News

Ce s-ar putea întâmpla cu istoria și geografia predate în școli. Avertismentul unui profesor

18.12.2020 | 07:59
Ce sar putea intampla cu istoria si geografia predate in scoli Avertismentul unui profesor
Istoria și Geografia dispar din programa școlară. Ce vor studia elevii în locul celor două materii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un profesor de istorie din România lansează un avertisment privind posibilitatea ca istoria și geografia să fie contopite într-o singură disciplină odată cu viitorii ani școlari.

Florinel Agafiţei, profesor de istorie şi scriitor cunoscut în Focşani, spune că a studiat metodologia-cadru din învăţământul preuniversitar pentru viitorul an şcolar viitor, iar de aici a tras concluziile legată de trendul pe care s-a intrat în legătură cu unele discipline.

ADVERTISEMENT

Cadrul didactic este extrem de îngrijorat de faptul că cele două materii se vor contopi într-o așa-numită disciplină intitulată ”Studii Sociale”.

Ce s-ar putea întâmpla cu istoria și geografia predate în școlile din România

Ministerul Educației a propus mai multe variante în ceea ce privește planul-cadru de lucru pentru următorii ani școlari. Într-una dintre ele se prevede dispariția materiei “Limba latină”, precum și reducerea orelor de la Limba modernă numărul 2, de la fizică, chimie, biologie, geografie și istorie.

ADVERTISEMENT

Un profesor de istorie din România consideră că tendința din învățământ este ca unele materii din aria ”umană” să fie contopite în anii care urmează. În opinia lui Florinel Agafiței, istoria și geografia s-ar putea transforma într-o singură materie în programa școlară din anii viitori.

Profesorul din Vrancea spune că cele două materii s-ar putea unii într-o disciplină intitulată ”Studii Sociale”.

ADVERTISEMENT

”Ce te faci când observi cum alţii, mai puţini la număr, îşi păstrează acest drept, disciplina studiată de copiii lor numindu-se, să zicem, Istoria Minorităţilor şi Tradiţiilor acelei minorităţi? Observi cum Istoria Românilor se topeşte în larga aglomerare a Ştiinţelor Sociale şi te întrebi de ce…

La fel te întrebi când vine vorba despre geografie, dar nu numai”, spune profesorul Florinel Agafiţei pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Ce s-ar urmări prin desființarea unor materii

Profesorul din Focșani spune că printr-o eventuală eliminare a unor materii precum istoria și geografia se urmărește ”crearea omului nou”. Mai mult, din poziția sa de profesor care predă istorie, Agafiței se simte discriminat de perspectiva de a contopi unele materii în programa școlară din anii viitori.

”Eu, ca român majoritar etnic, numeric etc., şi ca profesor de Istorie, mă simt discriminat când văd că minoritarii pot spune că au istoria lor, a minoritarilor etnici, iar eu nu voi putea decât să afirm că disciplina Istorie nu mai este menţionată individual în actele emise de minister, ci aşezată sub semnul Ştiinţelor Sociale, la un loc cu alte cenuşărese.

Mai mult decât atât, şi mai departe în spirit, gândesc la John Stuart Mill care vorbea despre tirania majorităţii, întrebându-mă dacă nu se poate vorbi despre o tiranie a minorităţii, când unii sunt “mai egali decât alţii”, păstrându-şi drepturile neştirbite şi chiar mai mult decât atât”, mai spune Florinel Agafiţei, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT