Fotbal international

Istoria “Cenuşăreselor” fotbalului european! Cum s-au descurcat de-a lungul anilor Andorra, Gibraltar sau Insulele Feroe. San Marino este „repetenta”

09.09.2019 | 17:26
Istoria Cenusareselor fotbalului european Cum sau descurcat dea lungul anilor Andorra Gibraltar sau Insulele Feroe San Marino este repetenta
Jucătorii naționalei Liechtensteinului. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Liechtenstein, San Marino, Andorra, Gibraltar sau Insulele Feroe sunt cele mai slab cotate echipe europene, prezenţele nelipsite an de an din ultima grupă valorică la tragerea la sorţi şi, în general, formaţiile cu care nu concepi să nu obţii şase puncte în dubla tur-retur din calificări. Cu toate acestea, Liechtenstein a obținut un rezultat de egalitate în meciul din deplasare cu Grecia, iar Andorra a fost foarte aproape de a „smulge” un punct cu Turcia în cea mai recentă etapă. Istoria fotbalistică a țărilor mici ale fotbalului propune câteva cifre inedite: de exemplu, San Marino nu a mai câștigat de 15 ani!

  • Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,35 este cota pentru ”2 solist” la Insulele Feroe – România. Vezi toate cotele AICI
ADVERTISEMENT

Ce au făcut de-a lungul anilor Andora, San Marino, Gibraltar sau Insulele Feroe

Andorra va întâlni Franța în deplasare, iar în ultimul meci jucat de ei au fost foarte aproape de a obține un rezultat de egalitate cu Turcia. Golul marcat de Ozan Tufan în minutul 89 al confruntării, a salvat naționala Turciei de la un rezultat dezastruos. În Andorra există doar două ligi de fotbal, însă echipa deținută de Gerard Pique, FC Andorra, evoluează tot în campionatul Spaniei, lăsând-o pe FC Santa Coloma fără adversar.Andorra a pierdut 54 de meciuri jucate în calificările pentru Euro, din totalul de 54 de meciuri. În toată perioada, au primit 159 de goluri și au marcat doar 11 goluri.

Liechtenstein, o altă națională micuță, a obținut un egal cu Grecia în ultima partidă jucată în grupă, 1-1. Primul punct obținut vreodată de Liechtenstein în campania de calificări pentru Cupa Mondială a fost în 2004 (principatul e afiliat la UEFA din 1974 şi la FIFA din 1976!) după un egal cu Portugalia, vicecampioana Europei la data respectivă. Jucătorii din Liechtenstein au marcat două goluri pe final și au produs cea mai mare surpriză din acea ediție de calificări.

ADVERTISEMENT

Toate cluburile din Liechtenstein joacă, în funcție de nivelul lor, în diviziile campionatul Elveției. FC Vaduz este cea mai cunoscută formație din Liechtenstein evoluează în prima ligă din Elveția și are voie să participe în Cupele Europene, separat de formaţiile din Ţara Cantoanelor. Dennis Salanovic, autorul golului cu Grecia, joacă pentru FC Vaduz.

  • 750.000 de euro este cota de piață a lui Dennis Salanovic, conform transfermarkt.com
Fundașul Andorrei protejând mingea în meciul cu Turcia. Sursă foto: hepta.ro
Fundașul Andorrei protejând mingea în meciul cu Turcia. Sursă foto: hepta.ro

Performanța realizată de adversara României

Adversara României, Insulele Feroe, este clasată pe locul 108 în clasamentul FIFA, dar le depășește pe Letonia (participantă la Euro 2004!) sau Lituania (posesoarea unei generaţii care a fost aproape de calificare şi ne-a administrat un 3-0 de coşmar la Cluj, în 2008). Cele mai răsunătoare victorii ale insulei care aparţine politic de coroana daneză au fost împotriva lui San Marino, 3-0 în 1995 și 4-1 cu Gibraltar în 2014. Totuși, Insulele Feroe au învins de două ori Grecia în campanie de calificări pentru Euro 2016.

ADVERTISEMENT

Gibraltar a reușit să facă câteva meciuri bune în grupa D a UEFA Nations League și a obținut 2 victorii consecutive. Prima a fost împotriva Armeniei, chiar la Erevan cu 1-0, iar în următoarea confruntare au învins cu 2-0, pe teren propriu, naționala din Liechtenstein. Chiar dacă au petrecut două zile pentru că au fost acceptați să de UEFA să joace în cupele internaționale, Gibraltar, colonie britanică, a primit 56 de goluri la prima participare, și anume cea pentru Euro 2016.

Jucătorii naționalei Gibraltar într-un meci jucat cu Germania, la prima participare a naționalei la calificările pentru Euro 2016. Sursă foto: hepta.ro
Jucătorii naționalei Gibraltar într-un meci jucat cu Germania, la prima participare a naționalei la calificările pentru Euro 2016. Sursă foto: hepta.ro

Cea mai slabă echipă dintre cele mai slabe este reprezentativa San Marino. În 31 de ani a reușit să câștige doar o dată, într-un amical din 2004 cu Liechtenstein, 2-1. După victoria lor, s-a organizat o mare petrecere în cinstea jucătorilor. San Marino este clasată pe locul 211 în ierarhia FIFA, sub țări ca: Bahamas, Insulele Tonga sau Vanuatu.

ADVERTISEMENT
  • 15 ani au trecut de la ultima victorie a naționalei San Marino, singura de altfel din istorie. Sunt singura naţională europeană fără vreo victorie în meciurile oficiale
ADVERTISEMENT