose sau Viorica Dăncilă, prima femeie premier a țării.

La ceva mai mult de 10 ani de la căderea prin moțiune de cenzură a unui guvern din România, unul nou este pe cale să se adauge acestei liste scurte, cel al lui Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT