Life

Istoria sticlei de vin. De ce are 750 de mililitri și nu 1 litru

Motivul pentru care sticla de vin are numai 750 de mililitri și nu 1 litru. Explicațiile specialiștilor sunt complet neașteptate.
23.09.2023 | 17:42
Istoria sticlei de vin De ce are 750 de mililitri si nu 1 litru
De ce sticla de vin nu are un litru. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Te-ai gândit vreodată atunci când erai în supermarket sau luai la masa la restaurant de sticla de vin are exact 750 de mililitri? Standardul a fost impus cu foarte mulți ani în urmă, iar explicațiile sunt surprinzătoare.

De ce sticla de vin are 750 de mililitri?

Cu prietenii, la restaurant sau într-o seară romantică cu partenerul de viață, este imposibil să nu fi savurat măcar o dată în viață o sticlă de vin. Un detaliu căruia aproape nimeni nu-i acordă importanță este, însă, mărimea acesteia.

ADVERTISEMENT

Vinul se îmbuteliază adesea în sticle de 750 de mililitri, nu de 1 litru, ceea ce-i poate dezamăgi uneori pe consumatori, mai ales dacă vorbim despre o băutură de calitate, obținută dintr-un soi rar, cu o aromă deosebită. 

Există mai multe ipoteze care explică de ce se întâmplă acest lucru, iar explicațiile sunt surprinzătoare. Prima dintre ele își are originile cu foarte mulți ani în urmă și are legătura cu neînțelegerile dintre francezi și englezi.

ADVERTISEMENT

Pentru că de-a lungului timpului au existat mai multe privințe în care nu s-au înțeles, iar cele care nu au creat războaie, au dus la confuzii în rândul vânzătorilor de vin.

Englezii nu au utilizat sistemul metric oficial de măsurare, ci au optat pentru cel imperial. Pentru băuturi, unitatea standard era galonul, care reprezintă 4,546 litri, rotunjit la 4,5 litri pentru a face conversoa mai ușoară.

ADVERTISEMENT

Astfel că, francezii au decis să le vândă lăzi cu câte șase sticle de vin a câte 750 mililitri fiecare. Și a funcționat bine, pentru că în urmă cu câteva sute de ani, Anglia era principala țară care exporta vinuri, conform atlas-geografic.net.

A doua ipoteză: sticlele se suflau natural

O altă ipoteză pentru care o sticlă de vin are 750 mililitri este că, pe vremuri, producția sticlelor se făcea manual. Astfel că, pentru a forma recipientele, sticla se prelucra atunci când era încă fierbinte, iar angajații o suflau pentru a o modela.

ADVERTISEMENT

Astfel, capacitatea pulmonară a acestora nu le permitea să facă ambalaje mai mari. Există și o a treia teorie conform căreia sticla de 750 de mililitri este perfectă pentru a fi consumată de un cuplu la o masă. Un litru ar fi prea mult, iar băutura ar fi aruncată. Totodată, paharele speciale pentru vin aveau o capacitate de 125 de mililitri, astfel că o sticlă era suficientă pentru a umple șase.

ADVERTISEMENT